Južna Koreja je lani zasedla tretje mesto na azijskem prvenstvu. Foto: EPA
Južna Koreja je lani zasedla tretje mesto na azijskem prvenstvu. Foto: EPA
Se Keun Oh pod obročem pomanjkanje višine nadomešča z veliko borbenostjo. Foto: EPA

Na Fibini lestvici zaseda 31. mesto, v Španijo pa se je prebila s tretjim mestom na zadnjem azijskem prvenstvu, ki je bilo v Manili na Filipinih. V skupinskem delu so Korejci morali priznati premoč poznejšemu prvaku Iranu, ki ga vodi Memi Bečirović, a so vseeno napredovali. V nadaljevanju so dobili tri tekme in se uvrstili v četrtfinale, v katerem so najprej ugnali Katar, a v polfinalu klonili pred Filipinci, v boju za bron pa so na kolena spravili Tajvan. Min Gu Kim je bil izbran tudi v prvo peterko, a ga letos ne bo v reprezentanci zaradi poškodbe.

Južna Koreja je zelo uspešna kar zadeva azijska prvenstva. Od leta 1960 je le trikrat ostala brez odličja, na zadnjih dveh je bila bronasta, v letih 1969 in 1997 pa je osvojila azijski naslov. Trikrat je osvojila tudi zlato kolajno na azijskih igrah, na zadnjih pred štirimi leti pa je bila druga. Na šestih nastopih na olimpijskih igrah, zadnjič je nastopila v Atlanti 1996, je trikrat zasedla sedmo mesto.

Edini medsebojni obračun dobila Slovenija
Šestkrat je igrala tudi na svetovnem prvenstvu, a nazadnje leta 1998 v Grčiji. Najboljši izid je 11. mesto s prvenstva v Ljubljani leta 1970, ko je nastopila prvič. Tedaj je bil Šin Dong Pa s povprečjem več kot 32 točk na tekmo tudi najboljši strelec prvenstva. Južni Korejec Dže Hur ima v lasti celo strelski rekord svetovnih prvenstev, saj je leta 1990 v Argentini Egiptu nasul 54 točk. Enega najboljših dosežkov ima tudi Čung Hi Li, ki je štiri leta prej v Španiji proti Braziliji vpisal 45 točk.

Slovenija in Južna Koreja sta se pomerili v kvalifikacijah za olimpijske igre v Pekingu leta 2008. Turnir je potekal v atenski dvorani Oaka, Slovenija pa je zmagala z 88:76. Izjemen je bil Rašo Nesterović, ki je dal kar 26 točk, Uroš Slokar jih je dodal 12, Goran Dragić in Miha Zupan pa po 13. Zadnji trije so tudi letos slovenski reprezentanti. V korejskem moštvu je bil z 21 točkami najboljši Džu Sung Kim.

Poškodbe oklestile južnokorejsko moštvo
Kot rečeno, bo zaradi poškodbe manjkal dober strelec z razdalje Min Gu Kim, ki jo je skupil v prometni nesreči in še ni pozdravil poškodbe. Selektor Dže Hak Ju je na pripravah, na katerih se je Južna Koreja do zdaj pomerila z Novo Zelandijo in proti njej zmagala ter izgubila, preizkusil tudi Seunga Džina Haja, 221 centimetrov visokega centra, ki ga je na naboru Lige NBA izbral Portland, a pri Američanih še ni zaigral. Ha se v zadnjem času ni veliko ukvarjal s košarko in je preslabo pripravljen, saj je služil vojaški rok, ob enem pa ima tudi težave s poškodbo.

Pod košem, kjer je glavna težava Južne Koreje pomanjkanje visokih igralcev, tako selektor računa na skočnost Seja Keuna Oha, čeprav meri le 200 centimetrov. Oh je dober skakalec, ki napade pogosto končuje tudi z atraktivnimi zabijanji. Pod košem je pomemben člen izkušeni Džu Sung Kim.V prihodnosti si veliko obetajo od Džonga Hjuna Lija. Najnevarnejši strelec je krilni košarkar Sung Min Čo. Zaradi poškodbe je Južna Koreja ostala tudi brez naturaliziranega Seunga Džuna Lija oziroma znanega tudi kot Erica Sandrina. Kot naturalizirana košarkarja sta v reprezentanci Jarod Stevenson oziroma korejsko Te Džong Mun, ki se je preizkusil tudi že v Evropi, in Ricardo Ratliffe, ki odlično igra na pripravljalnih tekmah. Slednji, 203 centimetre visoki ameriški krilni center, bo nedvomno dobil prednost, saj bo še posebej pomemben zaradi težav pod samim obročem.