Mike Krzyzewski je na dobri poti, da z ZDA ubrani naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Mike Krzyzewski je na dobri poti, da z ZDA ubrani naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Analiza polfinalne zmage ZDA nad Litvo

ZDA so odigrale po ustaljenem receptu – z veliko rotacijami in protinapadi so si priigrale visoko prednost. Tako kot Slovenija, ki je polčas izgubljala za sedem, je tudi Litva v prvem obdržala stik z aktualnimi prvaki, saj je zaostajala le za osem. Američani v prvem polčasu niso bili pravi, hitro so zapravljali napade in v obrambi naredili precej napak ter številne osebne napake. Za prednost je poskrbel razigrani Klay Thompson, ki je v prvih 20 minutah dosegel 14 od svojih 16 točk: "V prvem polčasu smo imeli težko delo. Naredili smo preveč osebnih napak. Vseeno smo imeli prednost ob polčasu. Med odmorom smo si rekli, da moramo povečati ritem in igrati trdo. Prva peterka je opravila veliko delo in razlika je narasla."

Proti ZDA ne sme pasti koncentracija
V Španiji je še vedno tema poraz gostiteljev turnirja v četrtfinalu proti Francozom. Vsi so pričakovali veliki finale med zadnjima svetovnima prvakoma, a so to preprečili evropski prvaki. Thompson, ki je v zadnjem času v odlični formi in je na zadnjih treh tekmah v povprečju dosegal po 17 točk, je tako spregovoril tudi o porazu Španije: "Želimo si igrati z najboljšimi. Špance vsi poznamo. Brata Gasol sta košarkarja najvišjega ranga, Rubio je izjemen organizator igre, Navarro sijajen strelec in eden najboljši igralcev v Evropi… Kot je rekel trener, to je košarka. Francija in Srbija sta si zaslužili polfinale. Francozi imajo na primer Diawa in Batuma. S komer koli bomo igrali, bo velik izziv."

Litva, ki bo v soboto branila bron iz Turčije, je bila konkurenčna le v prvem polčasu, v drugem pa je slabo začela in v le treh minutah je razlika iz osmih narasla na 20 točk. Kot je dejal selektor Jonas Kazlauskas, proti tako dobri ekipi koncentracija ne sme pasti: "Ko igraš proti ZDA, ne smeš izgubiti kontrole niti za minuto. V minuti ali dveh se lahko povsem spremeni potek tekme in praktično v minuti oziroma dveh smo izgubili srečanje. Smo se še borili, nismo igrali slabo, a v nekaj minutah je razlika narasla na 20 točk. Nismo imeli dobrega strelskega dne, ob tem pa so bili Američani odlični v obrambi."

Coach K posredoval, ker je star in Poljak
Mike Krzyzewski
je na dobri poti, da z ZDA slavi še na tretjem velikem tekmovanju zapored: "Vedno je čast igrati proti Litvi, ki je velika košarkarska država. Odigrali smo že nekaj dvobojev. Čestitke, da so se prebili v Madrid, kar so si nedvomno zaslužili. Bili so dostojen nasprotnik. Ogromno osebnih napak smo naredili v prvem delu, ko smo imeli veliko težav, saj so si glavni igralci hitro nabrali osebne napake, zato smo veliko menjali. Ne spomnim se, kdaj bi z reprezentanco naredili toliko osebnih napak. Po navadi smo mi tisti, nad katerimi se jih naredi več. Thompsonova predstava v prvem delu je bila razlog za naše vodstvo, v drugem polčasu pa smo lahko začeli sveži. V obrambi smo bili agresivnejši, nismo dopustili trojk in nismo naredili toliko osebnih napak, s tem pa smo preobrnili izid. Ob vsem pa je bil izvrsten Irving, ki je potegnil ekipo za sabo. Veseli smo, da smo v finalu. Ponosen se na svoje fante."

Ob koncu tekme je prišlo do manjšega obračunavanja, posredoval pa je kar Coach K, ki je na novinarski konferenci nekoliko šaljivo opisal ta dogodek: "Ne vem, kaj se je zgodilo. Šel sem vmes, saj sem si rekel, starca pa ne bodo udarili. Poleg tega sem Poljak in z Litovci smo prijatelji. Te dve stvari, star sem in Poljak, sta dovolj, da lahko posredujem. Nas, Poljake, z Litvo veže zgodovinska vez. Smo bratje." Ob koncu novinarske konference je od novinarja Dnevnika dobil v dar steklenico vina, saj Krzyzewski ni želel pred obračunom z Dominikanci govoriti o Slovencih, a je dejal, da lahko o tem spregovorita ob kozarcu vina.

Iz Barcelone

Analiza polfinalne zmage ZDA nad Litvo