V dvorani San Jordi so si Američani priigrali finalno vstopnico v Madridu. Foto: MMC RTV SLO
V dvorani San Jordi so si Američani priigrali finalno vstopnico v Madridu. Foto: MMC RTV SLO

Palau Sant Jordi, ki je ime dobil po zaščitniku Katalonije Svetemu Juriju, je bil zgrajen leta 1990 po načrtu japonskega arhitekta Arate Isozakija. Leta 1992 je San Jordi gostil olimpijske igre, toda košarkarski turnir, ki ga je osvojil originalni Dream Team, ko je v finalu ugnal Hrvaško na čelu z Draženom Petrovićem, je bil odigran v Badaloni v Palau Municipal d'Esportsu.

Leta 1986, ko je Španija prav tako gostila košarkarsko svetovno prvenstvo, je ena skupina drugega dela igrala v Barceloni, a tedaj v manjši dvorani Palau dels Esports, ki sprejme 8.000 gledalcev in je od Sant Jordija oddaljena približno dva kilometra. Leta 2007, ko je bil EP v Španiji, Barcelona ni bila med gostitelji, je bila pa deset let pred tem, ko je tako rekoč Katalonija organizirala Eurobasket. Prvi del je bil odigran v Gironi in Badaloni, izločilni boji pa prav v Sant Jordiju. Prvak je postala Jugoslavija.

Že trikrat tu Final Four Evrolige
Sant Jordi za košarko sprejme 17.000 gledalcev, nekaj manj za rokomet, kjer je bil tudi odigrano svetovno prvenstvo leta 2013, ko je Slovenija zasedla četrto mesto, za atletiko pa 12.000. Košarkarski klub Barcelona igra v Blaugrani, ki je oddaljena dobrih pet kilometrov, a povsem zastarela, toda v načrtu je obnova tako stadiona Camp Nou kot tudi dvorane. Košarkarji Barce so sicer v Sant Jordiju domovali dve leti. Je pa mogočna olimpijska dvorana že trikrat gostila Final Four Evrolige, prvaki pa so postali bolonjski Virtus, Barcelona in Panathinaikos.

Dvorana stoji na Montjuicu v lepo urejenem olimpijskem parku, kjer so tudi olimpijski bazen, muzej Juana Antonia Samarancha, telekomunikacijski stolp Torre Calatrava in olimpijski stadion Lluis Companys. Stadion, ki je bil zgrajen že leta 1927, a potem povsem prenovljen za olimpijske igre, sprejme skoraj 56.000 gledalcev. Lluis Companys je že gostil največja atletska tekmovanja. Na njem igra selekcija katalonske nogometne reprezentance, 12 let je bilo to domovanje Espanyola, ki zdaj domače tekme igra na drugem koncu mesta na Cornella El Pratu. Z Espanyolom je v 1. krogu pokala Uefa pred 14 leti igrala Olimpija, ki je doma slavila z 2:1, v Barceloni pa klonila z 2:0.

Iz Barcelone