Goran Dragić je glavni nosilec igre Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Goran Dragić je glavni nosilec igre Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Zadnji trening je Slovenija opravila v pomožni dvorani. Foto: MMC RTV SLO

vod čaka Slovence težko delo proti Avstraliji.

Spomin na svetovno prvenstvo v Turčiji pred štirimi leti, ko je v carigrajski dvorani Sinan Erdem Slovenija boomerse nadigrala v osmini finala s kar 87:58, je še živ. Izvrsten je bil slovenski met izza črte, saj so bili varovanci tedanjega selektorja Memija Bečirovića kar 16-krat uspešni za tri. Najboljši strelec tekme je bil z 19 točkami Jaka Lakovič, pet zdajšnjih avstralskih reprezentantov pa je bilo v ekipi tudi leta 2010 – Adam Gibson, Brad Newley, Joe Ingles, Aron Baynes in David Andersen. Ingles, nekdanji košarkar Barcelone in zdajšnji član Maccabija, je bil skupaj s Pattyjem Millsom s 13 točkami najuspešnejši pri Avstraliji. Prav odsotnost branilca Spursov, ki je bil sijajen na lanskih olimpijskih igrah, pa se bo prvemu nasprotniku Slovenije v Las Palmasu najbolj poznala.

Že za začetek zahtevna preizkušnja
Razmerje moči je drugačno kot pred štirimi leti in pričakovati je bolj izenačen dvoboj reprezentanc, ki se bosta skupaj z Litvo borili za prvo mesto v skupini D. Realno gledano preostali tekmeci nimajo pravih možnosti za enakovreden boj. Slovenci so v pomožni dvorani Arene Gran Canaria opravili še zadnji trening pred pomembnim obračunom, pred dvobojem pa so opozorili na močne avstralske centre in njihove hitre protinapade.

Ob odsotnosti Millsa sta za organizacijo zadolžena Matt Dellavedova iz Clevelanda, ki je prvi organizator igre, in nadarjeni Dante Exum, od katerega v Avstraliji in tudi v ZDA veliko pričakujejo v prihodnosti. Toda na drugi strani je prvo slovensko orožje Goran Dragić. Kapetan je po izjavah ob odhodu v Španijo, ki so zvenele nekoliko pesimistične, pred prvo tekmo bolje razpoložen: "Izpili smo stvari, ki smo jih morali, zdaj bomo pa videli, ali smo jih uspešno in ali smo dobro trenirali. Pred nami je prva preizkušnja in zelo zahtevna. Tekma proti Avstraliji je zelo pomembna. Zelo hitro igrajo in so zelo močni pod košem. Morali bomo biti pozorni pri vračanju v obrambo, saj so zelo hitri pri tranziciji v napad."

Slokar bo igral proti Avstraliji
Pri organizaciji bo Gogiju pomagal drugi organizator igre vrste Jureta Zdovca Jaka Klobučar: "Do potankosti poznamo njihove stvari. Zdaj je potrebna le še ta energija, ki pa že izžareva, tako da verjamem, da bo že na prvi tekmi vse, kot mora biti. Najnevarnejša je njihova močna centrska linija, ob tem znajo hitro steči v protinapad, obenem pa se znajo tudi slabo in počasi vrniti v obrambo, kar moramo izkoristiti. Treba bo visoke centre spraviti čim dlje od obroča, obenem pa se bomo morali tudi vsi nižji košarkarji vključevati v skok. Tekma bo napeta, a verjamem, da bomo zdržali in uspeli zmagati. Mislim, da smo bolje pripravljeni in bo naša energija večja kot na drugi strani. Tu mislim na borbenost, ki nas bo morala krasiti skozi vse prvenstvo."

Z ekipo je normalno treniral tudi nosilec slovenske igre pod obročema Uroš Slokar, ki je čutil bolečine v vratu. V Las Palmasu je opravil slikanje z magnetno resonanco, ki ni pokazalo nobenih težav, kar je potrdil tudi reprezentančni zdravnik Branko Cvetičanin. Slokar sicer še čuti bolečine, toda dejal, da gre na bolje in da bo zaigral proti Avstraliji.

Iz Las Palmasa,