Avstralci so v Las Palmasu drugič izgubili. Boljši so bili Slovenci in Angolci. Foto: EPA
Avstralci so v Las Palmasu drugič izgubili. Boljši so bili Slovenci in Angolci. Foto: EPA
Yannick Moreira (Angola)
Yanick Moreira je nekajkrat pod obročem osmešil Avstralce. Foto: EPA

Torej, "teorija 8-13" ne velja več in za varovance Jureta Zdovca proti Litvi šteje le zmaga, ob porazu bi namreč zasedli drugo mesto, če bodo slavili zmago, pa so prvi in Litovci tretji. V spremenjenem sistemu tekmovanja zdaj drugo mesto prinaša Američane že v morebitnem četrtfinalu. Zadnja četrtina dvoboja med Avstralijo in Angolo je bila preprosto preveč sumljiva. Tudi Zdovčev pomočnik Stefanos Dedas je jezno spremljal ves drugi polčas, ki so ga Avstralci izgubili za 21. Po koncu so se na novinarski tribuni tuji kolegi nasmihali, ameriški novinar je v smehu dejal, da v ZDA verjamejo v fair play, medtem ko sta Litovec in še posebej Italijan rekla, da ni dvoma o namernem porazu. V slovenskem in litovskem taboru so v sredo dejali, da se v kalkulacije ne bodo spuščali, kajti vse se lahko hitro vrne.

Boomersi so odpočili najboljša dva košarkarja, Arona Baynesa in Joa Inglesa, v prvem polčasu odigrali dobro tekmo, nato pa nerazumljivo padli. Predvsem v zadnji četrtini je bila obramba na izjemno slabi ravni, neprimerni za tekmovanje, kakršno je svetovno prvenstvo. V skoku močni Avstralci Angolcev sploh niso zapirali, pri postavitvi mož na moža pa so stali kakšen meter pred igralcem, ki so ga pokrivali, Angolci pa so se nekajkrat dobesedno sprehodili pod koš, kjer je Yanick Moreira kraljeval z 38 točkami.

"Angolci so se dobro upirali tudi Sloveniji"
"Tekma je pokazala, da moraš na svetovnem prvenstvu dobro igrati vseh 40 minut. Vsaka ekipa je lahko nevarna. Strelsko smo bili kar razpoloženi in steklo nam je v napadu. V tranziciji v obrambi pa nam ni šlo. Slabi smo bili v skoku. Jasno je, da smo spočili nekaj igralcev, saj smo že uvrščeni v Barcelono. Drugi polčas pa je bilo razočaranje,"
je tekmo opisal avstralski selektor Andrej Lemanis.

Lemanis je bil na novinarsko konferenci deležen številnih vprašanj glede igranja na zmago, a je vse dvome želel (neprepričljivo) razbliniti: "Seveda je fair play pomemben. Avstralci vedno tekmujemo častno. Spočili smo nekaj nosilcev, saj smo v treh dneh odigrali tri tekme. Dali smo priložnost tistim, ki niso dobili toliko priložnosti. Nihče ne mara izgubljati. Tudi ta poraz nam ne jamči tretjega mesta. Angolci so dobro igrali. Dober odpor so nudili tudi Sloveniji."

"Seveda smo odigrali pošteno"
"Ja," je bil Lemanis kratek in jasen na vprašanje, ali so igrali pošteno, ter se dotaknil še slabe obrambe varovancev: "V obrambi smo bili v zadnji četrtini zares slabi. Nismo želeli tako odigrati. Nekateri igralci bodo zelo razočarani, ko bomo naredili video analizo. To je v glavah. Če nisi povsem osredotočen, če niso misli na pravem mestu, se lahko ne izide. V prvem polčasu smo bili dobri, a potem smo padli. Trudili smo se. Delali smo tudi osebne napake, podvajali, a naredili preveč napak."

"Ljudje naj si mislijo, kar hočejo. Vedno bodo špekulirali. Na to nimam vpliva," je zaključil Lemanis. Tudi Chris Goulding, ki je bil z 22 točkami najboljši pri Avstraliji, je v neprepričljivem tonu zanikal očitke: "Seveda smo odigrali pošteno. Angolci so dobri. Tudi ostalim v naši skupini so povzročali kar nekaj težav. Želeli smo dati priložnost tudi drugim igralcem in zmagati, a nam ni uspelo. Zasluge gredo Angoli."

Iz Las Palmasa