Slovenski košarkarji so v drugem polčasu nemočno opazovali ameriški šov. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski košarkarji so v drugem polčasu nemočno opazovali ameriški šov. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci proti Američanom zdržali en polčas

V prvem polčasu so Slovenci ohranili korak z ZDA, ki so vodile le sedem točk, čeprav os preprečljivo dobile skok. V prvi četrtini so namreč Američani ujeli neverjetnih 14 odbitih žog v napadu, Slovenija pa vse skupaj le 11. To je izpostavil tudi Domen Lorbek, ki je sicer že v prvem delu dal 12 točk: "Prvi polčas je bil dober, kar se tiče rezultata, a smo občutno izgubljali skok in le vprašanje časa je bilo, kdaj nas bodo zlomili. To se je v drugem polčasu zgodilo. Izgubili smo nekaj žog, oni so prišli do protinapadov, kjer so najboljši. Razlika na koncu ni realna, a padli smo v ta ameriški mlin."

Lorbek je bil skupaj z bratoma Dragić glavni nosilec reprezentance, za sabo pa ima najboljše prvenstvo v karieri: "Lahko smo zadovoljni s tem, kar smo naredili. Lahko nam je nekoliko žal za tisto tekmo proti Litvi, ko bi imeli več priložnosti, da bi prišli še dlje. Lahko pa smo ponosni, na kar smo naredili. Američani so bili previsoka ovira, saj so vendarle prvi favoriti prvenstva."

Premalo močnih in visokih centrov
Poleg Lorbka je največje presenečenje Zoran Dragić, ki je bil že lani drugi strelec reprezentance, tokrat pa je naredil še korak naprej in se je izkazal ob bratu Goranu tudi kot glavni vodja: "V prvem polčasu smo dopustili preveč skokov v napadu. Če bi to zmanjšali, bi bil prvi polčas lahko izenačen. Vesel sem, kako smo v prvem delu pokazali svoj karakter. V drugem pa je bilo ravno tisto, kar si nismo želeli. Imeli smo preveč izgubljenih žog, s protinapadi pa so se razigrali. Razlika je potem hitro narasla in mi smo postali še bolj nervozni. Težko je igrati, saj nimamo dovolj močnih in visokih krilnih centrov in centrov, da bi lahko parirali izvrstnim atletom Američanom."

"Zmanjkalo nam je tudi moči, saj ZDA lahko rotirajo vseh 12 igralcev. Imajo več kakovostnih igralcev na voljo, pri nas pa igra pet košarkarjev po 30 minut. Lahko igraš prvi polčas, v tretji četrtini pa te že zmanjka. Ne iščem nobenih izgovorov, a žal mi je, da je bila taka razlika na koncu," je dodal mlajši izmed bratske naveze Dragić, ki je blestel tako v obrambi kot v napadu, proti ZDA pa je dal 12 točk. Zoran se je dotaknil tudi prihodnje reprezentančne akcije na Eurobasketu 2015: "Mislim, da lahko in upam, da bo skupina v Zagrebu, da bo tako, kot bi znova igrali doma."

Za tako majhno državo je to dober izid
Pred četrtfinalnim dvobojem z ZDA je bil najbolj optimističen Edo Murić: "Prvi polčas je bil dober. Mislili smo, da bomo lahko prišli še bližje, a Američani so prišli na drugi polčas zares jezni, mi pa kar nekoliko preveč sproščeni. V tretji četrtini so nas zlomili, povedli za 20 točk, potem pa je zgledalo, kot da smo obupali, kar mi ni všeč. A tako je, tekmovanje je bilo težko, fantje smo utrujeni, še posebej te, ki so največ igrali. Američani so veliko rotirali in bili bolj sveži. V drugem delu smo izgubili preveč žog in videli ste, kaj je iz tega sledilo. To jih dviguje in tako igrajo v NBA-ju. Dobili so krila in potem jih je nemogoče ustaviti."

"Trenutno smo še zlomljeni, a vemo, da smo lahko vsi srečni, da smo med osem najboljših. Če pogledate teh osem najboljših, je kar elita. Za tako majhno državo, kot je Slovenija, drugič ponoviti ta uspeh, je velika stvar. Morda bodo eni doma po tej tekmi ne bodo tako mislili, a se s tem ne obremenjujejo. Dva meseca smo garali, dali vse od sebe in nimamo kaj za obžalovati. Kljub pomlajeni ekipi smo ostali med osmimi najboljšimi na svetu," je z oceno prvenstva optimistično zaključil Murić.

Iz Barcelone,

Slovenci proti Američanom zdržali en polčas