Jure Zdovc je dejal, da je bila to verjetno celo najtežja tekma v njegovi karieri. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc je dejal, da je bila to verjetno celo najtežja tekma v njegovi karieri. Foto: Aleš Fevžer
Zdovc, Z. Dragić in Murić po četrtfinalni zmagi
Analiza tekme Slovenija - Dom. republika

edal Jure Zdovc, ki je kot selektor izenačil še najboljši izid reprezentance na svetovnem prvenstvu.

Le dvakrat je vodil izbrano vrsto in ima najtrofejnejši slovenski košarkar že najboljša rezultata. Pred petimi leti je Slovenijo popeljal do četrtega mesta na Eurobasketu na Poljskem. Toda tudi po preboju med osem najboljših na svetu je bilo v glasu sicer vidno olajšanega Zdovca slišati nekaj grenkobe zaradi želje po preboju v polfinale, ki pa bo proti ZDA skoraj nemogoč: "Rekel sem, da je bila to ena najtežjih tekem v moji karieri, še posebej zaradi stvari, ki so se dogajale na Gran Canarii. Pustile so kar nekoliko negativno energijo in edini na letalu smo bili slabe volje, ko smo potovali sem. Sanje o medalji so nam bile na neki način odvzete. Še vedno imamo sicer nekaj možnosti. Zato je ta zmaga, ne bom rekel, da ista kot medalja, a zelo velika. Ob tej priložnosti bi se zahvalil medijem in gledalcem, ki so prišli res v zelo velikem številu. Bili so tako pomembni za nas. S psihološkega vidika so bili za nas neprecenljivi. Dodali so piko na i, da smo to težko tekmo, lahko rečem, da kar mirno, pripeljali do konca."

Dominikanci izjemno neugodna ekipa
Slovenija je dobro ustavila Francisca Garcio, Dominikanci pa so z dobrim odporom dokazali, da reprezentanca ni le košarkar Houstona: "Tekma se je dobro začela. Tako bi se morala začeti proti Litvi, da na začetku zgrešiš, nato pa začneš zadevati in prideš v ritem. Na začetku smo zgrešili nekaj odprtih metov, nekaj je bilo tudi posiljenih, a potem smo ujeli ritem. Dominikanska republika je zelo neugodna ekipa. Gledal sem vse tekme razen proti ZDA. Imajo polno trikov, so izkušeni, močni v skoku, na zunanjih položajih imajo dobre strelce, tudi na štirici imajo dobrega strelca. Res neugodna ekipa, morda je kdo ne ceni tako, a dobro jih poznam, zato še toliko bolj cenim to zmago."

Tokrat je Zdovc bolj razporedil minutažo med igralci, odkrito, kot je to v navadi, pa je spregovoril tudi o pomislekih glede tekme z Litvo, ko ob koncu tekme ni posegel po menjavah: "Rotacija je bila dobra. Veliko sem razmišljal. Včasih te osebne napake v to prisilijo. Enostavno moraš zamenjati. Proti Litvi smo igrali dobro, nihče ni imel težav z osebnimi napakami in tu je bil moj pomislek glede rotacije. Z osebnimi so nas tokrat prisilili. Recimo, trojka Prepeliča je bila zelo pomembna, čeprav jo je potem takoj dobil. Takrat smo bili malce v krizi, a je on prebil. Kakšen igralec bi lahko dal več, ko smo ob koncu tretje četrtine padli, a moram biti zadovoljen z zmago. Imeli smo spočite igralce, da smo zmagali."

V nedeljo skupaj na večerjo
V torek Slovenijo čaka četrtfinale proti Američanom, ki so prvi favoriti prvenstva, toda najprej je treba odigrati 40 minut. Slovenci se ne bodo predali že vnaprej: "Moramo se spočiti, a hkrati biti osredotočeni. Z njimi smo igrali, kar je prednost, saj nas lahko avtomatično podcenjujejo. Že takrat sem mogoče malo v šali in malo zares dejal, da se da z njimi igrati. Bomo pripravili kakšno stvar, ki jim bo morda malce umirila ritem. Oni imajo pet igralcev na igrišču in imamo jih tudi mi. Vso pravico se imamo boriti in odigrati dobro tekmo."

"Nedelja bo prosta. Zvečer bomo verjetno šli (cela ekipa skupaj) na dobro večerjo, ker imamo čez glavo hotelske hrane. Rekel sem fantom pred tekmo, da še ne grem domov, zato se jim še enkrat zahvaljujem, da so se odzvali na tak način," je še povedal Zdovc.

Iz Barcelone

Zdovc, Z. Dragić in Murić po četrtfinalni zmagi
Analiza tekme Slovenija - Dom. republika