Veselje Mehičanov ob osvojenem ameriškem prvenstvu. Foto: EPA
Veselje Mehičanov ob osvojenem ameriškem prvenstvu. Foto: EPA
Gustavo Ayon
Prvo ime mehiške reprezentance je košarkar Atlante Gustavo Ayon. Foto: EPA
Jorge Gutierrez
V Ligi NBA igra tudi Jorge Gutierrez, ki je najnevarnejši mehiški košarkar z zunanjih položajev. Foto: EPA

Vsi poudarjajo, da danes znajo vsi igrati košarko. Res je, toda morda se to, kdaj uporabi tudi kot izgovor za morebiten neuspeh proti bistveno slabšim nasprotnikom oziroma košarkarskim eksotom. To pa Mehika, ki je na Fibini lestvici trenutno 11 mest za Slovenijo (je na 24. mestu), nedvomno v tem trenutku ni. Čeprav je za nekaj desetletij praktično izginila s košarkarskega zemljevida, se je nanj lani vrnila v velikem slogu. Edini medsebojni obračun do zdaj so pred 22 leti Slovenci dobili s kar 97:71.

Varovanci Sergia Valdeolimllosa so namreč lani postali ameriški prvaki. Na prvenstvu sicer ne igrajo ZDA, a v Venezueli so Mehičani v polfinalu na kolena spravili Argentino (76:70) in v finalu še Portoriko (91:89) ter prvič osvojil tovrstno lovoriko. Blestel je Gustavo Ayon, ki je v povprečju dosegal po 17,5 točke in 9,2 skoka na tekmo ter bil najkoristnejši posameznik turnirja. Drugi mehiški strelec je bil odlični organizator igre Orlando Mendez Valdez, ki pa ga letos ni v izbrani vrsti.

Mehika že z olimpijsko medaljo
To bo peti nastop Mehike na svetovnih prvenstvih. Nazadnje je med elito sodelovala pred 40 leti, ko je prvenstvo gostil Portoriko, najboljša strelca turnirja pa sta bila kar dva mehiška košarkarja - Arturo Guerrero in Manuel Raga. Najboljši izid sega v leto 1967 v Urugvaj, kjer je bil MVP prvenstva Ivo Daneu, Mehičani pa so zasedli osmo mesto. V Portoriku in leta 1963 v Braziliji so bili deveti. 38 let je minilo od zadnjega nastopa na olimpijskih igrah, na katerih so sicer nastopili sedemkrat. V Berlinu leta 1936, ko je prvič med olimpijsko družino sodelovala košarka, so zasedli izjemno tretje mesto. Čez 12 let so bili v Londonu četrti, leta 1968 pa pred domačimi gledalci peti.

Mehičani imajo na pripravah za sabo uspešen domači turnir, na katerem so ugnali Portoriko, Salvador, Bahame in Deviške otoke. Čaka jih še nekaj težkih obračunov v Južni Ameriki, med drugim proti Argentini in Braziliji, nato pa prihajajo v Evropo, kjer se bodo pomerili tudi z Ukrajino, Hrvaško in Španijo.

Glavno orožje Ayon
Valdeolimllos računa, da bo glavno mehiško orožje na prvenstvu obramba. Prvi mož reprezentance je z naskokom Ayon, ki je tudi daleč najbolj uveljavljen košarkar. 208 centimetrov visoki 29-letni center bi moral skoraj izpustiti največje tekmovanje, na katerem je nastopil do zdaj, saj je moral februarja na operacijo hrbta. Sprva se je zdelo, da se lahko okrevanje zavleče tudi do septembra, toda Ayon je že pripravljen in bo pomagal Mehiki. Je odličen skakalec, nevaren pa je tudi za koš, še posebej po "pick'n'rollu" s hitrimi mehiškimi branilci. Ayon, ki se je preizkusil tudi v Španiji, zadnja tri leta pa igra v Ligi NBA. Igral je za New Orelans Hornets, Orlando Magic, Milwaukee Bucks in nazadnje za Atlanto Hawks.

V Ligi NBA igra tudi drugi najnevarnejši mehiški košarkar. 25-letni in 191 centimetrov visoki branilec Jorge Gutierrez se je kalil v razvojni ligi, v pretekli sezoni pa je dobil priložnost na 17 tekmah pri ekipi Brooklyn Nets. Podobno je z zunanjega položaja nevaren še en hitri košarkar, 28-letni organizator igre Paul Stoll, ki je trenutno član venezuelskega Gigantesa, pred tem pa je igral v Turčiji in Izraelu. Omeniti velja še branilca Francisa Cruza, ki se je izkazal na pripravljalnih tekmah.