Če bi Domen Lorbek 15 sekund pred koncem zadel, bi se morda končalo drugače ... Foto: Aleš Fevžer
Če bi Domen Lorbek 15 sekund pred koncem zadel, bi se morda končalo drugače ... Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc in Matic Rebec
Fraza "nepotreben poraz" je sicer neumestna, a če že moramo, bi jo lahko uporabili ob današnjem porazu Slovenije proti Rusiji. Foto: BoBo

Slovenija, ki je delovala utrujeno, je večji del tekme vodila, vendar je bilo preveč nihanj in zgrešenih metov za tri točke (že v prvem polčasu le dva zadeta meta izza črte od desetih poskusov, na koncu pa je bil met za tri 6/22). Rusi (B-ekipa) so v zadnji minuti s trojko Viktorja Zarjažka povedli z 68:67 in prednost držali do konca.

V prvem polčasu vodili za deset točk
Slovenija je začela v postavi Balažič, Slokar, Prepelič, Z. Dragić in Klobučar. Na prve točke je bilo treba čakati štiri minute, s trojkama Klemna Prepeliča in Jake Klobučarja pa je le steklo. Matic Rebec je ukradel žogo in zaključil za 21:15, po protinapadu Z. Dragić - Balažič je prednost dosegla devet točk (27:19), malo pozneje že deset. Ob polčasu je bil izid 33:28, Slovenija pa je skok dobila z 18:12.

V zadnji minuti Rusi s trojko do vodstva ...
Drugi del je Slovenija začela slabo in dopustila, da so Rusi v manj kot štirih minutah dosegli 14 točk, vendar jim je šele pri 50:50 uspelo izenačiti. To je streznilo Slovence, nekaj boljših minut je (po akciji Prepelić - Omić) prineslo vodstvo 65:57. Toda serija zgrešenih metov z razdalje je Rusom spet omogočila, da so se tokrat ne le približali, ampak na začetku zadnje minute s trojko tudi povedli.

... in mirno do zmage na turnirju
Petnajst sekund pred koncem je poskusil Domen Lorbek in zgrešil, prav tako je enega od dveh prostih metov zgrešil Jaka Klobučar. Rusi, ki so Slovence premagali že v predtekmovanju (70:67), so z natančnim izvajanjem prostih metov povedli za štiri točke, tako da trojka Zorana Dragića v zadnji sekundi ni imela nobenega pomena.

Zdovc se bo dvema zahvalil za sodelovanje
Slovenija je zdaj končala prvo polovico priprav. Po vrnitvi v domovino se bosta dva košarkarja poslovila od reprezentance, pridružila pa se ji bosta Goran Dragić in Erazem Lorbek, ki sta v tem času vadila po individualnem programu. Do začetka svetovnega prvenstva v Španiji bo Slovenija odigrala še sedem prijateljskih tekem, najprej od 16. do 18. avgusta v Litvi.

Stankovićev pokal, finale:
SLOVENIJA - RUSIJA
72:73 (15:13, 18:15, 22:24, 17:21)
6.500; Z. Dragić 17, Prepelič in Klobučar po 11, Omić 10, Balažič 7, D. Lorbek 8, Murić 4, A. Nikolič in Rebec po 2; Gudumak 13, Spiridonov in Zarjažko po 12.

Za tretje mesto:
KITAJSKA - ANGOLA 74:58