Prvo ime angolske izbrane vrste je Carlos Morais. Foto: EPA
Prvo ime angolske izbrane vrste je Carlos Morais. Foto: EPA
Na zadnjem svetovnem prvenstvu se je Angola poslovila v osmini finala. Kasnejši prvaki Američani s Kevinom Durantom na čelu so bili boljši s kar 121:66. Foto: EPA

Angola, ki je na Fibini lestvici trenutno 15., dve mesti za Slovenijo, je z naskokom najuspešnejša afriška država, saj je že 11-krat postala celinski prvak, ob tem pa je osvojila še tri srebrne in dve bronasti kolajni. Na svetovno prvenstvo v Španijo se je prebila kot aktualna prvakinja Afrike. Lani se je vrnila na vrh črne celine, ko je v Abidžanu v Slonokoščeni obali v finalu na kolena spravila Egipt (57:40), pred štirimi leti pa je bila v Antananarivu na Madagaskarju Tunizija močnejša s 67:56, s tem pa je prekinila šest zaporednih slavij Angole.

Angolci so do zdaj šestkrat sodelovali na svetovnih prvenstvih. Prvič so se med elito prebili leta 1986, ko je bilo prvenstvo prav tako v Španiji, od tedaj pa so manjkali le leta 1998 v Grčiji. Odmevnejšega izida niso dosegli, najboljši rezultat pa sega na Japonsko leta 2006, ko so bili deseti. Podobno odmevnejšega rezultata niso vpisali niti v petih nastopih na olimpijskih igrah, najboljši rezultat je deseto mesto iz Barcelone 1992.

Slovenija zanesljivo dobila obe tekmi
Z Angolo se je Slovenija pomerila dvakrat. Prvič pred sedmimi leti na Kitajskem, ko so Slovenci zmago slavili z 78:51. Tudi letos so se udarili na Stankovićevem pokalu, Slovenija pa je bila znova zanesljivo boljša z 79:58. Pri Sloveniji sta bila s po 19 točkami najboljša Zoran Dragić in Edo Murić, na nasprotni strani pa jih je 15 dosegel Joaquim Gomes. Angola se na Stankovićevem pokalu ni izkazala, saj je izgubila prav vsa srečanja in na koncu zasedla zadnje, četrto mesto, a ni nastopila v popolni postavi, neuspešni so bili Angolci tudi na turnirju v Južni Ameriki. Slovenija se je sicer na obeh svetovnih prvenstvih do zdaj pomerila z afriškimi predstavniki. Leta 2006 je ugnala Senegal (96:79), štiri leta kasneje pa še Tunizijo (56:80).

Angolci so fizično odlično pripravljeni košarkarji, igrajo hitro košarko, krasijo pa jih dobre atletske sposobnosti. Paulo Macedo ima na pripravah 15 košarkarjev, med njimi jih je deset, ki so lani sestavljali ekipo afriških prvakov. Zaradi poškodbe bo prvenstvo izpustil krilni center Felizardo Ambrosio, športno pot pa je zaključil krilni košarkar Carlos Almeida, ki je bil do zdaj kapetan, v prihodnosti pa se bo posvetil politični karieri.

Najboljši košarkar Morais
Najboljši posameznik je Carlos Morais, ki je bil lani tudi izbran za najkoristnejšega posameznika afriškega prvenstva, ko je dosegal po 16 točk na tekmo. Morais igra na poziciji branilca, kljub 193 centimetrom pa je odličen atlet. Nastop 27-letnega košarkarja, ki se je spogledoval tudi z odhodom v NBA k Toronto Raptorsom, je bil nekaj časa zaradi poškodbe pod vprašajem.

Na AfroBasketu so bili ključni možje tudi krilni košarkar Olimpio Cipriano, krilni center Eduardo Minas, organizator igre Milton Barros, branilec Armando Costa in še eno krilo Reggie Moore, ki sicer prihaja iz ZDA. Prav vsi štirje košarkarji so izjemno izkušeni, saj so vsi stari že prek 30 let.