Velika želja Zorana Dragića je zaigrati v NBA-ju. Proti ZDA se je dobro predstavil, saj je bil s 16 točkami prvi slovenski strelec. Foto: Aleš Fevžer
Velika želja Zorana Dragića je zaigrati v NBA-ju. Proti ZDA se je dobro predstavil, saj je bil s 16 točkami prvi slovenski strelec. Foto: Aleš Fevžer

Ne razmišljam preveč vnaprej. Tako je bilo tudi pod prejšnjim selektorjem. Gremo iz tekme v tekmo in prvi cilj je uvrstitev v izločilne boje. Tam je vse mogoče. Ne moreš vnaprej govoriti, kaj boš dosegel, če recimo prideš iz skupine in potem takoj dobiš ZDA. Sem realen, a ob ugodnem nasprotniku lahko naredimo tudi odmeven izid.

NBA ne more preprečiti nastopa na prvenstvu
Američani premočni za Slovence

Zoki je lani kar nekoliko presenetljivo odigral izvrstno prvenstvo. Navduševal je z borbenostjo in nepopustljivostjo, saj je bil tako rekoč ob vsaki "nikogaršnji" žogi zraven, sijajen v skoku, ko je ujel tudi 11 žog ob 15 točkah proti Italiji in devet ob 23 točkah proti Srbiji (mlajši izmed bratov Dragić sicer igra na položaju branilca in je visok 196 centimetrov), ter blestel v navezi z bratom Goranom in njunimi hitrimi akcijami. Zoran je bil z dobrimi desetimi točkami v povprečju in petimi skoki na srečanje za Gogijem drugi strelec in za Mirzo Begićem drugi najboljši skakalec Slovenije.

Pred štirimi leti kot zadnji odpadel s seznama
Tudi letos je na pripravah dokazal, da bo ob bratu ključen mož slovenske izbrane vrste. Na petih pripravljalnih tekmah je bil najboljši slovenski strelec, na tako rekoč vseh preostalih, ko je igral, pa med boljšimi. Letos tudi prvič sodeluje z Juretom Zdovcem: "Nov je selektor in to je sprememba. Vpeljal je nove sisteme. Zdaj smo tri leta imeli Maljkovića in vedelo se je, kakšne so naloge posameznikov, zdaj pa je, jasno, nov sistem. Verjamem, da lahko na svetovnem prvenstvu pokažemo več kot na pripravljalnih tekmah. Upam, da bomo stopnjevali ritem in se bomo dobro odrezali. V redu sem se znašel pod njegovim vodstvom. Morda sem imel le na začetku nekaj težav, saj ima specifično obrambo, ko zadnji ves čas pomaga, a sem se navadil. Jasno pa je, da če ne bo obramba na visoki ravni, ne bomo uspešni. To je povsem realna ocena."

Po dveh nastopih na evropskih prvenstvih je pred 25-letnim Ljubljančanom premierni nastop na svetovnem prvenstvu. Na pripravah je sodeloval že pred štirimi leti, ko si je po izvrstnih igrah v dresu Slovana prislužil povabilo Memija Bečirovića, a ga je ta kot zadnjega črtal s seznama: "Pred mano je nova velika izkušnja, novo veliko tekmovanje. Že pred štirimi leti sem si zelo želel priti v ekipo, ko je bil selektor Bečirović, a sem žal kot zadnji izpadel. Zdaj se zelo veselim debija na svetovnem prvenstvu."

Bolečino po operaciji še čuti
Po dobrih igrah na evropskem prvenstvu si je tudi izboril ključno vlogo pri Unicaji, ki se ga je predtem celo želela znebiti, a trmasti in vztrajni Dragić je dokazal, da je sposoben biti nosilec evroligaške zasedbe iz Andaluzije. Na nekaterih tekmah – predvsem v najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini – se je zelo izkazal, sezono pa je v Malagi, ki se je prebila v polfinale španskega prvenstva, predčasno končal, saj je šel na operacijo kile, tudi zato, da pravočasno okreva do prvenstva v Španiji: "Nekoliko me še ovira, saj na vsake toliko časa še čutim bolečino. Zdravniki so rekli, da bo tako še približno tri mesece, saj se mora mrežica prilepiti na tkivo. Sicer pa se počutim dobro, sem pripravljen."

Slovenijo v skupini D na Gran Canarii čakajo Avstralija, Mehika, Južna Koreja, Angola in Litva. Evropski podprvaki naj bi bili glavni tekmeci za prvo mesto v skupini. Slovenija jih je dobro spoznala na dveh pripravljalnih tekmah, pred prvenstvom pa je Litovce šokirala poškodba prvega organizatorja igre in kapetana Mantasa Kalnietisa. Vseeno pa je baltska ekipa zelo močna z izjemno centrsko linijo: "Litva ima zelo dobre in močne košarkarje. Na zadnji tekmi ni igral Valančiunas, na svetovnem prvenstvu pa bo tudi povsem drugačen sodniški kriterij, kot je bil na medsebojnih dveh tekmah. Verjamem, da jim lahko pariramo, a moramo biti osredotočeni vso tekmo."

Prva tekma ključna za samozavest
"Angolo, Mehiko in Korejo moramo premagati. Tu sploh ni debate, a vsi ti tekmeci znajo igrati košarko. Vse te ekipe so zelo agresivne in proti nobeni ekipi ne bo lahko. Ne smemo popuščati. Najpomembnejša pa je že prva tekma, da se uspešno začne. Upam, da bomo prvi ali drugi. To je cilj in verjamem, da smo lahko na teh mestih. Z Litvo smo dokazali, da jim lahko pariramo,"
je dodal Dragić in spregovoril tudi o zelo nevarnih Avstralcih, ki bodo prvi tekmec in so že v mislih Slovencev. "Prva tekma je zelo pomembna. Avstralija ima močno zasedbo. Pod košem imajo odlične košarkarje, podobno kot tudi Litva. Na zunanjem položaju je nevaren Ingles, na krilu Newley, ki je prav tako odličen in igra v Španiji. Hitri so branilci, ki igrajo v ZDA. Če ne bomo igrali po najboljših močeh, bo težko. To tekmo je treba zmagati, saj bo potem vse lažje. Ključna bo za samozavest."

"Ne smemo imeti toliko nihanj v igri. Ko imamo prednost desetih točk, moramo nasprotnika dokončno zlomiti, ne pa mu dopustiti, da se vrne v igro. To moramo še izboljšati. Hitro se nasprotnik s serijo vrne, v ekipo pa se naseli nervoza in pade koncentracija. Moramo biti potrpežljivi in ne smemo kar bezljati. Ob tem mora tudi preprosto celotna ekipa sodelovati v skoku. Bolje je treba zapirati in trojke, štirice in petice morajo biti na vsakem skoku, nato pa morajo branilci zapirati prostor do trojke, če se morebiti žoga odbije. To je ena varianta, da smo uspešnejši v skoku," je še slovenski branilec razkril, kaj se mu zdi, da mora izbrana vrsta na preostalih treningih v Las Palmasu še popraviti.

Ne razmišljam preveč vnaprej. Tako je bilo tudi pod prejšnjim selektorjem. Gremo iz tekme v tekmo in prvi cilj je uvrstitev v izločilne boje. Tam je vse mogoče. Ne moreš vnaprej govoriti, kaj boš dosegel, če recimo prideš iz skupine in potem takoj dobiš ZDA. Sem realen, a ob ugodnem nasprotniku lahko naredimo tudi odmeven izid.

NBA ne more preprečiti nastopa na prvenstvu
Američani premočni za Slovence