Joe Ingles na tekmi osmine finala zadnjega svetovnega prvenstva proti Sloveniji. Foto: EPA
Joe Ingles na tekmi osmine finala zadnjega svetovnega prvenstva proti Sloveniji. Foto: EPA
Aron Baynes
Aron Baynes je dobro polovico sezone igral za Olimpijo, nato pa se je preselil k Spursom. Foto: EPA
Patty Mills
Odsotnost Pattyja Millsa se bo Avstraliji močno poznala. Foto: EPA
Dante Exum
Upe za prihodnost Avstralija polaga v Danteja Exuma. Foto: EPA

Ob Litvi in Sloveniji je moč pričakovati, da se le še Avstralci realno lahko vmešajo v boj za prvo mesto v skupini in najboljšo popotnico za izločilne boje v Barceloni. Boomersi svojih moči ne skrivajo in so orožja za v Španijo, vseh 12, že razkrili. Na papirju gre za kakovostno moštvo, ki pa bi lahko bilo še močnejše, če ne bi bilo poškodb. Kakorkoli že, Avstralija je zagotovo izjemno nevarna reprezentanca, nenazadnje je na lestvici Fibe na visokem devetem mestu (Slovenija je 13.), toda Avstralci veliko točk dobijo z uvrstitvami na olimpijske igre in svetovna prvenstva, kar jim ne povzroča težav v Fibini oceanski regiji, kjer je edini resni konkurent Nova Zelandija, sicer pa so v tej regiji sami košarkarski eksoti.

Z že znano 12 bo selektor Andrej Lemanis odigral devet pripravljalnih tekem. Prvi test jih čaka v petek, ko se bodo na turnirju v Kaunasu pomerili s Finsko, sledil bo boj z Ukrajino in nato v Litvi še obračun z gostiteljico, s katero se bodo pomerili tudi na svetovnem prvenstvu. Iz Litve se Avstralci selijo v Helsinke, kjer se bodo še enkrat pomerili s Finci. Naslednja avstralska postaja je Francija, najprej turnir v Nici z Ukrajinci, Filipinci in Francozi, ter nazadnje še srečanji s Finsko in Francijo v Strasbourgu. V 17 dneh torej devet tekem.

V Turčiji Slovenija nadigrala Avstralijo
Avstralija je z naskokom najboljša reprezentanca iz Oceanije, tamkajšnjo prvenstvo je namreč osvojila že 18-krat, dvakrat pa je naslov prepustila Novi Zelandiji, je pa tudi stalna udeleženka svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Na svetovnem prvenstvu so Avstralci prvič nastopili leta 1970 v Ljubljani, ko so zasedli 12. mesto. Od tedaj so manjkali le leta 2002 v ZDA. Najboljša rezultata segata v leti 1982 in 1994, ko so bili boomersi v Kolumbiji oziroma v Kanadi peti. Nastopili so na zadnjih 11. olimpijskih igrah, pred tem še na dveh, že trikrat – 1988, 1996, 2000 – pa so končali tik pod odrom za zmagovalce na četrtem mestu.

Na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu, kjer so zasedli sedmo mesto, je blestel Patty Mills, ki je bil prvi strelec turnirja. Na zadnjem svetovnem prvenstvu – dvakrat tudi na pripravah pred mundialom - so se Avstralci in Slovenci pomerili v osmini finala. To je bila ena najboljših predstav Slovenije na velikih tekmovanjih, saj je v Carigradu Avstralijo nadigrala s kar 87:58 in se prvič prebila med najboljši osem na svetu. 19 točk je dosegel Jaka Lakovič, 12 jih je dodal Primož Brezec, 10 pa Goran Dragić, na drugi strani sta bila s po 13 najboljši Mills in Joe Ingles.

Zaradi poškodbe ostali brez prvega nosilca
Poleg Millsa je bil na svetovnih in olimpijskih igrah najboljši strelec tudi Andrew Gaze. Nekdanji sijajni krilni košarkar je bil med najboljšimi strelci, če ne najboljši, na praktično vseh velikih tekmovanjih, kjer je nastopil. Podobno velja tudi za Shana Hala, ki je bil prav tako izvrsten strelec. Oba sta se preizkusila tudi v NBA-ju, Gaze je leta 1999 s Spursi osvojil šampionski prsta. Še odmevnejšo kariero je v najmočnejši ligi na svetu naredil Luc Longley. 218 centimetrov visoki center je bil prvi Avstralec v NBA-ju, trikrat pa je postal prvak z Bulls in bil tedaj celo član prve peterke. Trenutno je pomočnik selektorja Lemanisa.

Mills in Aron Baynes sta ponovila uspeh Gaza s Spursi v tej sezoni. Mills, ki je v finalu odigral kar pomembno vlogo, bo v Španiji manjkal zaradi poškodbe. Odlični organizator igre bi bil nedvomno nosilec igre številka ena. Baynes je robustni center in dobro poznan slovenskim ljubiteljem košarke, saj si je pogodbo v San Antoniu priigral v Ljubljani, kjer je skupaj z edinim pravim slovenskim centrom Alenom Omićem tvoril navezo pod obročem Olimpije.

V Španijo tudi brez Boguta
Zaradi poškodbe bo manjkal tudi drugi odlični košarkar Andrew Bogut, ki je bil leta 2005 celo prvi izbor nabora Lige NBA. Center hrvaških korenin je sicer član Golden Stata. Kljub vsemu pa imajo boomersi še kar nekaj zvenečih imen. V izbrani vrsti sicer ni več Matta Nielsna in Aleksa Marića, ki sta bila dobra znanca Evrolige, najbolj zvenečo ime je zagotovo izkušeni David Andersen, ki zdaj igra v Franciji, a ima za sabo bogato športno pot v NBA-ju in Evroligi, kjer je med drugim igral za CSKA in Barcelono. Člana Barce sta bila tudi robustni center Nathan Jawai, ki se vrača po težavah s srcem, in Joe Ingles, ki je z Maccabijem postal evropski prvak. V Evropi sta se izkazala tudi Brad Newley in Ryan Broekhoff, ki je nevaren strelec.

Avstralci veliko pričakujejo od Danteja Exuma, ki so ga letos Utah Jazzi izbrali celo kot petega po vrsti. 19-letni organizator igre bo poskušal zapolniti vrzel po poškodbi Millsa. Na naboru je bil letos s strani Bullsov izbran Cameron Bairstow, sezono v NBA-ju pa ima s Clevelandom za sabo Matthew Dellavedova.