Ricky Rubio bo najverjetneje izpustil letošnje evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ricky Rubio bo najverjetneje izpustil letošnje evropsko prvenstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Francija
Francozi letos branijo naslov evropskega prvaka, ki so ga osvojili predlani v Stožicah. Foto: EPA

Sezona v Ligi NBA je namreč terjala davek; zaradi težav z gležnjem bo moral pod kirurški nož, so sporočili iz njegove ekipe Minnesota Timberwolves. 24-letni Rubio se je poškodoval že 7. novembra in je moral izpustiti kar 43 tekem v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Na igrišča se je vrnil februarja, a je poškodbo obnovil 14. marca na tekmi proti Oklahoma Cityju. Po temeljitem premisleku so v moštvu upoštevali nasvet in Rubiu svetovali artroskopsko operacijo na kliniki v Van Nuysu v južni Kaliforniji.

Španija v skupini s Srbijo, Italijo in Nemčijo
Po najbolj optimističnem scenariju se bo Rubio moštvu pridružil na oktobrskih pripravah, kar pa seveda pomeni, da dvakratnim evropskim prvakom in bronastim z EuroBasketa leta 2013 v Sloveniji ne bo mogel pomagati na letošnjem prvenstvu. Španija bo na njem igrala v skupini B v Berlinu z Islandijo, Turčijo, Srbijo, Italijo in - Nemčijo.

Francozi tudi letos brez Noaha
Francoska košarkarska reprezentanca tudi na letošnjem prvenstvu stare celine ne bo mogla računati na Joakima Noaha, ki je zaradi težav s poškodbami izpustil že olimpijske igre v Londonu leta 2012, naslednje leto evropsko prvenstvo v košarki v Sloveniji, na katerem so trikolori osvojili prvi naslov evropskih prvakov, in lansko svetovno prvenstvo v Španiji, na katerem so bili bronasti. Zato pa bodo lahko računali na preostale zvezdnike Tonyja Parkerja, Nicolasa Batuma in Borisa Diawa. Francija bo skupinski del odigrala doma v Montpellieru z Rusijo, BiH-om, Finsko, Poljsko in Izraelom.

Letošnji EP bo potekal od 5. do 20. septembra. Slovenija je bila izžrebana v zagrebško skupino C s hrvaško reprezentanco ter ekipami Nizozemske, Grčije, Makedonija in Gruzije.