LeBron James lovi tretji zaporedni naslov, potem ko je leta 2007 in 2011 izgubil v velikem finalu. Foto: EPA
LeBron James lovi tretji zaporedni naslov, potem ko je leta 2007 in 2011 izgubil v velikem finalu. Foto: EPA
Ray Allen
Ray Allen je s trojko izsilil podaljšek na šesti tekmi lanskega finala. Foto: EPA
Gregg Popovich
Gregg Popovich je znal motivirati svoje izbrance po grenkem porazu v lanskem finalu. Foto: EPA
Tony Parker in Kawhi Leonard
Tony Parker je drugi polčas šeste tekme finala Zahoda proti Oklahomi presedel na klopi, pet dni odmora mu je prišlo zelo prav. Foto: Reuters
Tim Duncan
Tim Duncan pri 38 letih igra kot mladenič. MVP finala je bil že v letih 1999, 2003 in 2005. Foto: EPA

Na šesti tekmi lanskega finala je San Antonio vodil za pet točk 28 sekund pred koncem in vse je bilo že pripravljeno za slavje. Kawhi Leonard je zgrešil ključni prosti met, na drugi strani pa je veteran Ray Allen z izjemno trojko iz desnega kota izsilil podaljšek (95:95), ki ga je dobil Miami (103:100), nato pa dva dni zatem še odločilno sedmo tekmo (95:88). LeBron James je na odločilni tekmi dosegel kar 37 točk in drugič zapored postal najkoristnejši igralec (MVP) finala.

Obe moštvi sijajni na domačem igrišču
Prvič po 16 letih bomo v finalu znova gledali isti ekipi. Leta 1997 in 1998 je Chicago s 4:2 ugnal Utah. Lani je imel prednost domačega igrišča Miami, letos pa so Spursi v rednem delu nanizali kar 62 zmag.
Po 30 letih se je znova spremenil format finalne serije. Letos ne bodo igrali po sistemu 2-3-2, ampak se vrača sistem, ki velja za vse druge serije v končnici: 2-2-1-1-1. V 29 letih, ko je bil v veljavi format 2-3-2, je domača ekipa tri tekme zapored dobila le trikrat, dvakrat je to na poti do naslova uspelo prav Miamiju (2006 in 2012). Obe moštvi sta v končnici izjemni na domačem parketu. Heati so dobili vseh osem tekem, Spursi pa so enkrat izgubili proti Dallasu (9-1).

Duncan: Še vedno imamo grenak priokus v ustih
"Znova smo v velikem finalu. Kar težko je verjeti, da smo se znova tako zbrali, potem ko smo bili popolnoma na tleh po lanskem finalu. Še vedno imamo grenak priokus v ustih, na srečo znova igramo proti Miamiju," je poudaril Tim Duncan, ki lovi svoj peti prstan. S trenerjem Greggom Popovichem sta skupaj prehodila dolgo pot, vseh 17 sezon se je ekipa prebila v končnico.

Učinkovite metode "Popa"
Popovich je na prvem skupnem treningu na začetku sezone povabil igralce pred TV-ekran in jim zavrtel petminutni odlomek zadnjih dveh minut šeste tekme. Očitno je dosegel želeni učinek, saj so njegovi varovanci pokazali odlične predstave skozi celotno sezono.

Poleg Duncana, Parkerja in Manuja Ginobilija lahko Popovich računa še na številne odlične košarkarje, ima zelo dolgo klop. V lanskem finalu se je z odlično obrambo izkazal Kawhi Leonard, ki bo tudi tokrat pokrival Jamesa. Danny Green je bil izjemen pri metih izza črte, na tretji in peti tekmi je zadel po šest trojk. Boris Diaw je na šesti tekmi v Oklahomi prispeval kar 26 točk. V finalni seriji bi lahko pomenil jeziček na tehtnici, saj Miami pod košem ni najbolj močan. Marco Belinelli, Patty Mills in Tiago Splitter lahko prav tako veliko dodajo s klopi. Verjetno bo Popovich rotiral kar enajst igralcev.

Parker bo začel prvo tekmo
Velika skrb Popovicha pred finalom je levi gleženj Tonyja Parkerja. Francoz ni igral v drugem polčasu šeste tekme v Oklahomi v soboto. Sijajni organizator igre je v končnici prispeval 17,2 točke in 4,9 podaje v povprečju. Gleženj si je poškodoval že v konferenčnem polfinalu proti Portlandu, a je vseeno igral na vseh tekmah. Stanje se je v soboto poslabšalo, pet dni odmora pa je prišlo zelo prav. Popovich računa na Parkerja v začetni peterki na prvi tekmi finala, čeprav je na torkovem treningu počival.

Miami po sledeh Chicaga iz devetdesetih let
Ko se je pred štirimi leti v Miamiju zbrala velika trojica, so se številni strokovnjaki spraševali, ali bo Erik Spoelstra lahko povezal odlične posameznike v celoto. Vročica se je že četrtič zapored prebila v finale Lige NBA, v prihodnjih dveh tednih bo lovila tretji zaporedni naslov, kar je v devetdesetih letih dvakrat uspelo legendarni ekipi Chicaga z Michaelom Jordanom na čelu (1991-93 in 1996-98) in močni ekipi LA Lakersov s Shaquillom O'Nealom in Kobejem Bryantom (2000-02).

V rednem delu sezone Miami ni blestel (54-28), v končnici pa je stopnjeval formo. Charlotte (4:0 v zmagah) in Brooklyn (4:1) sta bila le lažje ogrevanje za finale Vzhoda proti Indiani (4:2). Pacersi so gladko izgubili vse tri tekme v American Airlines Areni. Frank Vogel, ki bo tudi v prihodnji sezoni sedel na klopi Indiane, je po porazu na šesti tekmi dejal: "Igrali smo proti Michaelu Jordanu in proti Chicago Bullsom našega obdobja."

LeBron: Sprejeli bomo velik izziv, ne bojimo se jih
Med rednim delom sezone se je večkrat zdelo, da James samo čaka na končnico, kjer v povprečju dosega 27,1 točke na tekmo. Tudi Dwyane Wade in Chris Bosh sta prikazala odlične igre proti Pacersom. Allen je znova naravnal roko, celo veteran Rashard Lewis je zablestel (šest trojk na peti tekmi in tri trojke na šesti tekmi proti Indiani).

"Spursi so si želeli finala proti nam. Videl sem izjave Duncana, zares si je želel ponovnega srečanja. Sprejeli bomo velik izziv, ne bojimo se jih, hočemo tretji zaporedni naslov," je odločno napovedal James.

Finale, 1. tekma, petek ob 3.00:
SAN ANTONIO (1) - MIAMI (2)

2. tekma, ponedeljek ob 2.00:

SAN ANTONIO (1) - MIAMI (2)

3. tekma, sreda ob 3.00:
MIAMI (2) - SAN ANTONIO (1)

4. tekma, 13. junija ob 3.00:

MIAMI (2) - SAN ANTONIO (1)




5. tekma, 16. junija ob 2.00:
SAN ANTONIO (1) - MIAMI (2)

6. tekma, 18. junija ob 3.00:

MIAMI (2) - SAN ANTONIO (1)

7. tekma, 21. junija ob 3.00:
SAN ANTONIO (1) - MIAMI (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.