Aleksandar Đorđević leta 1998 na svetovnem prvenstvu v Grčiji, kjer je Jugoslavija osvojila naslov. Foto: EPA
Aleksandar Đorđević leta 1998 na svetovnem prvenstvu v Grčiji, kjer je Jugoslavija osvojila naslov. Foto: EPA

"Sale Nacionale" je podpisal pogodbo za dve leti in pol, natančneje do olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016. Zamenjal je Dušana Ivkovića, ki je pred leti v reprezentanco prvič poklical tudi Đorđevića. "Duda" je "orle" vodil zadnjih pet let in jih popeljal do srebra na EP-ju leta 2009. Na evropskem prvenstvu v Sloveniji je Srbija igrala izjemno oslabljena, zasedla sedmo mesto in se uvrstila na svetovno prvenstvo.

"Nismo več košarkarska velesila, a želimo to znova postati. Vprašanje je, ali smo vsi pripravljeni dodatno delati in se žrtvovati, da nam to uspe, ter ali so igralci pripravljeni na to. Kar se igralcev tiče, vsi igrajo v pravih klubih, tako doma kot v tujini," je dejal Đorđević

Saša Đorđević je z reprezentanco postal svetovni prvak leta 1998, trikrat je osvojil tudi evropsko prvenstvo in enkrat srebrno olimpijsko odličje. S Partizanom je leta 1992 postal evropski klubski prvak, ko je v finalu z neverjetno trojko ob sireni odločil proti Joventutu. Bil je najkoristnejši igralec EuroBasketa 1997, dvakrat pa je bil tudi izbran za najboljšega evropskega košarkarja. Igral je tudi za milansko Olimpio, bolonjski Fortitudo, Scavolini, Barcelono in Real, v Ligi NBA pa se je preizkusil pri Portlandu. Kot trener je vodil Olimpio, milanski klub, bolj znan kot Emporio Armani, in Benetton iz Trevisa.