Kapetan Krke Jure Balažič (levo) ni dosegel niti točke, Sasu Salin pa je bil s 14 točkami drugi strelec Uniona Olimpije. Foto: Aleš Fevžer
Kapetan Krke Jure Balažič (levo) ni dosegel niti točke, Sasu Salin pa je bil s 14 točkami drugi strelec Uniona Olimpije. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Blažič in Sašo Filipovski
Sašo Filipovski je našel pravo taktiko, kako ustaviti Zorana Dragića, v svoji ekipi pa je imel številne razpoložene igralce, zlasti Jako Blažiča, ki je dosegel 15 točk in v obrambi utrujal Dragića. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Brezec in Slobodan Subotić
Novi direktor Uniona Olimpije Slobodan Subotić je tekmo spremljal v družbi Primoža Brezca. Foto: MMC RTV SLO
Olimpija v finalu povedla z 1:0

Odločitev je padla na začetku zadnje četrtine, ko je v šestih napadih zadela štiri trojke, od tega najboljši igralec tekme (15 točk in 8 skokov) Jaka Blažič uvodni dve. Pri branilcih naslova je s 13 točkami in 10 skoki izstopal le Jure Lalić. Novomeščani, ki naskakujejo svoj peti naslov, bodo imeli priložnost za maščevanje v nedeljo v Stožicah. Finalna serija poteka na tri zmage.

Prva četrtina: Olimpija povedla za 10
Union Olimpija je s peterko Jeretin, Salin, Dašić, Murić in Thompson igrala trdno obrambo in povedla z 2:7. Nepotrpežljivi Krki ni steklo v napadu, v uvodni četrtini je dosegla le osem točk. Ob koncu četrtine je Sasu Salin v svojem četrtem poskusu zadel prvo trojko in zvišal na 8:18.

Druga četrtina: Lučič znižal zaostanek
Olimpija je po trojki Blažiča povedla za 13, Krka pa ni imela razpoloženega moža, dokler ni Uroš Lučič dosegel pet točk zapored, vključno s trojko, s čimer je zaostanek zmanjšal na 18:24. Krka se je vedno bolj bližala, Nissim je zadel svojo prvo trojko in znižal na 26:30. Zadnje tri točke v prvem polčasu je dosegel Thompson (26:33).

Tretja četrtina: Dragić še naprej neprepoznaven
Krka je tudi v tretji četrtini pogrešala učinek Zorana Dragića, med strelce pa se še vedno ni vpisal Jure Balažič. Šepal je tudi skok za odbito žogo. Salin je zadel dve trojki, Olimpija pa je po zabijanju Dašića povedla za 12 točk (31:43). Krka se je pred zadnjo četrtino približala na 40:48.

Zadnja četrtina: Razlika dosegla 21 točk
Olimpija je dosegla 11 zaporednih točk na začetku zadnje četrtine in povedla s 40:59, s tem pa je bila tekma odločena. Prave obrambe ni bilo več, pri Olimpiji se je razigral Jaka Blažič, Krka pa se je predala, potem ko je bilo v 35. minuti že 45:66. Na statistiki je bila na koncu najopaznejša razlika pri metu za tri točke - Krka je zadela le štiri trojke iz 19 poskusov, Olimpija 10 iz 24.

Izjave po tekmi:
Aleksander Sekulić, trener Krke:
"Na tej tekmi enostavno nismo bili pravi, predvsem v napadu pa je bilo čutiti preveč nervoze, kar je Union Olimpija s pridom izkoristila."

Edo Murić, košarkar Krke: "Tokrat nismo leteli po parketu, kot znamo in nismo imeli tiste energije, ki nas je krasila na prejšnjih tekmah. Na vseh položajih so nas košarkarji Uniona Olimpije dobro ustavili."

Sašo Filipovski, trener Uniona Olimpije: "Videlo se nam je, da smo izjemno motivirani, saj smo, razen občasnih napak, odigrali pametno na obeh straneh."

Jaka Blažič, košarkar Uniona Olimpije: "Na prvo finalno tekmo smo se dobro pripravljali, vedeli vse prednosti Krke, na tekmi pa se držali sistema, ki ga je postavil trener. Zmagujemo lahko le, če igramo kolektivno in to se izplača."

Državno prvenstvo - Liga Telemach
Finale, prva tekma:
KRKA - UNION OLIMPIJA
65:76 (8:18, 18:15, 14:15, 25:28)
2.000; Lalić 13, Lučič, E. Murić in Pavić po 11, Nissim 9, Dragić 5, Krivec 3, Abdul-Hamid 2; Blažič 15, Salin 14, Thompson 12, Dašić in Močnik po 8, Mitchell 6, D. Murić 5, Jeretin 3 in Zagorac po 3, Jagodnik 2.

Izid v zmagah je 1:0 za Union Olimpijo.

2. tekma, nedelja, 20. maja, ob 19.30:
UNION OLIMPIJA - KRKA

3. tekma, torek, 22. maja, ob 18.45:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Morebitna 4. tekma, četrtek, 24. maja, ob 18.45:
UNION OLIMPIJA - KRKA

Morebitna 5. tekma, sobota, 26. maja, ob 18.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Olimpija v finalu povedla z 1:0