Aleš Pipan je pot na trenerskem mestu Olimpije sicer začel z osvojenim superpokalom, a zdaj je doživel dva visoka poraza. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Pipan je pot na trenerskem mestu Olimpije sicer začel z osvojenim superpokalom, a zdaj je doživel dva visoka poraza. Foto: Aleš Fevžer
Žvižgi za Olimpijo v Stožicah

Ljubljančani, ki so za začetku sezone napovedovali boj za Evropo, so z zagrebškimi volkovi stik držali praktično vse do zadnje četrtine, nato pa je sledil popoln mrk in gostje so zadnjih deset minut dobili kar za 19, varovanci Aleša Pipana pa so edini točki v zadnji četrtini zmogli 38 sekund pred koncem tekme. "Težko je po taki tekmi kar koli povedati. Čestitam Ciboni, opravičujem pa se vsem, ki so prišli na tekmo. Videli so Cibono, Olimpije pa na igrišču ni bilo. Slabo smo igrali v napadu. Zgrešili smo številne mete, ogromno je bilo nepovezane igre in individualnih akcij. Na tak način ne moreš zmagati," so bile prve besede ljubljanskega trenerja po visokem porazu.

Glede na prikazano so se Ljubljančani proti Ciboni, ki jo je spremljala peščica navijačev, ki jih je pa je brez težav preglasilo nekaj domačih, še dolgo časa držali v igri. Slaba je bila domača obramba, napad pa naravnost katastrofalen. Na začetku so še zadeli nekaj metov iz razdalje, a se je tudi to kmalu ustavilo. Zmaji so zgrešili kar 14 prostih metov, za tri so metali 18,5 %, za dve 24, ob tem, da so zgrešili številne odprte in lahke mete. Zdelo se je, kot da visoki igralci Dragiša Drobnjak, Alen Omić in Alex Stepheson sploh ne morejo zadeti sicer popolnoma gotovih košev. Ob tem je bilo narejenih še ogromno napak, igra pa je bila povsem nepovezana. In to že drugo tekmo zapored, saj so tudi v Skopju igrali zelo slabo (79:60).

Manj kot teden do evropskega pokala
Kot kaže, je bil superpokal proti Krki le preblisk, zadnji dve tekmi pa že napovedujeta alarm v Stožicah. "Očitno smo v določeni krizi. Potrebujemo veliko dela in ne preostane nam nič drugega, kot da se zapremo v dvorano in delamo, da čim prej pridemo iz te situacije. Situacija ni lahka, vsem nam je težko, a verjamem ,da se ti fantje lahko poberejo, še posebej, ko se bo vrnil Jackson, ki ga zelo pogrešamo, saj je organizacija zelo slaba."

"Čim prej moramo vse analizirati in pokazati igralcem, kaj je bilo narobe. Moramo se pogovoriti in se zbrati. Pogovoriti se moramo z ekipo in posamezniki. Fante je treba spraviti k sebi. Naslednje tekme je treba odigrati mnogo bolje in začeti zmagovati, kar je najpomembneje. Smo v situaciji, v kateri še nismo bili, vendar pravi športniki se tudi iz take situacije poberejo," se Pipan zaveda, da pravega časa za popravke ni. Že konec tedna je na sporedu gostovanje pri vedno zelo nevarnem Širokem, naslednji teden pa se že začne evropski pokal. Za zdaj se zdi, da so v zmajevem gnezdu poleti slabo kadrovali in niso pripeljali pravih okrepitev. Razočarali so predvsem tujci. Že nekaj časa pri Olimpiji poudarjajo, da želijo kontinuiteto in dati več priložnosti mladim igralcemm. Dva sta po lanski sezoni (prehitro) odšla, a spet se je praktično zamenjalo večino moštva, tako da gre znova skoraj vse od začetka.

Upanje, da bo z Jacksonom bolje
Celjan, ki je pred sezono prvič sedel na klop Olimpije, je prevzel del odgovornosti tudi nase, obenem pa poudaril, da način, kakršnega so tokrat zaključevali napade njegovi varovanci, je značilen za nemočne ekipe: "Trener je vedno prvi na udaru in je odgovoren za rezultate ter igre ekipe. Pridružil sem se nekoliko pozneje in vse skupaj ni bilo, kot bi moralo biti. Mislim, da smo za te stvari odgovorni vsi, ki smo na igrišču. Tako kot se slavijo zmage, je treba prenesti tudi poraze."

Nekdanji slovenski selektor kljub vsemu ostaja optimist in verjame v boljši jutri, še posebej, ko se bo vrnil Cedric Jackson. Američan naj bi bil prvi organizator igre Olimpije, prav pri kreaciji in povezanosti napadov je ogromno težav, igra pa je bila tudi ustvarjena okoli njega: "Cele priprave smo igro gradili na nekem sistemu, potem pa se nam je dan pred superpokalom poškodoval prvi organizator igre. To je velik hendikep, a ni izgovor, saj klub, kot je Olimpija, mora biti na poškodbe pripravljen, saj so to sestavni del športa. Igralci so na neki način kapljali v Ljubljano, teden za tednom, Salin in Joksimović, ki sta prišla zadnja, sta, kar je bilo pričakovati, po reprezentanci nekoliko padla. Vse skupaj potrebuje nekaj časa. Nekateri niso morda vajeni delati, kot se dela v evropski košarki. Imamo nekaj težav, ki pa jih bomo zagotovo rešili."

Žvižgi za Olimpijo v Stožicah