Olimpija bo znova igrala v Tivoliju, kjer je v nedeljo ugnala Mornar (81:72). Najboljši strelec je bil s 23 točkami Nikola Janković. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija bo znova igrala v Tivoliju, kjer je v nedeljo ugnala Mornar (81:72). Najboljši strelec je bil s 23 točkami Nikola Janković. Foto: www.alesfevzer.com
Brandon Jefferson
Brandon Jefferson je doslej pri Olimpiji pokazal največ. Američan je prvi strelec zmajev, gre pa predvsem za odličnega strelca izza črte. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Mesiček, Gašper Okorn
Ljubljanski košarkarji bodo Evropski pokal odigral neobremenjeni, a Gašper Okorn vseeno zahteva pravi pristop in borbenost. Foto: www.alesfevzer.com
Fotis Katsikaris
Fotis Katsikaris je vodil že Murcio, Bilbao, Aris, Valencio in rusko ter grško reprezentanco. Foto: EPA
Bojan Dubljević
Črnogorski reprezentant Bojan Dubljević je najnevarnejši košarkar Valencie. Foto: EPA
Amare Stoudemire
Amare Stoudemire je v Ligi NBA lani igral za Miami, kjer je bil soigralec Gorana Dragića in Bena Udriha. Foto: Reuters

Olimpija je skupaj z državnim prvakom Heliosom, ki naslednji teden začenja sezono v Fibini ligi prvakov, slovenski predstavnik na evropskih tekmovanjih. Ljubljančani vstopajo v četrto sezono v Eurocupu, drugem najmočnejšem tekmovanju stare celine. V zadnjih treh sezonah, potem ko so vrsto let igrali v Evroligi, so v Evropskem pokalu vsakič prišli iz skupinskega dela v Last 32, letos pa bo naloga še posebej težka, čeprav se v Top 16 uvrstijo štiri ekipe iz vsake skupine.

Zmaji so se znašli v izjemno zahtevni skupini, že na začetku pa jih čaka dvoboj z ruskimi bogataši, ki so lani celo zaigrali na zaključnem turnirju četverice Evrolige. Olimpija je že vrsto let v velikih finančnih težavah, ki se samo kopičijo. Letos, ko je sestavila zelo poceni ekipo, pa celo igra na treh frontah, ko obenem nastopa še na državnem prvenstvu in v Ligi ABA, tekmovanjih, ki jima glavno pozornost posveča Gašper Okorn.

Ljubljanski trener je večkrat poudaril, da se ekipa ne osredotoča na Evropski pokal, in te tekme označil bolj za nagrado za igralce: "Mene zanimata slovenska liga in Liga ABA, kjer moramo zmagati. Evropski pokal bodo igrali samo tisti, ki bodo, tako kot je treba, odigrali druge tekme. Treba si je zaslužiti Evropski pokal. Kdor bo na Polzeli odigrali, kot je treba, bo čez dva dni imel priložnost, da se v Beogradu pokaže proti Partizanu, kjer vemo, da je fantastična atmosfera, dober nasprotnik in je igralec tako nagrajen. Da lahko igraš take tekme, je nagrada. Na ta način bomo funkcionirali. Kdor ne želi na Polzeli iti na sto odstotkov, naj tekmo iz Beograda spremlja po televiziji."

Hitra igra, ki je lahko na meji butaste
Po izjemno slabi predstavi proti Krki v državnem prvenstvu pred dobrim tednom je javno okaral svoje varovance. Z reakcijo je Okorn zadovoljen. Po še enem nesrečnem porazu v Ligi ABA, ko so proti Megi in Igokei klonili po slabo odigranih končnicah za točko, so nato le vknjižili prvo zmago, ko so zanesljivo ugnali Mornar. "S tem se nam je odvalil kamen od srca. Po dveh porazih, ko nismo znali vzeti, kar smo imeli na dosegu rok, se je ustvaril pritisk," je povedal Okorn in glede reakcije košarkarjev dodal: "Košarkarji se morajo zavedati, da so dobili rumen karton, rdeč pa je izključujoč. Pred vsako tekmo želim to opozoriti in ne želim, da se to dogaja."

"Odločili smo se, da igramo tako, kot igramo. Igramo hitreje. To za sabo potegne glede na neizkušenost nekaj več metov za tri točke, morda kdaj bolj atraktivno igro, ki je pa lahko na meji butaste igre z veliko izgubljenimi žogami in čudnimi odločitvami. Pri tem vztrajamo. Odločili smo se, da želimo, ko dobimo žogo, teči v nasprotnikov hrbet. To je naša prva opcija in to želimo nadgraditi, ne glede na to, kdo je tekmec," je dodal o na trenutke nespametni igri zmajev, ki letos zares igrajo hitro in v visokem ritmu, posledično pa tudi s precej napakami in nespametnimi odločitvami.

Težave s poškodbami Okorna ne zanimajo
S tako igro bodo lahko neugoden nasprotnik za bistveno kakovostnejše ekipe, ki jih čakajo v Evropskem pokalu, obenem pa bodo ta moštva tudi znala to izkoristiti. Okorn pred začetkom poudarja, da pričakuje le pravi pristop moštva: "Vsi veste, kakšna ekipa je Lokomotiv. Lani je bil na Final Fouru Evrolige in vemo, kakšen je njihov proračun in kakšne ima igralce. Vse lepo in prav. Z vsem se strinjam, a želim, da se dobro pripravimo, jih spoznamo in se potrudimo, da vemo, kaj želimo. Če so toliko boljši, naj odnesejo točke iz Tivolija, a ne prenašam, da se sleče hlače, da se ne teče in ne bori. "

Olimpija ima kar nekaj težav s poškodbami. Semen Šaškov in Marko Mlađan naj bi se počasi vrnila v tem tednu, s tem Okorn tudi upa, da bo Devin Oliver, ki je najdražji igralec recesijske ekipe, lahko igral znova na trojki. Težave z gležnjem ima prvi strelec Brandon Jefferson, a se na vse probleme Okorn ne ozira in pravi: "S tem se bomo sprijaznili. Ko bomo postali "jokice", bo še slabše."

Nasprotniki zmajev že osvajali Evropski pokal
Zmaji so dobili atraktivno skupino s klubi, ki bi sicer imeli evroligaške ambicije, a je letos sistem spremenjen. Lokomotiv je lani igral na zaključnem turnirju. Ruske mogotce je sicer zapustil grški trener Giorgos Bartzokas, ki je prevzel Barcelono (z Lokomotivom jo je izločil v četrtfinalu Evrolige), a je na klop kluba iz Krasnodarja sedel še en uveljavljen strokovnjak, njegov rojak Fotis Katsikaris. V ekipi so številni odlični Američan, ostal je tudi nevarni Avstralec Ryan Broekhoff. Lokomotiv je v Evropskem pokalu slavil pred tremi leti.

Pred dvema letoma je tekmovanje osvojila Valencia, ki po imenih morda nima tako zveneče zasedbe kot kdaj v zadnjih letih, a taronjasi so vedno igrali dobro košarko in tudi mešali štrene pri vrhu španskega prvenstva. Po treh krogih domače lige so dvakrat zmagali in klonili pred Realom. Izjemno močni so pod košem, kjer sta prva strelca moštva Črnogorec Bojan Dubljević in Američan Luke Sikma. Omeniti velja še Fernanda San Emeteria, Antoina Diota, Romaina Sata, Rafo Martineza

V Ljubljano prihaja Stoudemire
Tudi Hapoel je že slavil v Evropskem pokalu. Z jeruzalemskim moštvom prihaja tudi najbolj zveneče ime na slovenske parkete v tej sezoni, saj je član Hapoela nekdanji zvezdnik Lige NBA Amare Stoudemire. Sicer pa ima nekdanji italijanski selektor Simone Pianigiani v ekipi tudi Jotama Halperina, ki je nosil tudi Olimpijin dres, Liorja Elijahuja, Curtisa Jerrellsa … Tudi Ratiopharm Ulm je zelo kakovostna ekipa. Lani je v nemškem prvenstvu klonila šele v finalu pred Brosejem, uspešno pa je začela tudi letošnjo sezono in je po štirih tekmah BBL-ja še brez poraza. Najboljši igralec je Chris Babb.

"Mi smo v tej skupini klasičen 'underdog'. Avtsajder smo, kakor koli se obrača. Kuban, Valencia, Hapoel, to je v tem trenutku neka druga dimenzija. Bomo pa videli. Kakšen je Ulm, še ne vem, ker se z njim še nisem začel ukvarjati, ampak po vsej verjetnosti je tudi zelo močan. Gremo iz tekme v tekmo. Verjetno bomo lahko tukaj bolj sproščeni. Večji pritisk, ki ga bom tudi jaz znašal, bo recimo v petek na Polzeli kot pa proti Lokomotivu v sredo," je dodal Okorn.

SKUPINA D, 1. krog, sreda ob 19.00:
VALENCIA - RATIOPHARM ULM

Ob 20.30:
UNION OLIMPIJA - LOKOMOTIV KUBAN
Tekma bo v dvorani Tivoli.

Hapoel Jeruzalem je prost.