Edo Murić, član evroligaškega Efesa, ne bo pomagal reprezentanci na prvih dveh tekmah kvalifikacij. Foto: BoBo
Edo Murić, član evroligaškega Efesa, ne bo pomagal reprezentanci na prvih dveh tekmah kvalifikacij. Foto: BoBo

Novi selektor Rado Trifunović, ki bo debitiral na klopi evropskih prvakov, je enajsterici dodal novo ime, Blaža Mahkovica. 25-letni Murić in 17-letni Macura nista dobila zelene luči od svojih klubov, Anadolu Efesa oziroma Baskonie, mlajši izmed bratov Dragić pa bo tekmi proti Belorusiji in Španiji izpustili zaradi sklepanja pogodbe z novim delodajalcem. Zoran si je februarja poškodoval koleno, zaradi česar je moral izpustiti evropsko prvenstvo. Letos nanj v Milanu pri Olimpii ne računajo. Murić bi bil ob odsotnosti Anthonyja Randolpha prva izbira na položaju krilnega centra, pod obročem pa bi lahko pomagal tudi 211 centimetrov visoki mladenič Macura.

"Odločitev klubov, da se Edo Murić, Zoran Dragić in Jurij Macura ne smejo pridružiti slovenski reprezentanci, obžalujemo, vendar jo spoštujemo. Ekipi se bo namesto omenjene trojice pridružil Blaž Mahkovic, ki v tej sezoni kaže zelo dobre predstave v dresu Helios Suns. Gre za košarkarja, ki je sposoben igrati na položaju krila in krilnega centra. Kljub navedenim spremembam verjamem, da ima reprezentanca dovolj kakovosti in izkušenj, da kvalifikacije odpre z dobrim rezultatom," je dejal Trifunović.

Slovenska reprezentanca bo kvalifikacije začela v petek, ko bo ob 20.30 v Stožicah gostovala Belorusija, ki si je nastop v glavnem delu kvalifikacij prislužila z uspešnim nastopanjem na predkvalifikacijskem turnirju. V nedeljo Slovenci gostujejo v Burgosu v Španiji. Obračun med prvo in tretjeuvrščeno ekipo preteklega evropskega prvenstva se bo začel ob 19.30. V skupini je še Črna gora. Najboljše tri reprezentance se bodo v drugem delu pomerile z najboljšimi tremi iz skupine, kjer so Turčija, Latvija, Ukrajina in Švedska. Prva tri mesta pa nato vodijo na svetovno prvenstvo, ki bo leta 2019 na Kitajskem.

Kvalifikacije, prvi del, skupina A, petek ob 20.30:
SLOVENIJA - BELORUSIJA (Stožice)

Nedelja, 26. novembra, ob 21.00:
ŠPANIJA - SLOVENIJA (Burgos)

Petek, 23. februarja 2018:
ČRNA GORA - SLOVENIJA

Ponedeljek, 26. februarja 2018:
BELORUSIJA - SLOVENIJA

Četrtek, 28. junija 2018:
SLOVENIJA - ŠPANIJA

Nedelja, 1. julija 2018:
SLOVENIJA - ČRNA GORA