Evropsko prvenstvo v Ukrajini bi moralo biti septembra prihodnje leto. Foto: EPA
Evropsko prvenstvo v Ukrajini bi moralo biti septembra prihodnje leto. Foto: EPA

Predsednik organizacijskega odbora Markijan Lubkivski je o odpovedi tekmovanja govoril na lastno pest, saj so ga demantirali tako v ukrajinski košarkarski zvezi kot v Fiba Europe.

Lubkivski je v sredo novinarjem v Kijevu predstavil nič kaj rožnato stanje ter menda pretehtano odločitev za odpoved prvenstva zaradi zaostrenih političnih razmer. Po njegovem mnenju politični in ekonomski položaj v državi ne dovoljujeta izvedbe tako velikega športnega dogodka.

"Od nas bi bilo nepošteno, če bi trdili, da lahko pripravimo tako obsežno tekmovanje. Znašli smo se v časovni stiski, tujih vlagateljev, ki bi nam pomagali pri gradnji dvoran, ni. Znašli smo se v zagatnem položaju. Upam, da bomo dobili še eno priložnost in da bomo lahko najboljše evropske košarkarje gostili kdaj drugič," je dejal prvi mož organizacije prvenstva. Pojavili so se že mogoči kandidati, ki bi prevzeli organizacijo prvenstva, med njimi Francija, ki je lani v Ljubljani osvojila naslov evropskega prvaka.

Lubkivski pa je očitno v javnosti govoril brez predhodnega posveta s predstavniki tamkajšnje ukrajinske košarkarske zveze. Podpredsednik zveze Valerij Kondratjev je demantiral predsednika organizacijskega odbora, češ da gre za netočnosti, in dodal, da gradnja dvoran poteka nemoteno.

Oglasil se je tudi predsednik zveze Oleksandr Volkov, rekoč, da je Lubkivski predstavil svoje osebno mnenje, trenutno pa poteka postopek reorganizacije lokalnega organizacijskega odbora z namenom optimizacije finančnih potreb in učinkovitega koriščenja sredstev za organizacijo prvenstva.

Vodstvo evropskega dela mednarodne košarkarske organizacije Fiba Europe pa je potrdilo, da jih Ukrajina uradno ni obvestila o tem, da so odpovedali organizacijo prvenstva. "Kot kaže, gre zgolj za osebno mnenje gospoda Lubkivskega, ne za uradno stališče ukrajinske košarkarske zveze," še dodaja Fiba Europe.