Union Olimpija (na fotografiji Nebojša Joksimović) je lani še igrala v Evroligi, letos pa je njena realnost Evropski pokal. Foto: Aleš Fevžer
Union Olimpija (na fotografiji Nebojša Joksimović) je lani še igrala v Evroligi, letos pa je njena realnost Evropski pokal. Foto: Aleš Fevžer
Boštjan Nachbar
Na evropskem prvenstvu Boštjanu Nachbarju met ni najbolje stekel, že na prvi pravi tekmi Barcelone pa je naravnal roko in bil z 22 točkami prvi strelec. Foto: Aleš Fevžer

Prvi nosilec skupine C je Valencia, v lanski sezoni polfinalist, v predlanski pa finalist Evropskega pokala. Asvel je Olimpijin znanec iz nepozabne sezone 1996/97 in turnirja Final four v Rimu. Union Olimpija je bila takrat tretja v Evropi, Asvel četrti. Paris Levallois je zanimiv, ker tam igra Aloysius Anagonye, ki je včasih nosil Olimpijin dres.

Klub od Evropskega pokala nima koristi
"Zadovoljni smo, saj smo dobili nekaj močnih, uglednih tekmecev. Imamo zagotovljenih deset vrhunskih tekem, ki po mojem mnenju ne bodo zaostajale veliko za nivojem Evrolige. Naš cilj v letošnji sezoni vseeno ostaja Liga Aba, saj lahko le preko nje naslednjo sezono pridemo nazaj v evropska tekmovanja. Zavedati se moramo, da smo letos prišli v Evropski pokal s povabilom in na to v prihodnje ne moremo računati več. Je pač tako, da je evropski pokal zanimiv za gledalce, košarkarje postavlja v izložbe oziroma na evropsko tržnico, klubu pa ne prinaša bistvenih koristi," je povedal direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič.

Osem skupin s po šestimi ekipami
Na žrebu v Barceloni je sodelovalo 48 ekip, ki so bile razporejene geografsko v dve konferenci, Union Olimpija v zahodno, in sicer v drugem bobnu skupaj s Cedevito, Zaragozo in Cantujem. V osmih skupinah je po šest ekip. Na žrebu so upoštevali pravilo, da se ekipe iz Lige ABA v prvem delu ne bodo mogle srečati.

Nachbar imenitno začel Barcelona je v polfinalu španskega pokala (turnir poteka v Vitorii) z 98:73 premagala Laboral Kutxo. Boštjan Nachbar je bil na svoji prvi uradni tekmi v dresu Barcelone z 22 točkami (iz igre 8/10) prvi strelec. V finalu bo tekmec madridski Real, ki je Bilbao Basket odpravil s 100:61.


Kakšen je sistem tekmovanja?

Tekmovanje se bo začelo 15. oktobra. Najboljše tri ekipe iz vsake skupine bodo tekmovanje nadaljevale v drugem delu, ki se bo imenoval LAST32 in se bo predvidoma začel 8. januarja 2014. V tem delu se bodo EuroCupu pridružile tudi ekipe iz Evrolige, ki se ne bodo prebile v evroligaški TOP16. LAST32 bo sestavljen iz osmih skupin po štiri ekipe. Najboljši dve ekipi iz vsake skupine LAST32 bosta nadaljevali tekmovanje v LAST16, ki se bo začel 5. marca.

Tekmovanje v osmini, četrtfinalu in polfinalu se bo nadaljevalo po principu boljšega v dveh medsebojnih tekmah.

Zmagovalec naslednjo sezono v Evroligi
Finalista Evropskega pokala se bosta za končno lovoriko in vstopnico za Evroligo v sezoni 2014/2015 pomerila na dveh tekmah (doma in v gosteh) med 1. in 7. majem 2014.