Napad Uniona Olimpije je v podobno slabem stanju kot klubska blagajna. Edini, ki ima v letošnji sezoni Evrolige povprečje nad 10 točk na tekmo, je Danny Green (11,7), ki pa je na zadnjih tekmah igral slabo v napadu in obrambi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Napad Uniona Olimpije je v podobno slabem stanju kot klubska blagajna. Edini, ki ima v letošnji sezoni Evrolige povprečje nad 10 točk na tekmo, je Danny Green (11,7), ki pa je na zadnjih tekmah igral slabo v napadu in obrambi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igor Rakočević
Igor Rakočević se počasi vklaplja v ekipo Siene in bo imel zaradi poškodbe Kaukenasa večjo minutažo. Olimpija ima slabe spomine nanj - pred štirimi leti je v Tivoliju v dresu Tau Ceramice že v uvodni četrtini dosegel 14 točk, od tega štiri trojke. Foto: MMC RTV SLO
Boris Rothbart ne uživa velikega zaupanja Saša Filipovskega, čeprav v svojih minutah igre še ni razočaral. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Glede na njegovo igro v nedeljo v Zagrebu (dosegel ni nobene točke, s statističnim indeksom minus osem je bil celo najslabši posameznik na parketu) Greenovo vrnitev v ZDA, kjer naj bi se NBA-sezona decembra le začela, niti ne bi mogli šteti za posebno izgubo. "Vse je odprto. Na zadnji tekmi nisem bil zadovoljen z njegovim pristopom. Ne vem, kaj je je bil vzrok za takšno igro," je na novinarski konferenci pred novo tekmo Evrolige povedal trener Sašo Filipovski.

Potrpežljivo z mladimi!
Zgodba ima tudi drugo plat. Blagajna Olimpije je namreč še vedno v slabem stanju, celo tako slabem, da igralci že dlje časa niso dobili plač, s tem pa izgubljajo voljo, da bi "umirali" na igrišču. Danes so celo zaokrožile govorice o stavki, toda fantje so imeli le drugačno dopoldne in niso trenirali v dvorani, ampak v fitnesu, ob 18. uri pa so bili spet v Stožicah. "Upam, da se bodo stvari uredile, več pa kot trener ne morem komentirati," je bil kratek Filipovski, ki upa, da bodo navijači tudi po visokih porazih v Kazanu in Barceloni potrpežljivi:

"Glede na ekipe, s katerimi igramo, je to realna slika. Nenazadnje je tudi Siena v Barceloni visoko izgubila (92:75). Zavedam se, da ne letimo. Imamo veliko mladih igralcev in treba je biti potrpežljiv in čakati, da dozorijo."

Glavno Sienino orožje je protinapad
Pričakovati je, da bo ljubljanska ekipa v 7. krogu Evrolige v domačih Stožicah proti italijanskemu prvaku (tekma se bo začela že ob 19. uri) našla motiv, da popravi klavrn vtis. "Čaka nas težak nasprotnik z veliko atleti. Njihovo glavno orožje so protinapadi, igrajo agresivno obrambo z gibljivimi centri. Čeprav so zaradi poškodbe kolena izgubili Kaukenasa, imajo še vedno veliko kakovostnih igralcev. Zaustaviti bo treba zlasti njihove protinapade. Motor ekipe je Bo McCalebb. Ko misliš, da ga nikjer ni, je na koncu najboljši strelec tekme," pravi Filipovski.

McCalebbov met za tri: 8/11
McCalebb, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu Makedonijo popeljal v polfinale, ima v letošnji Evroligi met za tri kar 8/11, tako da ima skoraj tako dober odstotek zadetih metov za tri (72,7 %) kot za dve (74,4). Olimpijin napad, ki se muči za vsak koš, lahko le sanja o takšni učinkovitosti. "Upam, da bomo imeli v napadu več razpoloženih igralcev," je povedal Filipovski: "Potrebno bo igrati pametno v napadu, ker kradejo žoge. Tudi s tranzicijskimi pick 'n' rolli nas bodo napadali in to bo treba paziti. Skok želimo vsaj izenačiti."

Pomembna bo igra po globini
Na očitke, da je Boris Rothbart na tekmi proti Ciboni spet dobil majhno minutažo, je Olimpijin strateg odgovoril: "To je bila moja odločitev, da na poziciji pet rotiram Vardo in Thompsona. Igra po globini nam na prvi tekmi proti Sieni ni stekla, proti Ciboni pa je bilo mnogo bolje, kar bo v četrtek pomembno, saj ima Siena gibljive centre, ki razen Davida Andersena niso tako robustni. Na tisti tekmi smo slabo začeli, približali smo se na sedem točk, a za kaj več je zmanjkalo energije."

7. krog, četrtek ob 16.00:
UNICS KAZAN - GALATASARAY

Ob 19.00:
UNION OLIMPIJA - MONTEPASCHI SIENA

Ćapin       186 cm  McCalebb    183   
Rothbart    217     Zisis       195   
Blažič      196     Andersen    212   
Thompson    203     Rakočević   191   
Woodside    180     Carraretto  196   
Murić       200     Lavrinovič  209   
Salin       192     Kaukenas    192   
Green       198     Ress        208   
Varda       217     Lechthaler  206   
Markota     210     Stonerook   201   
Bertans     205     Aradori     194   
Morina      203     Moss        195   
Trener: Filipovski  Trener: Pianigiani



Ob 20.45:
ASSECO PROKOM - BARCELONA

Lestvica:                          
BARCELONA *          6  6 0 +124 12
MONTEPASCHI SIENA    6  4 2  +44 10
UNICS KAZAN          6  4 2   +8 10
GALATASARAY          6  3 3  -19  9
UNION OLIMPIJA       6  1 5 -101  7
ASSECO PROKOM        6  0 6  -56  6
     * - v drugem delu tekmovanja