Union Olimpija je bila v letošnji Ligi ABA le deseta in se ni uvrstila v Evropski pokal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija je bila v letošnji Ligi ABA le deseta in se ni uvrstila v Evropski pokal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alen Omić
Ena izmed redkih svetlih točk je bil Alen Omić. Foto: ABA Photo
Kodi Augustus
Zgrešene so bile tudi tuje okrepitve. Ena izmed njih je bil Augustus. Foto: EPA
Rašo Nesterović
Rašo Nesterović je hotel priti v Olimpijo, a je obupal. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Razpadle so že hokejske Jesenice, nogometna Olimpija – segla je v peto ligo, rokometna Celje in Krim še zdaleč ne sledita več niti svojim ne tako davnim plačam, tonejo odbojkarji ACH Volleyja ...


Klub zadnji dve leti posluje pozitivno
Union Olimpija ima najdaljšo tradicijo finančnih težav, pa je še pri življenju. Že leta 2002 so ob slabih dveh milijonih mark dolga začeli triletno sanacijo kluba. Ta po dvanajstih letih še ni končana. "Ne vem, kdo je pred desetimi leti govoril o triletnem obdobju, vem pa, da ta del sanacije, ki poteka v dveh letih v klubu, poteka precej uspešno. Mi smo zelo natančne in transparentne številke prvič objavili prejšnje leto junija po prvi resni reviziji. Povedali smo, da je dolga točno 1,7 milijona evrov do povsem nepoplačanih obveznosti in še enkrat toliko do posojila," je povedal trenutni direktor Matevž Zupančič in dodal: "Dolg se še naprej zmanjšuje. Tako, kot je bilo leto 2012 končano s plusom, je bilo tudi leto 2013 pozitivno."

Razhajanja med željami in vložki
Trener Uniona Olimpije Aleš Pipan je okusil tudi košarkarske razmere v tujini: na Poljskem, Hrvaškem, v Makedoniji. Kako vidi dvig Olimpije iz finančne in rezultatske krize? "Večina klubov razen v Španiji, Turčiji ter nekaterih v Rusiji in Ukrajini, se otepa finančnih težav. Pomembno je, da imaš nekakšen program, da veš, kaj hočeš, da veš kaj, boš storil letos in drugo leto ... katere igralce bomo "forsirali", kateri so tu samo za pomoč, da prebrodimo trenutne težave. Smo preveč ambiciozni. Hočemo preveč, nimamo pa tega vložka, s katerim bi cilje uresničili."

O visokih merilih in manjših zmožnostih govori tudi dolgoletni košarkar Smelta Olimpije in nekaj let tudi športni direktor Dušan Hauptman: "Mislim, da smo se vsi, tudi sam, preveč obremenjevali z Evropo. To je bilo zgrešeno. Enostavno bo treba od začetka in zaupati domačim mladim igralcem, tudi za ceno kakega poraza več. Tisti, ki odločajo, govorijo že vrsto let enako, spremeni se pa nič. Desetletje poslušamo velike besede o vlaganju v domače igralce, a v tem času še nihče ni prišel do vrha. Pobegnejo ob prvi priložnosti. To se bo moralo ustaviti, tudi za ceno slabšega rezultata. Temelj morajo biti mlajši, seveda ob pomoči kakega visokega tujca. Treba je delati načrtno in to jasno povedati tudi javnosti."

O odhodu košarkarjev Zupančič pove: "Lani smo s prodajami izgubili nekaj igralcev. Nekateri bodo temu rekli pobegi, mi pravimo, da gre za prodajo, s čimer smo si konec koncev zagotovili svoje delovanje in obstoj. Teh stvari ne bi smeli mešati.

Nachbar: Jedro ekipe mora biti skupaj dalj časa
Prodaja ali pobeg, kakor koli že, išče se kompromis med željami in zmožnostmi. Dejstvo pa je, da se moštvo vsako leto krepko premeša in v novo sezono starta tako rekoč iz točke nič. Kako najuspešnejši klubi gradijo svoja moštva in žanjejo uspehe, pove reprezentant Boštjan Nachbar, ki je igral v Evropi od Rusije do Španije ter seveda tudi v NBA: "V košarki je zelo pomembno imeti jedro dalj časa. Čez noč ne moreš kupiti ekipe in pričakovati rezultatov. To se dokazuje tako v Evropski ligi v manjših ekipah kot konec koncev tudi v NBA-ju, kjer zmagujejo ekipe, ki so navajene dolgo igrati skupaj in imajo značaj. Predvsem pravi karakterji zmagujejo."

Olimpija vse manj zanimiva
Olimpiji manjka kult, ugled, status, da bi si košarkarji želeli zaigrati v Olimpiji, zato, ker bi vedeli, da bodo tam oplemenitili svojo kariero. Od kar Olimpija ni več v Evroligi, je za najbolj ambiciozne košarkarje mnogo manj zanimiva. "Malo sem letos presenečen. Pričakoval sem, da igralci, ki igrajo za Union Olimpijo, imajo poseben odnos. Olimpija ima izredno tradicijo. Gre za klub, ki je poznan v Evropi, ki je v preteklosti imel rezultate, ki je bil spoštovan, kamor koli je prišel. V tem trenutku imamo težave napolniti Stožice. Finance nam ne dovoljujejo sestaviti konkurenčne ekipe, ki bo uspešno nastopala in zadovoljila gledalce. Tudi občinstvo je razvajeno. Navajeni so vrhunske košarke, da gledajo Evropsko ligo," je povedal Pipan.

Zgodba z Nesterovićem medijsko preveč konfliktna
V minulih mesecih se je v vodenje kluba skušal vključiti Rašo Nesterovič, ki je nameraval ob pomoči svojega dolgoletnega menedžerja Radeta Filipoviča prek Olimpije razviti in uveljaviti košarkarje. Kaj o vstopu Raša Nesteroviča v klub meni Dušan Hauptman? "Jaz sem mu dal podporo. Moja filozofija od nekdaj je šport športnikom, košarko košarkarjem. Rašo Nesterović bi lahko ob pomoči ekipe, ki bi jo moral izbrati, začel ta večletni proces sprememb v Unionu Olimpiji. Ne vem, kako je s pogovori. Dejstvo je, da imajo nekdanji košarkarji nekakšno prednost, vendar to še ne pomeni, da bo takoj bolje."

O nedogovoru z Rašem Nesterovičem direktor Zupančič pove: "Ne zdi se mi prav, da je ta zgodba nastopila na tako konflikten način prek medijev. Žal mi je, da se v Sloveniji ne najde neka pot konsenza, sinergij, brez nekega ustvarjanja konfliktov, še preden ti sploh postanejo."

Pokrovitelji ostajajo zvesti, a do novih je težko
Olimpijin izpad iz Evrolige zagotovo vpliva na pogajanja o prihodu največjih talentov v Ljubljano, kako pa vpliva na plačila pokroviteljev? "Na vsote, ki so jo jih dajali pokrovitelji, to nekako ni vplivalo. Za pridobivanje novih pokroviteljev pa to zagotovo ima določen vpliv. Predvsem bi imela vpliv, če bi izginili z evropskega zemljevida," je dejal Zupančič.

Pipan: Tudi s tem proračunom je ekipa lahko konkurenčna
Za nastop v Evropi, in to v drugoligaškem evropskem pokalu, pa bo Union Olimpija morala dobiti povabilo. Ali lahko z enakim proračunom kot letos Olimpija sestavi moštvo za dostojno igranje v evropskem pokalu. Pipan meni, da lahko: "Lani nismo imeli niti časa za sestavo. Trener, ki pride v klub, ne pozna nekih relacij, ne pozna, kako kdo funkcionira, na koga se obrniti, kako izsiliti pot do nekega igralca ... Ta proračun ni ogromen, daje pa neko možnost, da se vseeno sestavi ekipa poceni igralcev, ki puščajo srce na igrišču, ki dajo več, kot so sposobni."

In še bogokletno vprašanje: Kdaj pa bo Olimpija spet v Evroligi? "Naša želja je zagotovo priti čim prej nazaj, toda iz teh sanj se je treba včasih zbuditi. Realnost ta hip po našem ustroju bi bil Evropski pokal, a se moramo tudi za tega boriti za zeleno mizo," pravi Zupančič. Kdaj Olimpijo v Evroligi vidi Hauptman, ki je Olimpijin dres nosil kar 14 let? "V bližnji prihodnosti prav gotovo ne. Težko je reči. Eno so želje, drugo resničnost."

Dolg naj bi padel pod tri milijone
Prispevek o košarkarski Olimpiji smo začeli o tem, da so pred dvanajstimi leti začeli triletno sanacijo kluba – in nato še večkrat tako. Nazadnje pred dvema letoma, torej bi se zadnja renovacija kluba morala končati prihodnje leto, dolg je menda že padel pod 3 milijone, pred dvema letoma ga je bilo prek 5 milijonov. Kakšen pa naj bi bil klub čez dve leti? Direktor Zupančič: "Čez dve leti bi moral biti klub finančno urejen in dolgov čist, z neko evropsko vizijo. Ali bo to evroligaš, je težko reči. Bolj realno je govoriti o stabilnem ABA-ligašu, ki se uvršča od sredine do vrha, in evropskem udeležencu, kjer ne bi samo igrali, ampak tudi zmagovali."

Bomo čez dve leti držali za besedo, a ne vem, ali nam bo kaj pomagalo.