Zmago Sagadin je pred 14 leti z Olimpijo izpadel v polfinalu, tokrat Ljubljančanom grozi z domžalske klopi. Foto: Aleš Fevžer
Zmago Sagadin je pred 14 leti z Olimpijo izpadel v polfinalu, tokrat Ljubljančanom grozi z domžalske klopi. Foto: Aleš Fevžer
Novomeščani so suvereno dobili prvo tekmo proti Hopsom. Foto: Aleš Fevžer

Izpad proti Krki v polfinalu pred 14 leti je bil veliko presenečenje. Takrat je ljubljanskega evroligaša v razprodanem Marofu ob zvoku sirene šokiral Simon Petrov.
Današnji poraz proti Heliosu ne bi bil presenečenje, saj so Ljubljančani v slabi formi, zdesetkani zaradi poškodb in že dolgo ne več strah in trepet slovenskih parketov. Stična točka iz leta 2000 ostaja Sagadin, ki pa je tokrat na klopi Domžalčanov. Prekaljeni strateg se zaveda, da bo težko ponoviti izjemen strelski dan, ki so ga imeli njegovi igralci v Stožicah. Takrat so že v 13. minuti zadeli deset trojk.

Sagadin postal dedek
"Druga tekma z Unionom Olimpijo bo zagotovo še težja kot prva. Ne moremo vedno pričakovati, da bomo tako dobro zadevali z razdalje, a naše rezerve se skrivajo v obrambi. Poskusili bomo izenačiti število pridobljenih žog, obenem pa še hitreje prehajati na napadalno polovico. Zadržati moramo tudi mirno glavo, saj Ljubljančani še niso rekli zadnje besede. Verjamem, da bo na tekmo prišlo številno občinstvo, zato se nam obeta pravi spektakel. Verjamem, da smo še drugič sposobni premagati Olimpijo," tekmo napoveduje Sagadin, ki je prvič postal dedek, saj je njegova hčerka Sandra povila hčerko. Domžalčani se borijo za četrti finale, prvaki so bili leta 2007.

Union Olimpija bo spet brez Deividasa Gailiusa in Sasuja Salina. Jaka Brodnik bo pripravljen le za nekaj minut. Vajeti organizacije igre bodo spet v rokah Luke Rupnika in Paola Marinellija, ki sta na prvi tekmi izgubila devet od 18 žog Olimpije. "Analizirali in pogledali si bomo naše napake s prve tekme in jih poskušali popraviti. Odigrati bomo morali na najvišji ravni, če hočemo do zmage in vrnitve polfinalnega niza v Stožice," je kratek trener Olimpije Aleš Pipan.

Novomeščani želijo že danes končati delo
Na drugi tekmi drugega polfinala med Hopsi in Krko so v prednosti Novomeščani, ki želijo že danes rešiti vse dileme o napredovanju. Štirikratni zaporedni prvaki so prvo tekmo dobili s 43 točkami razlike. "Razlika na eni tekmi v končnici ne pomeni nič. Ne sme se nam zgoditi, da bi se sprostili na osnovi torkove tekme. Dvorana na Polzeli bo nabito polna, nasprotnik pa bo dal vse od sebe, da popravi vtis. Morali bomo biti osredotočeni in energični, vsaj toliko kot na prvi tekmi, če ne še bolj," je odločen trener Krke Aleksandar Džikić.

Obračun Heliosa in Olimpije si boste lahko ob 17.30 ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju, drugi dvoboj pa od 20. ure naprej na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije. Morebitni tretji tekmi bosta v soboto.