Sergio Llull in Luka Dončić sta ob odhodu Sergia Rodrigueza postala glavna nosilca na zunanjih položajih Reala. Luka še ni dopolnil 18 let, a ga krasi izjemen pregled nad igro, obenem si zna sam pripraviti položaj za met in odigrati odlično obrambo. Foto: Twitter
Sergio Llull in Luka Dončić sta ob odhodu Sergia Rodrigueza postala glavna nosilca na zunanjih položajih Reala. Luka še ni dopolnil 18 let, a ga krasi izjemen pregled nad igro, obenem si zna sam pripraviti položaj za met in odigrati odlično obrambo. Foto: Twitter
Jaka Blažič
Jaka Blažič je bil na prvih treh tekmah španskega prvenstva v tej sezoni z 12 točkami v povprečju četrti strelec Baskonie, ki je dvakrat zmagala in po podaljšku klonila v Barceloni. Foto: MMC RTV SLO
Alen Omić
Alen Omić se je izkazal v prvi sezoni v tujini in si že takoj priigral odmeven prestop iz Gran Canarie v Efes. Foto: EPA
Sergio Rodriguez, Aleksej Nikolić
Aleksej Nikolić je lani doživel krst v Evroligi. Letos si nadarjeni "play" zagotovo obeta več priložnosti. Foto: EPA
Zoran Dragić
Zoran Dragić, ki praktično vsakič, ko obleče slovenski dres, blesti, ni bil zadovoljen z vlogo pri Himkiju. Zdaj bo v Milanu igral pod taktirko Jasmina Repeše, s katerim sta že dobro sodelovala. Foto: www.alesfevzer.com

Izbruhnil je nov spor med Eco in Fibo, ki je želela pridobiti veljavo v klubski košarki. Tako je ustanovila Fibino ligo prvakov, v katero pa ji ni uspelo zvabiti najmočnejših evropskih klubov. To tekmovanje je zdaj na približno enaki ravni kot Evropski pokal, v Evroligi pa je 16 najmočnejših moštev, ki bodo letos igrala vsak z vsakim dve tekmi. Po ligaškem delu se jih bo osem prebilo v četrtfinale, kjer se bodo v seriji na tri zmage pomerili za vstopnico na tradicionalni Final Four, ki ga bo med 19. in 21. majem gostila carigrajska lepotica, dvorana Sinan Erdem.

Enajst klubov (CSKA, Real, Barcelona, Olympiacos, Panathinaikos, Maccabi, Fenerbahče, Anadolu Efes, Baskonia, Žaligiris in Emporio Armani) je pridobilo A-licenco. Evroliga se je s pokroviteljem dogovorila za desetletno sodelovanje in zaprla ligo. Ob omenjeni enajsterici je vstopilo še pet klubov, ki so prejeli letno licenco. To so Brose Bamberg, Crvena zvezda, Darüšafaka, UNICS in Galatasaray, ki je mesto pridobil z osvojenim Evropskim pokalom.

Lani učenec premagal učitelja
Na lestvicah za končno slavje najvišje kotira CSKA. Moskovski velikan je lani sedmič osvojil evropsko krono in po osmih letih znova stopil na vrh, potem ko je bil v zadnjih letih glavni favorit, a nato razočaral na finalnem turnirju. Na lestvicah je drugi Fenerbahče, ki je lani klonil v finalu po podaljšku (101:96). Lanska finalista nista doživela veliko sprememb in sta zadržala ključne nosilce. Na klopi rdeče armade ostaja Dimitris Itudis, na Fenerjevi pa njegov dolgoletni mentor Željko Obradović.

Na tretjem mestu je na stavnicah Real Madrid. Devetkratni evropski prvak je bil lani, ko je branil naslov, razočaran, potem ko se ni prebil na Final Four. Po sezoni je odšel motor ekipe Sergio Rodriguez, namesto njega pa je prišel Dontaye Draper. Glavna okrepitev španskih prvakov je pod obročem Anthony Randolph, ki je blestel v dresu Lokomotiva. Veliko vlogo si letos lahko obeta supernadarjeni Luka Dončić. Najstniška senzacija, kot so ga tudi poimenovali v tujini, je letos še zrasel. Z 204 centimetri lahko igra brez težav na katerem koli položaju od ena do tri tako v obrambi kot v napadu. Pablo Laso nanj resno računa in mu namenja tudi zajetno minutažo.

Omić s Kanarskih otokov v Carigrad
Za Realom so na stavnicah Olympiacos, Barcelona in Panathinaikos. Nobenega ni bilo lani na finalnem turnirju, kjer pa je igrala Baskonia, ki po dolgem času nastopa brez sponzorskega imena (Laboral Kutxa, Caja Laboral, Tau Ceramica …). Klub je zapustil Velimir Perasović, trenersko vlogo pa je zdaj prevzel Sito Alonso, ki je prej vodil Bilbao. Glavna okrepitev je italijanski zvezdnik Andrea Bargnani, prvi izbor NBA-drafta 2006. Sicer je v postavi Baskov kar nekaj sprememb. Tu so štirje novi branilci Shane Larkin, Rodrigue Beaubois, Rafa Luz, Josh Akognon in pod košem še Johannes Voigtmann. Večjo vlogo si na položajih dve in tri obeta Jaka Blažič, ki je lani nekajkrat opozoril nase, doslej pa je letošnje tekme odigral zelo dobro.

Perasovič se je iz Vitorie vrnil v Carigrad na klop Anadolu Efesa. Turški pivovarji imajo ob zajetnih denarnih vložkih tudi visoke cilje. Nova sta krilna košarkarja DeShaun Thomas in Tyler Honeycutt. Efes je okrepil branilec Bryce Cotton, s Perasovićem pa je iz Španije prišel Alen Omić. Slovenski center se je izkazal v dresu Gran Canarie, kjer je bil med najboljšimi posamezniki španske lige in uvrščen v prvo peterko Evropskega pokala. Zdaj je naredil korak naprej in se bo preizkusil v Evroligi, kjer je že igral z Olimpijo. Omić je bil sicer zelo zadržan v reprezentančnem dresu v kvalifikacijah, je pa zato dobro začel sezono pri Efesu, ko mu je hrvaški strokovnjak tudi namenil veliko priložnosti. Njegova glavna konkurenca je Bryant Dunston, ki ga je pred dvema letoma Jure Zdovc želel naturalizirati in prepeljati v slovensko reprezentanco.

Dragić z željo po Evroligi iz Moskve v Milano
Za Brosejem je izjemno uspešna sezona. V Evroligi je lani za las zgrešil četrtfinale, na koncu pa je postal nemški prvak. Bavarci so zunanjo linijo okrepili z izkušenim Fabienom Causeurjem, ki je prišel iz Vitorie. Pod obročem je konkurenco zaostril Vladimir Veremeenko. V Bambergu je ostal Aleksej Nikolić, ki si letos obeta večjo minutažo. Slovenski organizator igre je lani ob hudi konkurenci dobil nekaj priložnosti, nato pa je sezono končal poškodovan, zaradi česar je tudi izpustil reprezentančno akcijo. Brose je zadržal ključne nosilce, prišel pa je tudi obetavni nemški branilec Maodo Lo, ki bo velika konkurenca Nikoliću. Postojnčan je tudi letos nekaj tekem odigral za podružnično moštvo v drugi nemški ekipi.

Zoran Dragić, ki se je pred lansko sezono vrnil v Evropo iz NBA-ja, je z željo po Evroligi sporazumno zapustil Himki, ki je lani sestavil zvenečo ekipo, a ta ni upravičila ambicij, letos pa igra v Evropskem pokalu. Tako se je ob bratu Goranu glavni nosilec in strelec slovenske reprezentance preselil v Milano k Olimpii, ki je sestavila odlično moštvo. Italijanski prvaki se v novo sezono podajajo s sedmimi novimi košarkarji. Ob Dragiću sta glavni okrepitvi Ricky Hickman in Miroslav Raduljica. Jasmin Repeša je zadržal glavne nosilce in bo imel zares na voljo kakovostno zasedbo, ki v Italiji ne bi smela imeti konkurence. Na prvih tekmah je hrvaški strokovnjak minutažo lepo razporejal med večino nosilcev, veliko priložnosti je dobil tudi Dragić, ki se je izkazal tako v obrambi kot v napadu.

1. krog, sreda ob 21.00:
REAL MADRID - OLYMPIACOS (Dončić)

Četrtek ob 19.00:
GALATASARAY - CSKA MOSKVA
Ob 20.00:
EMPORIO ARMANI - MACCABI (Dragić)
Ob 21.00:
CRVENA ZVEZDA - DARÜŠAFAKA

Petek ob 18.00:
UNICS KAZAN - BARCELONA
Ob 19.30:
FENERBAHČE - BROSE BAMBERG (Nikolić)
Ob 20.15:
PANATHINAIKOS - ŽALGIRIS
Ob 21.00:
BASKONIA - ANADOLU EFES (Blažič, Omić)