Generalni sekretar Fibe Patrick Baumann je predstavil novo tekmovanje v Parizu. Foto: EPA
Generalni sekretar Fibe Patrick Baumann je predstavil novo tekmovanje v Parizu. Foto: EPA
Nesterović: Morda bomo imeli neposredno mesto v Ligi prvakov

Skupno število moštev je 56, prihajajo pa iz 30 držav. Najbolj pomemben kriterij so izidi v državnih prvenstvih posameznih držav. Neposredno so v Ligo prvakov uvrščeni klubi iz Belgije, Češke, Francije, Nemčije, Grčije, Izraela, Italije, Latvije, Litve, Poljske, Španije in Turčije.

32 ekip bo razdeljenih v štiri skupine s po osmimi moštvi. Vsaka ekipa bo odigrala 14 tekem. Napredovale bodo štiri najboljše ekipe v skupini. Peto in šesto mesto vodita v končnico Fibinega pokala. V osmini finala in v četrtfinalu bodo igrali na izpadanje, na sporedu bosta dve tekmi. Najboljše štiri ekipe se prebijejo na Final four.

Zmagovalec bo prejel pol milijona evrov
V sezoni 2016/17 si bodo klubi razdelili najmanj 4,5 milijona evrov. Vsak klub bo prejel najmanj 100.000 evrov in poleg tega še nadomestilo za televizijsko produkcijo domačih tekem. Za osmino finala bodo klubi prejeli dodatnih 20.000 evrov, za četrtfinale dodatnih 40.000. Četrti na zaključnem turnirju bo bogatejši za 60.000 evrov, tretji za 80.000, finalist za 100.000, zmagovalec pa za 340.000 evrov. Ekipa, ki bo zmagala v Ligi prvakov, bo tako prejela 500.000 evrov.

Tekme bodo v sredo in četrtek
Kvalifikacije se bodo začele 27. septembra, zaključni turnir četverice pa bo med 28. in 30. aprilom 2017. Prek 300 tekem bodo odigrali v osmih mesecih. Igralna dneva bosta sreda in četrtek, saj tako ne bodo motili urnikov državnih prvenstev, ki se igrajo večinoma ob sobotah in nedeljah.

"Liga prvakov bo tekmovanje, kjer je v osredju športni kriterij. Košarka se lahko dvigne samo, če bodo podprli posamezna državna prvenstva," je pojasnil predsednik upravnega odbora Fibe Markus Studer.

Klubi iz Lige ABA bodo še naprej nastopali pod okriljem Uleba. Za to odločitev je glasovalo 11 od 12 članov. Proti je bila le Cibona. V Evroligi bo igral zmagovalec Lige ABA, tri ekipe pa bodo imele zagotovljen nastop v Evropskem pokalu. Z Ulebom bodo podpisali triletno pogodbo. Drugi klubi lahko po svoji presoji igrajo v tekmovanjih Fibe. Slovenskih predstavnikov zaradi slabih izidov v Ulebovih tekmovanjih v naslednji sezoni ne bo.
Nesterović: Mi smo v najtežjem položaju
"Mi smo v najtežjem položaju, saj nimamo neposrednega mesta v Evroligi ali v Evropskem pokalu. Prebijati se moramo skozi obe organizaciji in iskati najboljše mesto pod soncem," je za TV Slovenija povedal generalni sekretar KZA-ja Rašo Nesterović.
"Če smo realni, lahko v Evropi morda najdemo 16 finančno in organizacijsko močnih ekip, 20 pa že težko. Še vedno obstaja možnost, da bi imela Slovenija neposredno mesto v Ligi prvakov," je še dodal Nesterović.

Nesterović: Morda bomo imeli neposredno mesto v Ligi prvakov