V nedeljo se začenja nova sezona ulične košarke. Foto: KZS
V nedeljo se začenja nova sezona ulične košarke. Foto: KZS

Letošnja sezona Samsung državnega prvenstva bo še toliko bolj posebna, ker bo že deseta zapored. Organizatorji so v ta namen sredi maja pripravili posebno tridnevno rajanje v ljubljanskem BTC Cityju, na katerem se je pomerilo najboljših 10 ekip v zgodovini.

Nova sezona v ulični košarki bo poleg Ljubljane (na fotografiji) potekala še v Novem mestu, Mariboru in Kopru. Foto: KZS

Po izjemno uspešnem letu 2012, ko so se slovenski članski državni prvaki na finalu svetovne turneje prebili med najboljše štiri ekipe, trije košarkarji te ekipe pa leto končali na samem vrhu posebne lestvice najboljših uličnih košarkarjev (slednjo najdete TUKAJ), si organizatorji prizadevajo in želijo, da bi se podobna zgodba ponovila tudi to poletje.

Vsi turnirji v sezoni 2013:

  • 1. junij: 1. kval. turnir Samsung DP košarke 3x3, Novo mesto - Športni park Loka,
  • 8. junij: 2. kval. turnir Samsung DP košarke 3x3, Ljubljana - Stritarjeva ulica,
  • 22. junij: Pokal Adecco (3. kval. turnir Samsung DP košarke 3x3), Maribor - Trg Leona Štuklja,
  • 29. junij: 4. kval. turnir Samsung DP košarke 3x3, Koper - Taverna,
  • 20. julij: Finale, Ljubljana - Prešernov trg,
  • 30. avgust: Kletka strahu, Ljubljana - Kongresni trg.


Prvenstvo v štirih kategorijah
Tudi v novi sezoni Samsung košarke 3x3 bo državno prvenstvo potekalo v štirih kategorijah - kadetski (igralci, rojeni leta 1997, in mlajši), mladinski (igralci, rojeni leta 1995, in mlajši), članski (igralci, rojeni leta 1994, in starejši) ter ženski (brez starostnih omejitev). Kot je že v navadi, bosta vsak turnir spremljali tudi tekmovanji v Vladarskih trojkah Nove KBM in Q Max zabijanju.

Med novostmi tudi nagrada za fair play
Da bo Samsung državno prvenstvo še toliko bolj zanimivo, so se pred novo sezono zgodile spremembe nekaterih pravil. Tako kot na mednarodnih turnirjih bodo po novem tudi na posameznih turnirjih Samsung državnega prvenstva košarke 3x3 ekipo sestavljali štirje košarkarji (skozi sezono lahko ekipa še vedno registrira sedem košarkarjev), glede na vse večjo popularnost košarke med dekleti pa so organizatorji odločili, da prvič v zgodovini v nagradni sklad v njihovi kategoriji uvrstijo tudi finančno nagrado. Novost bo tudi posebna nagrada za Fair Play, uličarji pa so dobili tudi svojega ambasadorja. To je postal raper Zlatko, ki bo ob brhkih plesalkah plesne skupine Zmajčice skrbel za pestro dogajanje med premori.

Turnirji v štirih mestih
Prizorišča kvalifikacijskih turnirjev ostajajo enaka kot lani. Kot že omenjeno bodo najboljši košarkarji košarke 3x3 svoje prve dvoboje odigrali v soboto v Novem mestu, 8. julija pa se bo karavana preselila v prestolnico na Stritarjevo ulico. Dva tedna pozneje bo sledil turnir v Mariboru (Pokal Adecco), v zadnjih dneh junija pa bo Samsung državno prvenstvo gostovalo streljaj od morja v koprski taverni. Najboljše ekipe se bodo prebile na finalni turnir, ki ga bo 20. julija tradicionalno gostil Prešernov trg. Kot je že v navadi, se bo sezona sklenila s Kletko strahu, ki bo na sporedu tik pred začetkom evropskega košarkarskega prvenstva za člane (30. avgust).

Jubilejna 10. sezona
Letošnja sezona Samsung državnega prvenstva bo še toliko bolj posebna, ker bo že deseta zapored. Organizatorji so v ta namen sredi maja pripravili posebno tridnevno rajanje v ljubljanskem BTC Cityju, na katerem se je pomerilo najboljših 10 ekip v zgodovini. Boj je bil na vrhuncu, izidi pa izjemno tesni. Prijave za uvodni turnir se zbirajo do četrtka, do polnoči.

Letošnja sezona Samsung državnega prvenstva bo še toliko bolj posebna, ker bo že deseta zapored. Organizatorji so v ta namen sredi maja pripravili posebno tridnevno rajanje v ljubljanskem BTC Cityju, na katerem se je pomerilo najboljših 10 ekip v zgodovini.