Stephen Curry in soigralci so izgubili uvodni obračun finalne serije na Zahodu. Foto: Reuters
Stephen Curry in soigralci so izgubili uvodni obračun finalne serije na Zahodu. Foto: Reuters

Ni prijetno izgubiti prve tekme v seriji, še posebej na domačem parketu. Je pa zabavno imeti priložnost za vrnitev in pokazati, iz kakšnega testa si.

Stephen Curry
Russell Westbrook
Russell Westbrook, s 27 točkami prvi strelec tekme, je zablestel v tretji četrtini, v kateri je dosegel kar 19 točk. Foto: Reuters

Gostitelji so bili v prvem polčasu sicer boljši nasprotnik. V napadu so pridno tresli mrežico nasprotnika, v obrambi so storili dovolj in na odmor odšli s prednostjo 13 točk (ob sireni je Stephen Curry zadel trojko).

Toda v nadaljevanju so Kevin Durant, Russell Westbrook in druščina zaigrali precej bolje, prednost prvakov so stopili in z odlično obrambno igro, zlasti v zadnji četrtini, uvodni obračun finala tudi dobili.

Westbrook 'eksplodiral' v tretji četrtini
Prvi strelec tekme Westbrook (27 točk, 12 podaj) je zgrešil devet od prvih desetih poskusov, nato pa je 'eksplodiral' v tretji četrtini, v kateri je dosegel 19 oziroma kar polovico točk svoje ekipe (38). Ta je večji del tekme zaostajala, prvake pa je vendarle ujela na začetku zadnje četrtine, ko je trojko zadel Durant (88:88). V vodstvo jo je 10 minut in pol pred koncem s polaganjem popeljal Dion Walters. Ladja Golden Stata se je začela počasi, a vztrajno potapljati. 17 sekund pred koncem in ob izidu 105:102 za goste je Westbrook krenil čez polovico igrišča in zahteval minuto odmora. Ob tem je storil napako, navijači v Oracle Areni so vključno z domačim trenerjem Stevom Kerrom zahtevali korake, a jim sodniki niso bili naklonjeni. Končni izid je s tremi zadetimi prostimi meti postavil Westbrook.

Oklahoma je v Oracle Areni zmagala šele prvič po 11. aprilu 2013 (97:116). Zmago je tlakovala v odličnem drugem polčasu, v katerem je aktualne prvake zadržala na zgolj 36-odstotnem metu iz igre.

Rekorder Curry: Bili smo prisiljeni v hitenje
"Ni prijetno izgubiti prve tekme v seriji, še posebej na domačem parketu. Je pa zabavno imeti priložnost za vrnitev in pokazati, iz kakšnega testa si," je po tekmi dejal najkoristnejši igralec rednega dela sezone Lige NBA Curry, ki je zadel vsaj en met za tri že na 45. zaporedni tekmi končnice, s čimer je podrl rekord legendarnega Reggieja Millerja, ki je med letoma 1995 in 2000 zadel vsaj eno trojko na 44 zaporednih tekmah. "Bili smo prisiljeni v hitenje. Včasih ti uspejo hitri meti. V obrambi smo storili dovolj, nato pa smo zaigrali za nas malce neobičajno. Iz te izkušnje se bomo morali nekaj naučiti," je še dodal 28-letni organizator igre.

Liga NBA, končnica, Zahod, finale

Prva tekma:
GOLDEN STATE (1) - OKLAHOMA (3) 0:1
102:108 (27:21, 33:26, 28:38, 14:13)
Curry 26 (10 skokov), Thompson 25, Green 23, Barnes 12, Iguodala 6, Livingston 4, Ezeli 3, Barbosa 2, Speights 1; Westbrook 27 (12 podaj), Durant 26 (10 skokov), Adams 16, Ibaka 11, Waiters 10, Kanter 8, Roberson 7, Foye 3.

Druga tekma, sreda:
GOLDEN STATE (1) - OKLAHOMA (3) 0:1


Vzhod, prva tekma, torek:
CLEVELAND (1) - TORONTO (2) 0:0

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Ni prijetno izgubiti prve tekme v seriji, še posebej na domačem parketu. Je pa zabavno imeti priložnost za vrnitev in pokazati, iz kakšnega testa si.

Stephen Curry