Lani je bila v Celju najboljša Union Olimpija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lani je bila v Celju najboljša Union Olimpija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nebojša Joksimović
Krka in Olimpija sta se letos pomerili dvakrat. V ABA ligi so bili boljši Novomeščani, v superpokalu pa Ljubljančani. Foto: Aleš Fevžer

Edina slovenska ABA-ligaša, ki sta tudi glavna favorita za končno slavje, sta bila izžrebana vsak v svojo polovico tabele zaključnega turnirja, tako da se srečata lahko šele v finalu. Prvič do zdaj bo turnir od srede do sobote, saj se v petek že začnejo olimpijske igre v Sočiju. Olimpija ima kar 19 lovorik, Krka, ki je v zadnjih štirih sezonah postala državni prvak, pa še ni osvojila pokala. Ljubljančani in Novomeščani so bili neposredno uvrščeni na zaključni turnir, drugi pa so igrali kvalifikacije.

V imenu Olimpije je cilje predstavil Matevž Zupančič: "Iz leta v leto se ponavljam s pričakovanji. Drugače ne gre. Cilj je le eden. Do zdaj nam je dobro uspevalo v nasprotju z državnim prvenstvom. Upam, da bo letos tudi v državnem prvenstvu drugače." Osvojitev naslova, ki jim še manjka, pa je po besedah direktorja Mira Župevca tudi želja Novomeščanov: "Tako kot so dejali v taboru Olimpije, je tudi naš cilj jasen. Kot kaže, gre za specifično tekmovanje, kjer odloča ena tekma, kar nam očitno ne leži. Nismo ga še osvojili, pa smo na zadnje tri turnirje prišli kot državni prvaki."

Olimpija v Mariboru še ni osvojila pokala
V Mariboru bo tretjič zaključek pokala. Letošnje tekmovanje je 23. Do zdaj so do pokalnega naslova prišli le še Polzela, ki je v sezoni 1995/96 slavila prav tako v Mariboru in prekinila štiriletno vladavino Olimpije. Zmaji so bili nato pokalni prvaki sedemkrat zapored, prav tako v Mariboru pa so bili leta 2003 znova neuspešni, ko je pod taktirko zdajšnjega ljubljanskega trenerja Aleša Pipana slavilo Laško. Leta 2007, ko je bilo tekmovanje na Kodeljevem v Ljubljani, je bil najboljši Helios. Olimpija je zdaj slavila že šestkrat zapored.

Lani je bil zaključni turnir v celjskem Golovcu, v finalu pa so Ljubljančani, ki so se tako kot letos v četrtfinalu pomerili s Šenčurjem, ugnali Helios (73:61), ki je pred tem v polfinalu presenetil Krko. MVP zaključnega turnirja je bil Dino Murić, ki se naj bi kmalu vrnil po poškodbi.

Pokal Spar, četrtfinale, sreda, 5. februarja:
UNION OLIMPIJA - ŠENČUR
LTH CASTINGS - HELIOS

Četrtek, 6. februarja:
KRKA - ROGAŠKA CRYSTAL
HOPSI - GROSUPLJE

Polfinalni tekmi bosta v petek, finale pa v soboto ob 18.45.