"Krka je kot sedmouvrščena ekipa Lige ABA prva na vrsti za posebno vabilo za Evropski pokal, a njen problem je dvorana, ki je na televiziji videti kot telovadnica," je opozoril Rado Lorbek. Foto: MMC RTV SLO
Miro Župevec
Direktor košarkarjev Krke Miro Župevec mu je odgovoril, da če je to največji problem, je v bližini Novega mesta dovolj primernih (večjih) dvoran. Foto: MMC RTV SLO
Matevž Zupančič
Direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič je poudaril, da se je klub po spogledovanju s "stečajem" zdaj postavil na noge. Foto: MMC RTV SLO

Lorbek meni, da je Union Olimpija bila in bo vlečni konj slovenske košarke. "Brez Olimpije vrhunske košarke ne bomo imeli. Reprezentanca je deset let živela na delu Olimpije. Zdaj je po eni strani dobila eno najlepših dvoran, kar je zasluga mesta, a po drugi strani je finančni in športni del kolapsiral. Cela hierarhija se je podrla," je ocenil Lorbek.

Zupančič: Smo živi. Pred dvema letoma še ni bilo rečeno, da bomo.
Direktor zmajev Matevž Zupančič pa je razložil, da položaj ni tako črn, kot se ga skuša prikazati. "Union Olimpija je imela pred štirimi leti še 5,3 milijona evrov dolga, danes je tega še 1,5 milijona in kredit. V finančnem smislu smo se postavili na noge in postavili temelje za naprej. Smo živi, kar še dve leti nazaj ni bilo rečeno, da bomo. Dvakrat smo bili pred dilemo, ali gremo v stečaj. Danes se s tem ne ukvarjamo več. Kar se tiče produkcije igralcev. Tukaj je res prišlo do določene krize, a lani smo igralca prodali v Ligo NBA in s še nekaterimi odškodninami omogočili delovanje kluba in preživetje. Vse ni tako črno. Seveda pa si v naslednjih letih želimo povratek v Evroligo in takrat bo potrebno finančno zgodbo okrepiti," je pojasnil Zupančič.

Župevec: Štirikrat smo bili prvaki, pa se govori, da brez Olimpije ni košarke.
Direktor košarkarjev Krke Miro Župevec pa je izpostavil, da se Krko stalno podcenjuje in zanemarja, Olimpijo pa priviligira: "Štirikrat zapored smo bili državni prvaki, pa se govori, da brez Olimpije ni košarke. Sem dolgo v športu. Spomnim se pred leti takih izjav iz nogometa, ko se je govorilo, da je Olimpija edina rešiteljica slovenskega nogometa, danes pa je Maribor vodilni klub, daleč pred vsemi v Sloveniji. Če je nekje zdravo okolje, se bo košarka igrala tam, tako kot se nogomet v Mariboru."

Po rezultatih vabilo Krki, zaradi infrastrukture Olimpiji
Tako Krka kot Olimpija pa upata, da bosta dobila posebno vabilo za igranje v Evropskem pokalu v naslednji sezoni. Vabilo bo Uleb podelil le enemu klubu. Komu bi Lorbek kot vplivni član Uleba podelil t. i. 'wild card'? "Težko napovedujem. Po eni strani zaradi rezultatov Krki, po drugi strani pa zaradi infrastrukture Olimpija," je bil diplomatski Lorbek.

150.000 evrov velik zalogaj za tretji klub v Ligi ABA
Bo pa Slovenija v prihodnji sezoni imela še enega, tretjega predstavnika v Ligi ABA. Seveda, če bo tisti sposoben plačati 150.000 evrov, kolikor znaša 'kotizacija'. "To je velik zalogaj za slovenski klub. Ne samo zaradi plačila, ampak je treba sestaviti tudi konkurenčno ekipo. Malo bo tistih junakov, ki bi se za to odločili," pa je povedal Aleš Antauer, predsednik združenja prvoligašev.

Celotno oddajo Športni izziv si oglejte v spodnjem videu.

Športni izziv
Športni izziv