Emir Preldžić je blestel v 1. krogu in bil celo MVP uvoda Evrolige.
Emir Preldžić je blestel v 1. krogu in bil celo MVP uvoda Evrolige. "Prle" je eden redkih še klasičnih krilnih igralcev v Evropi. Foto: Reuters
Zoran Planinić
Fenerbahče je dobro začel Evroligo in doma premagal Himki. Na sliki Oguz Savas v boju z Zoranom Planinićem. Foto: EPA
Fener je uspešno igral tudi v pripravljalnem obdobju in na kolena spravil slovite Boston Celticse iz Lige NBA. Foto: EPA
Mike Batiste
Kakšen sprejem bo ljubljanska publika namenila Miku Batistu? Američan je tedaj povsem namerno stopil na glavo Saša Ožbolta, ki pa se je kot pravi heroj ves okrvavljen vrnil in prispeval pomemben delež k veliki zmagi nad kasnejšimi evropskimi prvaki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpijo v obrambi čaka težko delo s pokrivanjem Boja McCalebba. Izjemno hitri branilec je blestel v dresu Siene, zdaj pa predstavlja veliko nevarnost tudi kot član Fenerja. Foto: EPA
Simone Pianigiani, Bo McCalebb
Simone Pianigiani prvič vodi tujo moštvo. Izkazal se je na klopi Siene, zdaj pa ga čaka carigrajski izziv, na voljo pa ima res zavidljivo zasedbo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Prav Fener bo prvi evropski gost Uniona Olimpije v Stožicah. Tako zmaji kot tudi carigrajsko moštvo sta evroligaško sezono odprla z zmago. Ljubljančani so slavili na težkem gostovanju v Desiu pri Cantuju (84:71), Fenerbahče pa je bil pričakovano doma boljši od moskovskega Himkija. V novi carigrajski lepotici Ülker Sports Areni, ki je bila odprta januarja letos, je bilo 92:80.

Košarkarji Fenerbahčeja so popoldne prispeli na letališče Jožeta Pučnika, Romain Sato ni odšel v Ljubljano, saj je imel državljan Centralnoafriške republike težave s potnim listom.

Športna institucija, ki je ime dobila po mestni četrti v azijskem delu največjega turškega mesta, je seveda bolj znana po nogometnem moštvu, ki je z 18 naslovi državnega prvaka tudi najuspešnejši skupaj z Galatasarayem. Prav iz nogometa izvira vroče mestno rivalstvo z Galatasarayjem in Bešiktašom. Košarkarski klub je že od nekdaj član elitne prvoligaške druščine v Turčiji in je do zdaj v svoje vitrine pospravil osem naslovov državnega prvaka in tri pokale.

V Stožice brezplačno z avtobusom!
Ljubljanski potniški promet bo odslej za obiskovalce vseh prireditev v Stožicah zagotavljal brezplačen prevoz z avtobusi tri ure pred začetkom prireditve do tri ure po končani prireditvi, in sicer na vseh linijah LPP. Potniki bodo ob vstopu na avtobus pokazali vstopnico za prireditev, ki bo veljala tudi kot brezplačna vozovnica.

Tanjević začetnik nove poti Fenerbahčeja
Fenerbahče je začel izoblikovati močno zasedbo leta 2006. Tedaj se je prehrambni mogotec Ülker odločil, da opusti svoj klub, ki je prav tako domoval v Carigradu, in sponzorira raje klub z bogato tradicijo, kakršno ima Fener. Leto za tem je moštvo prevzel sloviti Bogdan Tanjević in pod Boševim vodstom je Fener kmalu postal državni prvak in prišel tudi do največjega uspeha v Evroligi – četrtfinala.

Klub, ki je pred odhodom v novo dvorano igral v znanih dveh Abdi Ipekciju in Sinan Erdemu, je leta 2007 v svoje vrste zvabil tudi dva izjemno nadarjena slovenska košarkarja. Oba je kupil od Slovana in komaj 20-letna Gašper Vidmar in Emir Preldžić, ki je sicer v slovenski izbrani vrsti igral kot naturalizirani, saj prihaja iz Bosne in Hercegovine, sta zelo zgodaj dobila kar precej priložnosti tudi v Evroligi.

Preldžić med nosilci, manj priložnosti za Vidmarja
Vidmar je bil vmes posojen spet v rodno Ljubljano k Unionu Olimpiji, zdaj pa je zapustil Fener, a ostal v Carigradu in okrepil mestnega tekmeca Bešiktaša, ki je lani nekoliko presenetljivo postal turški prvak. Odlično se je v novem okolju znašel Preldžić. Vsestranski krilni igralec je kmalu postal eden izmed nosilcev igre moštva, medtem je dobil turško državljanstvo. Slovenija ga ni hotela prepustiti Bosni in Hercegovini. "Prle" je želel zaigrati za svojo domovino, vendar je na koncu Slovenija le privolila, da zaigra za Turčijo. Dres Fenerja je pred 13 leti oblekel tudi nekdanji kapetan Olimpije Marko Milić.

25-letni Preldžić je tudi v letošnji sezoni eden glavnih v ekipi. Proti Himkiju je bil odličen. Dosegel je 20 točk, ob tem zgrešil le eno trojko in en prosti met, zbral je štiri skoke, tri podaje, dve ukradeni žogi, nad njim pa so Moskovčani napravili še sedem osebnih napak. Na koncu je bil s statističnim indeksom 31 celo najboljši posameznik prvega kroga Evrolige. Košarkar, ki ga je Olimpija na neki način spregledala in je prehitro iz Slovana "pobegnil" iz Ljubljane, nato pa ga je prehitro izpustila tudi Slovenija, je zdaj med najboljšimi posamezniki v najmočnejšem evropskem tekmovanju.

Fener Ljubljano nazadnje zapustil s +20
Olimpija in Fenerbahče sta se nazadnje v Evroligi pomerila pred štirimi leti. Turki so dobili obe tekmi. V Tivoliju so slavili s kar 90:70. Pri Olimpiji velja omeniti le Mirzo Begić, ki je bil odličen s 23 točkami in 13 skoki. Pri gostih pa je Omer Onan zbral 20 točk, Mirsad Turkcan jih je dodal 16, Damir Mršić pa 14. Bojj razbruljivo je bilo v Carigradu. Fener je na krilih 18 točka Preldžića zmagal z 89:87. Pri Olimpiji jih je Sašo Ožbolt vpisal 20.

Fener je pred letošnjo sezono ogromno sredstev vložil v novo ekipo. Tudi na stavnicah so Carigrajčani, ki naj bi imeli na voljo več kot 20 milijonov evrov, med glavnimi za končno zmagoslavje. Po lanski neuspešni sezoni je Nevena Spahijo, ki je svoj čas deloval tudi v zmajevem gnezdu kot pomočnik, na mestu trenerja zamenjal Simone Pianigiani. Italijan je nadvse uspešno v zadnji letih deloval na klopi Montepaschija iz Siene. V rodnem toskanskem mestu je osvojil kar šest zaporednih naslovov italijanskega prvaka, ekipo pa je popeljal tudi dvakrat na Final Four Evrolige.

McCalebb, Andersen, Batiste, Sato …
Denar jasno v klubu ni problem in tako si je 43-letni strokovnjak lahko sestavil moštvo po svojem okusu. Iz Siene sta z njim prišla dva košarkarja. Največja okrepitev je jasno Bo McCalebb. Američan z makedonskim potnim listom je bil lani prvi strelec Evrolige, blestel pa je tudi pred tem na evropskem prvenstvu. Skupaj z njima je k Fenerju iz Siene prišel tudi David Andersen. Avstralec, ki ima tudi danske korenine, je blestel v dresih CSKA-ja, bolonjskega Virtusa in Barcelone, trikrat postal evropski prvak in se preizkusil tudi v NBA-ju.

V Sieni je Pianigiani uspešno sodeloval tudi z Romainom Satom. Košarkar iz Centralne Afrike je pred selitvijo v Carigrad dve sezoni preigral v Atenah pri Panathinaikosu. Tu je igral skupaj z Mikom Batistom, s katerim zdaj garderobo delita tudi v novem okolju. Američan je skupaj z Željkom Obradovićem in Dimitrisom Diamantidisom postal pravi sinonim za zelene iz grške prestolnice in je bil vedno med najbolj zasluženimi za bleščeče rezultate v Evroligi. Za Batista bo to prvo gostovanje v Ljubljani po incidentu pred dvema letoma, ko je zanalašč stopil na Ožbolta, Pao pa je na koncu Stožice po podaljšku zapustil sklonjenih glav.

Fener premore tudi dolgo klop
Skupaj s Preldžićem so nove okrepitve tudi glavni nosilci Fenerjeve igre, ne velja pa pozabiti še nekaterih drugih. Z razdalje nevarnost preti s strani hrvaškega ostrostrelca Bojana Bogdanovića. Na zunanjih položajih konkurenco zaostrujeta J. R. Bremer, Američan, ki poseduje tudi državljanstvo Bosen in Hercegovine, se je kot zadnji pridružil moštvu, in nepredvidljivi kapetanOnan. Pod obročem znata konkreten delež prispevati tudi robustna Turka Kaya Peker in Oguz Savas.

"Vse tekme v Evroligi so zelo zahtevne. Union Olimpija je z zmago na gostovanju pri Cantuju dokazala, da je v odlični formi. Zavedamo se, da bodo naši nasprotniki zelo motivirani, polni entuziazma in pripravljeni na tekmo. Dobro so se pripravili v poletnih mesecih, v svoji dvorani pa imajo odlično vzdušje. Zato moramo odločno iti v srečanje, saj bodo Ljubljančani zagotovo v uvodnih minutah polni energije. Nadzorovati moramo ritem igre, ne smemo jim dovoliti protinapadov, ki lahko odločijo tekmo. Za zmago moramo biti odlično psihično pripravljeni ter prevzeti nadzor in ritem igre v svoje roke," je pred prihodom v Ljubljano povedal trener Pianigiani.