Edini pravi center Olimpije, Alen Omić, je v zadnjem času tudi v najboljši formi med ljubljanskimi košarkarji. Foto: www.alesfevzer.com
Edini pravi center Olimpije, Alen Omić, je v zadnjem času tudi v najboljši formi med ljubljanskimi košarkarji. Foto: www.alesfevzer.com
Paolo Marinelli in Luka Rupnik
Paolo Marinelli in Luka Rupnik sta na nekaterih tekmah pokazala svoj talent, toda še preveč je napak in premalo konstantnih predstav. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Pipan
Olimpijo zdaj čaka trd boj za peto mesto v Ligi ABA. Do konca rednega dela se bodo zmaji pomerili še z Budućnostjo, MZT-jem, Szolnokijem, Levskim in Krko. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija evropsko sezono končala s porazom

Francoska ekipa, ki jo je Olimpija premagala v gosteh, je v zadnjem krogu slavila v Stožicah (73:76), kjer je Olimpija klonila tudi pred Bambergom in Bayernom, ki sta bila od zmajev boljša še pred domačimi navijači na Bavarskem. Tudi tokrat je ljubljansko moštvo klonilo v končnici, kot je v tej sezoni izgubilo že kar nekaj srečanj. Drugo leto zapored je Olimpija igrala v Evropskem pokalu – obakrat je nastopila pod posebnim povabilo tekmovanja – in obakrat sezono končala v drugem delu. Tudi letos je bila, čeprav je bila v igri še v predzadnjem krogu, na koncu vendarle daleč od preboja med najboljših 16.

Kot je Aleš Pipan poudarjal že pred začetkom drugega dela Evropskega pokala, je bila izjemno pomembna že prva domača tekma, ki so jo Ljubljančani zelo slabo začeli, na koncu pa jim je uspelo ublažiti poraz proti Broseju. Tudi lani je bilo tako, ko je v Stožicah v prvem krogu slavil Hapoel, in v skupini z le štirimi ekipami je vsak domač poraz tako rekoč lahko že usoden.

Proti Dijonu zmaji močno oslabljeni
"Videli smo dva različna polčasa. V prvem delu igralci niso našli samega sebe, v drugem pa so pokazali več energije in želje po zmagi. Od začetka tekme igralci niso verjeli, da lahko s sedmimi premagaš nasprotnika. Štirje so poškodovani, štirje pa so se še smilili samemu sebi. Na tak način se košarka ne more igrati," je po zadnjem porazu dejal Pipan. Olimpija je igrala močno oslabljena, manjkala sta tudi najstarejša košarkarja, tako, da je bil Dino Murić, ki bo v soboto dopolnil 25 let, najstarejši. "V drugem polčasu smo videli drugačno sliko in smo odigrali veliko bolj borbeno, z več volje in želje po zmagi. Boljši smo bili v obrambi in tudi bolj pametni v napadu, čeprav je bilo še naprej storjenih preveč napak, ki so nas tudi stale zmage. Imamo mlado ekipo, ki mora igrati in fantje delajo napake. Upam, da si nabirajo izkušnje, da bodo nekoč lahko odigrali bolj zrelo in pametno," je še dodal Pipan, ki bo z varovanci zdaj misli usmeril v Ligo ABA.

Olimpija ima skozi vso sezono veliko težav s poškodbami. Ko se igralci vračajo po sanaciji, rekonvalescenta na seznamu poškodovanih zamenja drug soigralec. Obenem je težava tudi stalnost igralcev, saj skoraj niti en zmaj dobre forme ne zadrži daljše obdobje. V zadnjem času se je v igri dvignil Alen Omić, ki je sicer tudi edina prava izbira pod košem in ima tako zajetno minutažo. Halil Kanacević, za katerega je bilo nekaj zanimanja iz tujine, ima v zadnjem obdobju težave s poškodbami, prej pa je bil bolan. Omić ima - kljub dobrim igram v zadnjem obdobju - še preveč nihanj v igri in kar nekaj težav v obrambi. Po sistemu toplo-hladno igra tudi Blaž Mahkovic, ki po dobri tekmi lahko odigra povsem stransko vlogo z minimalno minutažo, Murić pa letos za zdaj ne najde forme, v kakršni je nekaj časa igral lansko sezono.

Prihodnji teden boj za prvo lovoriko
Po odhodu Sasuja Salina, ki bi se mu poleti iztekla pogodba, bo zdaj še več priložnosti za mlajše. Poleg Klemna Prepeliča lahko na položaju dve odigrata še Gregor Hrovat in Paolo Marinelli. Po poškodbi se zdaj vrača Luka Rupnik, ki je bil pred težavami z ramo in hrbtenico v dobri formi, z Marinellijem pa sta v igri še premalo konstantna. Prvi "play" je brez dvoma Marko Marinović, ki je vodja moštva, kljub nekaterim dobrim predstavam pa za izkušenega tako izkušenega igralca naredi kar nekaj napak. Marinović sicer proti Dijonu ni igral. Igra Olimpije na zunanjih položajih je veliko odvisna od meta za tri, kar je letos Ljubljančane že nekajkrat drago stalo. Tudi na tekmah, ko met ni stekel, so vseeno še naprej poskušali srečanje v svojo korist odločiti s trojkami.

Podobno je bilo v zadnjem krogu Lige ABA, kjer so zmaji klonili v gosteh pred Igokeo. V jadranskem tekmovanju bo boj za evropske vozovnice še zelo oster. Olimpija je trenutno peta z enakim izkupičkom kot Krka, ki pa ima boljši medsebojni izid. Najboljša slovenska kluba se bosta pomerila v zadnjem krogu, še predtem pa oba čaka nekaj težkih obračunov. Zmaje še konec tedna, ko v Stožice prihaja drugouvrščena Budućnost. Za tem se po Evropi delijo prve lovorike. Krka je lani prvič osvojila pokal in na koncu tudi dvojno krono, Olimpija pa prvič v zgodovini ostala brez ene od dveh glavnih slovenskih naslovov.

Olimpija evropsko sezono končala s porazom