Spektakularno zabijanje Marka Milića na tekmi proti Asvelu. Foto: MMC RTV SLO
Spektakularno zabijanje Marka Milića na tekmi proti Asvelu. Foto: MMC RTV SLO
Olimpija v Milanu na Final four
Vrhunci s tekme Smelt Olimpija - Olympiakos
Sagadin po tekmi proti Olympiakosu
Olimpijo sprejel tudi papež
Vrhunci s tekme Smelt Olimpija - Asvel
Po zmagi proti Asvelu Olimpiji 3. mesto
Ljubljančani prispeli v domovino

Prav izjemna akcija iz druge minute srečanja proti Francozom je za Kranjčana, ki bo 7. maja dopolnil 35 let, najbolj nepozabna iz celotne sanjske sezone 1996/97, ko se je Olimpija uvrstila na Final four v Rimu. "Razbita tabla pred množico grških navijačev, ki so čakali na finale proti Barceloni. To je bil prav mali šok za "mulca", ki se je še pred nekaj leti podil le po slovenskih telovadnicah," nam je pred petimi leti ob 10-letnici tega dogodka povedal prvi slovenski košarkar z izkušnjami v Ligi NBA.
"Tabla je ostala gor. Mislim, da smo takrat celo prvič igrali pod takimi tablami, ki imajo dve stekli, ki sta skupaj pritrjeni z lepilom. Prej smo bili navajeni, da tabla pade dol. Sam sem pred tem v Kranju razbil osem tabel in vedno je steklo popadlo na tla, tako da sem dobil kar nekaj prask. Na glavi imam še zmeraj "puščico", zato mi frizer pravi, da sem kot Harry Potter," se je za MMC še spominjal "Air Milko".

Ob 15-letnici velikega uspeha Olimpije v Rimu lahko v videonovicah na desni strani obudite spomine s posnetki iz arhiva TV Slovenija.
Ogled je mogoč samo v predvajalnikih Windows Media Player in Real Player! Po kliku na desni zgornji kot posameznega posnetka se vam odpre MMC-jev predvajalnik, Windows Media Player ali Real Player pa morate izbrati s klikom na zavihek Nastavitve.


- Olimpija v Milanu na Final four
- Vrhunci s tekme Smelt Olimpija - Olympiakos
- Sagadin po tekmi proti Olympiakosu
- Olimpijo sprejel tudi papež
- Vrhunci s tekme Smelt Olimpija - Asvel
- Po zmagi proti Asvelu Olimpiji 3. mesto
- Ljubljančani prispeli v domovino


To so bili časi, ko so za navijače Olimpije sanje postale resničnost. Zeleno-bela šampionska zasedba izpod Rožnika je v tisti sezoni, ki je bila krstna v novoustanovljeni Evropski ligi, navdušila staro celino in presenetila vse, saj so ji številni pred začetkom rednega dela napovedovali le boj za obstanek. Izvrstne predstave je kronala z zgodovinskim uspehom kluba.

Poraz proti Grkom, zmaga proti Francozom
V Rimu je pred 11.000-glavo množico, kjer je mesto našlo tudi 2.000 slovenskih privržencev, najprej izgubila s poznejšim prvakom Olympiakosom (65:74), nato pa v dvoboju za tretje mesto z igrivo in atraktivno predstavo ugnala znanca iz rednega dela tekmovanja Asvel Villeurbanne s 86:79.

Od Hauptmana do McDonalda
Dušan Hauptman
, Roman Horvat, Marijan Kraljević, Jaka Daneu, Ivica Jurković, Slavko Duščak, Marko Tušek, Vladimer Stepania, Gregor Hafnar, Marko Milić, Darren Henrie, Radoslav Nesterović in Arriel McDonald je bila postava, ki je v nepozabnih tekmah osmine finala proti Ciboni in četrtfinala proti Stefanelu priigrala zmajem drugo uvrstitev na zaključni turnir četverice po sezoni 1966/67. Pred tem je Olimpija v polfinalu igrala tudi leta 1962, vendar takrat še v sistemu na izpadanje. Obakrat je bil zanjo usoden Real Madrid.

Rajgelj: Sanjska ekipa in rezultati
"Ekipa iz leta 1997 je bila sanjska in tudi njeni rezultati so bili sanjski," je leta 2007 v spletni klepetalnici MMC-ja dejal zdajšnji direktor tivolske zasedbe Janez Rajgelj, ki se danes ubada s povsem drugačnimi skrbmi - kako klub sploh ohraniti pri preživetju.

Milić se je pred petimi leti tudi drugih stvari še dobro spominjal: "Veliko "flešov" mi je ostalo v glavi. To je bilo verjetno najbolj emocionalno obdobje v moji karieri, čeprav sem nato doživel in dosegel še marsikaj. Takrat sem prišel kot "mulc" iz Kranja in s 17 leti začel v Olimpiji evropsko kariero. Sezono prej je šlo vse narobe, zamenjali smo kar nekaj trenerjev. Ko gre vse narobe, mladi igralci začnejo dvomiti vase, a nato je sledila sanjska sezona, tako rezultatsko kot zaradi navdušenja gledalcev. Vrsta za karte je bila dolga do Hot horsa. Slovenija je stala za nami, v Rim je odšlo ogromno slovenskih navijačev. Zdaj zgleda še bolj neverjetno kot takrat. Vsi smo kariere nadaljevali v vrhunskih evropskih klubih. To je bila res dobra ekipa. Vsi smo se razvili v dobre igralce, takrat smo bili anonimneži."

Polfinale:
SMELT OLIMPIJA - OLYMPIAKOS 65:74 (32:37)

Dvorana Palaeur, gledalcev 11.000, sodnika: Carl Jungebrand (Finska), Gennaro Colucci (Italija).

Smelt Olimpija: Roman Horvat 4, Vladimir Stepania 12, Jaka Daneu 11, Dušan Hauptman 10, Marko Tušek 7, Marko Milić 5, Radoslav Nesterović 3, Arriel McDonald 7, Darren Henrie 6; trener: Zmago Sagadin.

Olympiakos: Giorgos Sigalas 7, Dimitrios Papanikolaou 5, Franco Nakić 10, Panayotis Fassoulas 6, Milan Tomić 8, Dragan Tarlač 10, David Rivers 28; trener: Dušan Ivković.

Prosti meti: Smelt Olimpija 8/11, Olympiakos 25/35.
Met za dve točki: Smelt Olimpija 18/44, Olympiakos 20/37.
Met za tri točke: Smelt Olimpija 7/19 (Henrie 2, Hauptman 2, Stepania, Daneu, McDonald), Olympiakos 3/9 (Rivers 2, Nakić).

Skoki: Smelt Olimpija 31 (21+10), Olympiakos 32 (25+7).
Osebne napake: Smelt Olimpija 28, Olympiakos 18.
Pet osebnih napak: Rivers (37.), Daneu (40.).


Tekma za 3. mesto:
SMELT OLIMPIJA
- ASVEL 86:79 (54:35)

Dvorana Palaeur, gledalcev 10.000, sodnika: Mihail Davidov (Rusija), Gennaro Colucci (Italija).

Smelt Olimpija: Roman Horvat 5, Vladimer Stepania 2, Jaka Daneu 1, Marijan Kraljević 11, Dušan Hauptman 12, Marko Tušek 9, Marko Milić 17, Ivica Jurković 14, Arriel McDonald 10, Darren Henrie 5; trener: Zmago Sagadin.

ASVEL: Delaney Rudd 8, Karim Quattara 4, Olivier Bourgain 2, Laurent Pluvy 2, Jimmy Nebot 10, Alain Digbeu 22, Brian Howard 20, Remi Rippert 2, Georgy Adams 5, Ronnie Smith 4; trener: Greg Beugnot.

Prosti meti: Smelt Olimpija 19/31, ASVEL 21/30.
Met za dve točki: Smelt Olimpija 20/39, ASVEL 26/44.
Met za tri točke: Smelt Olimpija 9/23 (Hauptman 3, Milić 2, McDonald 2, Horvat, Henrie), ASVEL 2/11 (Howard, Adams).

Skoki: Smelt Olimpija 35 (21+14), ASVEL 33 (25+8).
Osebne napake: Smelt Olimpija 27, ASVEL 25.
Pet osebnih napak: Pluvy (35.).

Olimpija v Milanu na Final four
Vrhunci s tekme Smelt Olimpija - Olympiakos
Sagadin po tekmi proti Olympiakosu
Olimpijo sprejel tudi papež
Vrhunci s tekme Smelt Olimpija - Asvel
Po zmagi proti Asvelu Olimpiji 3. mesto
Ljubljančani prispeli v domovino