Dimitrisu Diamantidisu so pripravili nepozabno slovo. Foto: EPA
Dimitrisu Diamantidisu so pripravili nepozabno slovo. Foto: EPA

Eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov je z lansko sezono končal kariero, na pripravljalnem dvoboju pred novo sezono pa so ga počastili tudi pri Panathinaikosu, za katerega je sijajni 36-letni grški branilec igral 12 let. Pao, ki je v čast Diamantidisu organiziral turnir "Diamonds are forever" (diamanti so večni) z Maccabijem, Barcelono in CSKA-jem, se je nazadnje pomeril z aktualnim evropskim prvakom CSKA-jem, ki ga vodi Dimitris Itudis, grški strokovnjak, ki je bil pomočnik Željka Obradovića v grški prestolnici in je z Diamantidisom sodeloval osem let.

Gostitelji so dvoboj dobili z 80:73, 13 sekund pred koncem prvega polčasa pa se je tekma prekinila. Tedaj je polna Oaka, ki zdaj nosi ime še po enem legendarnem grškem košarkarju Nikosu Galisu, še zadnjič pozdravila Diamantidisa. Ko je nekdanji kapetan Paa stopil na sredino parketa, mu je več kot 18.000 navijačev glasno skandiralo, zagorele so tudi številne bakle. Klub je Diamantidisu izročil številna darila in pod strop dvignil dres z njegovo 13.

Diamantidis je v bogati karieri igral še za Iraklis. Sicer pa je s Panathinaikosom trikrat postal evropski prvak, dvakrat je bil tudi MVP Final Foura, enkrat pa celotne Evrolige. Kar šestkrat je bil v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju izbran za najboljšega obrambnega igralca. Šestkrat je bil tudi najkoristnejši igralec grškega prvenstva, domači naslov pa je s Paom osvojil devetkrat. Z Grčijo je leta 2005 postal evropski prvak in bil tedaj tudi izbran v postavo turnirja. Naslednje leto je z reprezentanco osvojil še srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu.