Miro Alilvoić je bil znova nezadovoljen z igro svojih varovancev. Mladi trener je tudi to pot izpostavil slab skok zmajev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miro Alilvoić je bil znova nezadovoljen z igro svojih varovancev. Mladi trener je tudi to pot izpostavil slab skok zmajev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik in Chris Booker
Chris Booker je povzročal Olimpiji ogromno težav. Uspešno je skakal pod obema obročema, izkazal pa se je tudi s tremi zadetimi trojkami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Klobučar
Jaka Klobučar je v finalu državnega prvenstva v zelo dobri formi. Uspešno se je znašel pod vodstvom Mira Alilovića, s katerim je sodeloval že pri Slovanu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić
Tudi Zoran Dragić je plod dobrega dela z mladimi pri Slovanu. Prav tako je deloval z Alilovićem, v državnem prvenstvu pa je trenutno prvi strelec Krke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvaka bo dala peta tekma v Novem mestu
Zadnje tri minute tekme v Stožicah

bo serija epilog dobila v soboto v Novem mestu.

Uvodna četrtina je znova potekala po že videnem scenariju. Tudi tokrat so Novomeščani uspešno začeli srečanje, na drugi strani pa je ljubljanska vrsta potrebovala več kot četrtino igralnega časa, da se je ogrela in začela loviti goste. Hitro so gostitelji izničili prednost, ki so si jo priigrali aktualni državni prvaki. Tokrat je uspelo Novomeščanom povesti že kar za 20 točk.

Sledile so minute v znamenju Krke, a Olimpija je poskrbela, da je bila v dvorani v Stožicah tudi na zadnji tekmi sezone odigrana napeta končnica, ki pa je tokrat pripadla gostom.

Džikić zelo ponosen na svoje varovance
"Z izjemo prve tekme je na vseh praktično odločala ena žoga. Uspelo nam je narediti razliko, a imamo problem z ohranitvijo rezultata. Pademo v igri. Na zadnji tekmi nam je sicer uspelo ustaviti nalet Olimpije. Mislim, da je najbolj pošteno in koristno za slovensko košarko, da dve najboljši ekipi igrata peto tekmo finala, ki bo odločila, kdo bo osvojil prvenstvo. V ligi za prvaka smo si priigrali prednost domačega igrišča in poskušali bomo to unovčiti. Pričakujemo pa še eno izjemno težko tekmo," se je po koncu Aleksandar Džikić že uzrl na sobotni odločilni obračun.

Srbski trener, ki je slovenski državni prvak postal že dvakrat, je po uspešni sezoni pri Krki ponosen, da se njegovi varovanci enakovredno kosajo z moštvom, ki je igralo med najboljšimi 16 ekipami v Evropi: "Zelo sem zadovoljen s to zmago. Ponosen sem na svoje igralce. Vesel sem, da sem lahko deloval z njimi to sezono. Ta Olimpija, praktično manjka le Kevinn Pinkney, je prišla v drugi krog Evrolige in igrala finale Lige NLB. Izjemno sem ponosen na svojo ekipo, da igramo z njimi peto tekmo."

Skok, skok in še enkrat skok!
Bolj nezadovoljen je bil razumljivo trener Olimpije Miro Alilović, ki je znova izpostavil slab skok, tokrat pa so si zmaji privoščili po njegovih besedah še preveč izgubljenih žog (17): "Zavedali smo se, kako je tekma pomembna in po drugi strani nevarna. Imeli smo vodstvo v seriji. Bili smo daleč od prave igre. Izpostavil bi skok, kar že vso sezono govorim, in tudi izgubljene žoge. Po katastrofalnem začetku smo po nepotrebnem postali nervozni. V ključnih trenutkih dopuščamo Krki napadalni skok in realizacijo iz drugih akcij. Tako tekme ne moreš zmagati. Glave gor in gremo naprej. Nič ni izgubljenega. Izid je 2:2 in naslednja tekma bo odločala."

"Na tej tekmi smo najslabše začeli do zdaj. Razlogov je lahko več. Krka je tudi tekmo strelsko odlično začela. Poudarjam pa tu znova skok, skok in še enkrat skok," je še dodal Alilović, ki močno upa, da bodo v dvorani Leona Štuklja Ljubljančani le zaigrali tako kot znajo in predvsem popravil uspešnost pri lovljenju odbitih žog, kar je hiba najuspešnejšega slovenskega košarkarskega kolektiva že vso sezono. Tokrat so sicer skok dobili s 33:32, a so nasprotnikom dopustili prevč ujetih žog v napadu (13).

Vsestranska Booker in Dragić
"Odločila je naša borbenost. Ostali smo bolj zbrani, tudi zadeli smo nekaj pomembnih metov. Znova so se nam pojavile iste napake. Povedli smo že za 20, pa na
s je Olimpija skoraj ujela. Imeli smo morda tudi nekaj športne sreče. Finale je zelo izenačen, kar je super. Za soboto pa mislim, da so možnosti povsem izenačene," je po tekmi dejal Smiljan Pavić, ki je v svoji karieri igral tudi za Olimpijo.

Prvi Krkin center tokrat ni bil najbolj razpoložen za igro, hitro pa je imel še težave z osebnimi napakami, a ga je na položaju "petice" odlično zamenjal Chris Booker. Američan - prav tako nekdanji zmaj - je prispeval 13 točk (trojke 3/5), zbral osem skokov in ukradel štiri žoge. Podobno uspešen je bil drugi strelec Krke Zoran Dragić. V statistiko je mladi Ljubljančan vpisal 11 točk, osem skokov in štiri ukradene žoge.

Čudežna vrnitev tokrat ni uspela
Pri Olimpiji je malo košarkarjev pustilo pozitiven vtis. Najbolj je bil strelsko znova razpoložen Jaka Klobučar. Dosegel je 15 točk in veliko dela opravil tudi v obrambi, a v odločilnih trenutkih je izgubil izjemno pomembno žogo in zgrešil dva prosta meta.

"Tako kot vse tekme smo tudi to katastrofalno začeli. Krka je povedla že za 20 in potem je bilo težko. Uspelo nam je priti blizu, a nam je znova zmanjkalo nekaj koncentracije in je znova ušla. Ni se nam uspelo čudežno vrniti. V soboto moramo veliko bolje odigrati. Naša najšibkejša točka je predvsem skok v obrambi. S tem bi lažje prišli do protinapadov in lahkih točk," je po tekmi povedal Klobučar, nad katerim so Novomeščani naredili kar sedem osebnih napak. Drugi najboljši strelec Olimpije je bil s 13 točkami Damir Markota, ki je ujel še sedem odbitih žog.

Prvaka bo dala peta tekma v Novem mestu
Zadnje tri minute tekme v Stožicah