Jure Zdovc bo popeljal slovensko reprezentanco na svetovno in evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Jure Zdovc bo popeljal slovensko reprezentanco na svetovno in evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Jaka Blažič
Jaka Blažič: Žreb je zelo ugoden. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenski košarkarji dobili raznolike nasprotnike
Košarkarje čakajo Litva, Angola, J. Koreja, Mehika in Avstralija

ni uresničila želja, da bi se v predtekmovanju pomerili s Španijo ali ZDA in da bi nastopali v celinskem delu Španije, so v slovenskem taboru z žrebom za SP zadovoljni.

Slovenski košarkarji bodo v skupinskem delu igrali z Litvo, Avstralijo, Angolo, Južno Korejo in Mehiko. Če se bo Slovenija prebila v osmino finala, se bo pomerila z eno izmed reprezentanc iz skupine C, v kateri so ZDA, Finska, Nova Zelandija, Ukrajina, Dominikanska republika in Turčija. Ta del se bo igral v Barceloni.

Jure Zdovc, selektor. "Ne bi rad prehiteval dogodkov, saj moramo najprej videti postave vseh ekip, a mislim, da je skupina dobra. V njej so tudi nekatere reprezentance, ki so širši javnosti manj poznane, a to je za nas le še večja obveza, saj vsi pričakujejo, da bomo zmagovali z lahkoto, v realnosti pa seveda ni tako. Tudi s skupino, s katero se lahko v drugem delu križamo, če se tja uvrstimo, smo lahko zadovoljni, saj so, razen morda ZDA, vse reprezentance premagljive. Upam, da bomo v Španijo prišli s čim boljšo ekipo in čim manj poškodbami. Kanarski otoki bodo verjetno pravi magnet za slovenske navijače in prepričan sem, da nas bodo prišli bodrit v čim večjem številu! Naši navijači so namreč v zadnjih letih postali zaščitni znak slovenske izbrane vrste in tujci nam pravijo, da smo na to lahko zelo ponosni, kar tudi smo."

Matej Avanzo, direktor članskih reprezentanc: "Z žrebom smo zelo zadovoljni, saj imamo v skupini stare znance Litovce, s katerimi bomo dvakrat igrali tudi v pripravljalnem obdobju, in štiri nedvomno premagljive ekipe, dobra pa je tudi skupina C, s katero se križamo v osmini finala in četrtfinalu. Prvi cilj SP v Španiji je stabilizirati in uigrati ekipo za EuroBasket 2015, saj so naše misli usmerjene v triletni projekt, a glede na to, da se nam lepa priložnost za odmeven rezultat ponuja že letos, bomo vsekakor naredili vse, da je ne bi zapravili."

Jaka Blažič: "Žreb za svetovno prvenstvo je za nas zagotovo zelo ugoden, a je treba biti pazljiv, saj košarkarskih eksotov ni več, tako da bodo tudi tekme proti reprezentancam, ki v javnosti niso tako znane, nedvomno zelo zanimive. Treba je iti korak za korakom in razmišljati o vsaki tekmi posebej. Verjamem, da bo na Kanarske otoke prišlo veliko slovenskih navijačev, ki so nam na EuroBasketu 2013 dali dodaten veter v hrbet, in da bomo skupaj z njimi prišli do želenega rezultata."

Zoran Dragić: "Žreba nisem spremljal, saj sem imel v tem času trening. Dobili smo zanimivo skupino. Morda je po imenih na papirju lažja od drugih, a že v skupini, s katero se naša križa, najdemo bolj zveneče, a tudi premagljive reprezentance. Sicer pa danes v košarki ni več lahkih tekmecev in s takšnim prepričanjem bomo odpotovali na svetovno prvenstvo. Ozirali se bomo na svoje igre, šli iz tekme v tekmo in pustili srce na igrišču. Verjamem, da nas bo znova spremljalo veliko fantastičnih navijačev, in ob njihovi podpori s tribun ne moremo igrati slabo. Sicer pa si želim, da igralci zdravi končamo klubsko sezono, nato pa bomo misli popolnoma usmerili proti svetovnemu prvenstvu."

Erazem Lorbek: "Enkrat prej ali slej igraš z najboljšimi reprezentancami, in če to ni v prvem delu, je potem v nadaljevanju, zato bo pomembno, da bomo dobro delali pred prvenstvom, se osredotočali le nase in naše igre ter v Španijo odšli kar se da najbolje pripravljeni. Španci bodo zagotovo poskrbeli za dobro organizacijo in dobro vzdušje, ki bo vladalo tudi na Kanarskih otokih. Malce bo vroče takrat, a se bodo lahko navijači osvežili v morju ter se pozabavali v zelo lepem mestu."

Edo Murić: "Dobili smo lepo skupino, čeprav lahkih reprezentanc ni, zaradi česar bomo morali na vsaki tekmi zaigrati maksimalno zbrano ter dobiti čim več dvobojev, da bi bili na koncu prvi po rednem delu in bi se tako izognili težjim tekmecem v nadaljevanju. Upam, da se bodo vsi košarkarji odzvali vabilu v reprezentanco in da bomo šli v Španijo v najboljši postavi, saj lahko tako konkuriramo za najvišja mesta. Upam, da bomo vsi reprezentanti v klubih do konca sezone igrali tako dobro kot doslej in da nam bo zdravje služilo. Če bo tako, se lahko tega svetovnega prvenstva zelo veselimo.

Slovenski košarkarji dobili raznolike nasprotnike
Košarkarje čakajo Litva, Angola, J. Koreja, Mehika in Avstralija