V Španiji naj bi zaigral tudi Sasu Salin. Finski ostrostrelec je letos glavni nosilec igre Uniona Olimpije. Foto: EPA
V Španiji naj bi zaigral tudi Sasu Salin. Finski ostrostrelec je letos glavni nosilec igre Uniona Olimpije. Foto: EPA
Turki so se pred štirimi leti na domačem svetovnem prvenstvu okitili s srebrom. Foto: EPA

Na 17. košarkarsko svetovno prvenstvo, ki bo v Španiji, so se neposredno uvrstili gostitelji Španci, olimpijski prvaki Američani, tri afriške države (Angola, Egipt, Senegal), štiri ameriške (Mehika, Portoriko, Argentina, Dominikanska republika), tri azijske (Iran, Filipini, Južna Koreja), dve iz Oceanije (Avstralija, Nova Zelandija) in šest evropskih (Francija, Litva, Hrvaška, Slovenija, Ukrajina, Srbija), ostala pa so štiri mesta za posebna povabila, za katera pa je treba odšteti tudi določeno vsoto denarja.

Turki bodo vendarle branili srebro
Favoritinji za 'wild card' naj bi bili tudi Rusija in Kitajska, ki pa naj bi se odpovedali. Tako je eno mesto zasedla Brazilija, ki je razočarala na ameriškem prvenstvu, saj je s štirimi porazi izpadla po prvem delu. Na zadnjem svetovnem prvenstvu so Brazilci v skupinskem delu po razburljivem dvoboju klonili pred Slovenijo, a se vseeno prebili v izločilne boje, kjer je bila boljša Argentina. Brazilija bo 16. nastopila med svetovno elito, ima pa že šest medalj. Dvakrat, v letih 1959 in 1963, je tudi osvojila svetovno prvenstvo.

Turčija, gostiteljica zadnjega svetovnega prvenstva, je razočarala na zadnjem Eurobasketu, kjer ji iz koprske skupine ni uspelo napredovati v drugi del tekmovanja v Ljubljano. Pred Turki je četrti nastop na svetovnem prvenstvu, pred štirimi leti so na krilih domačih navijačev osvojili srebrno kolajno. Po izjemnih igrah so klonili šele v finalu proti močnim Američanom.

V Španijo tudi podprvaki iz leta 2006
Grčija je na evropsko prvenstvo v Slovenijo prišla z visokimi cilji. Želja je bila medalja, a v drugem delu, kjer je bila boljša tudi Slovenija, Grkom ji šlo po načrtih, veliko težav pa so imeli tudi s poškodbami. Dvakratni evropski prvaki so na svetovnih prvenstvih do zdaj nastopili šestkrat, leta 2006 so v polfinalu presenetili ZDA in nato na Japonskem osvojili srebro, saj je bila v finalu premočna Španija.

Presenetljivo so povabilo za prvi nastop na svetovnem prvenstvu dobili tudi Finci, ki so na zadnjih dveh evropskih prvenstvih lepo presenetili in tako v Litvi kot tudi v Sloveniji zasedli deveto mesto. "Volčji trop" je poskrbel, da se priljubljenost košarke na Finskem vzpenja, izbrana vrsta, ki ima v svojem moštvu nekaj obetavnih košarkarjev, pa napoveduje, da bo še močnejša, predvsem pod košem, saj naj bi jo okrepila tudi brata Murphy, ki sta potomca Finke, igrata pa v NBA-ju in NCAA-ju. Finci obljubljajo, da jih bo v Španijo prišlo podpreti veliko število navijačev, celo okoli 5.000.