Dejan Mihevc je s Tajfunom odlično začel sezono - z zmago na debiju v Ligi ABA in osvojenim superpokalom. Foto: Tajfun/Gašper Gobec
Dejan Mihevc je s Tajfunom odlično začel sezono - z zmago na debiju v Ligi ABA in osvojenim superpokalom. Foto: Tajfun/Gašper Gobec
Zmago so košarkarji proslavili z navijači. Foto: Tajfun/Gašper Gobec
Dragiša Drobnjak je bil lani najkoristnejši igralec finala, z novo sezono pa je postal tudi kapetan Tajfuna. Foto: Tajfun/Gašper Gobec
V končnici tekme je Ceola Clark ohranil mirno kri in s črte prostih metov potrdil zmago Tajfuna. Foto: Tajfun/Gašper Gobec
Tajfun v Ligi ABA debitiral z zmago

"Tekma je bila kar nekoliko nervozna, vsaj kar se tiče naše ekipe. Nismo bili pravi in zdi se mi, da smo odigrali slabše kot na primer superpokal. Morda je bilo to tudi pričakovati. Pomembno je, da smo v ključnih trenutkih stopili skupaj in zmagali. Sutjeska je potrdila, kar smo že vedeli, da je neugodna ekipa," so bile prve besede tvorca šentjurskih uspehov Dejana Mihevca, ki je matični klub že na prvi tekmi v jadranski druščini popeljal do zgodovinske zmage.

Zdaj Šentjur doma v Golovcu
Po Olimpiji, Krki, Slovanu, Laškem in Heliosu je Tajfun šesti slovenski klub, ki je zaigral na regionalnem tekmovanju. Zaradi premajhne domače dvorane Hruševec mora Tajfun mednarodne tekme igrati v 20 kilometrov oddaljenemu Celju. V Golovcu – najem bo klub na srečanje stal 3.000 evrov – se je zbralo nekaj več kot tisoč navijačev, ki so pripravili odlično vzdušje. V celjski dvorani ni bilo tako glasno od zlatih časov, ko je Golovec predstavljal evropsko rokometno trdnjavo. Mihevc upa, da so z zmago privabili nove navijače: "Zahvalil bi se navijačem. Za vse nas je bil to krst in dodobra so napolnili Golovec. To je še dodatna reklama in spodbuda tudi za tiste, ki so doslej malce dvomili, in bo dvorana še bolj polna, morda pa se bo v naslednjih krogih celo iskala vstopnica več. Če bo šlo takoj naprej, je to zelo dobrodošla osvežitev na slovenski sceni, da je že v prvem delu lige polna dvorana in dobro vzdušje."

Podobno, kot je bila lani vsaka tekma finalne serije državnega prvenstva poseben praznik, je bil tudi krst v jadranski druščini: "Prihaja do tega, kar sem že davno rekel, da bi morala biti vsaka domača tekma praznik, naj bo to za regijo ali občino. Ne nazadnje pa vsi predstavljamo tudi Slovenijo. Vedno govorim, da moramo vsi trije klubi skupaj držati in drug drugega spodbujati. Upam, da bosta tudi Olimpija in Krka dobro igrali skozi celo sezono, kar bo neka potrditev za vse nas. Tisti, ki ne razmišljajo tako, bi morali drugače in bo tudi v košarki šlo na bolje."

Že v nedeljo gostovanje pri Ciboni
Šentjurčani so sezono sicer odprli že prejšnjo soboto, ko so v superpokalu odpravili Krko. Tedaj so odlično odigrali v prvem polčasu, v drugem pa malce padli. Tokrat je bila prva polovica srečanja slabša, saj so gostje iz Nikšića, ki prav tako debitirajo v Ligi ABA, vodili za sedem (31:38). V prvem delu se gostitelji niso znašli. V obrambi so igrali premehko, v napadu pa je bilo prisotnih preveč napak, nekatere pa so zaključevali po neizdelanih akcijah: "Jaz sicer nisem čutil dodatne nervoze, a sem imel že na ogrevanju občutek, da so igralci malce bolj živčni. Tudi na superpokalu je bila za naš klub zgodovinska tekma, a igrali smo s Krko, ki jo dobro poznamo. Tu je bilo pa pričakovanje še večje. V Ligi ABA večina fantov še ni igrala in je bil to morda eden izmed razlogov. To tekmo smo že pozabili in moramo iti z mislimi naprej."

Uvodni krogi Lige ABA si sledijo kot po tekočem traku in ekipe nimajo časa za nikakršen oddih. Tajfun naslednji dvoboj čaka že v nedeljo, ko se bo prvič podal na gostovanje, sledi pa obračun v Zagrebu s slovito Cibono, dvakratnim evropskim prvakom: "Ritem je za vse enak. S tem se ne obremenjujemo, je pa zdaj lažje, saj imamo zmago v žepu. Tako je vedno lažje igrati. Smo pa ena redkih ekip, ki je v takem ritmu že igrala. Lanski finale državnega prvenstva se je igral v podobnem ritmu. Pred tekmo sem dejal, da se s Cibono nisem obremenjeval. Po tej tekmi se misli usmerijo proti Zagrebčanom, je pa priprava že narejena s strani pomočnika. Zdaj bova pregledala vse in v soboto na treningu pripravila ekipo. Napaka bi bila, če bi se že pred Sutjesko obremenjevali s Cibono."

Mihevc in Drobnjak poskrbela za preporod
Še pred letom in pol je bila jadranska liga zgolj utopija za šentjurski klub. Tedaj se je namreč v ligi za obstanek krčevito boril in po napetem boju s Slovanom tudi za las obstal med elito slovenske košarke. Nato pa je sledil preporod. Na klop se je vrnil domači strokovnjak Mihevc, ki je prenovil moštvo. Treningom se je ob iskanju kluba v tujini pridružil Dragiša Drobnjak, ki se je na koncu odločil, da ostane v Šentjurju in skupaj z Mihevcem ekipo povezal v izvrstno celoto, ki je blestela v rednem delu državnega prvenstva ter suvereno zaključila na prvem mestu z le enim porazom.

V Ligi za prvaka je Tajfun igral nekoliko slabše in zasedel peto mesto, a v končnici je bil znova izjemno uspešen. V četrtfinalu je premagal Zlatorog, nato pa v polfinalu prekinil Krkino serijo osvajanja državnih naslovov. V presenetljivem finalu je v obračunu velikih lokalnih tekmecev na kolena spravil še Rogaško in postavil piko na i nepozabni sezoni. Razmeroma hitro so se v klubu odločili tudi za še en korak naprej in nastop v Ligi ABA, ki so si ga z naslovom tudi zagotovili. Povečali so proračun – zdaj imajo za celotno sezono 800.000 evrov –, z izjemo Đorđeta Lelića zadržali jedro ekipe in zasedbo okrepili na položajih, kjer so bili šibkejši. Za glavno okrepitev se je takoj izkazal Sandi Čebular, ki je lani igral za Rogaško in bil eden izmed glavnih akterjev finala. Izkušeni branilec, ki je za Slovenijo igral na EuroBasketu 2007, se je vrnil v matični klub in že takoj odigral ključno vlogo. Ob slavju v superpokalu je bil najkoristnejši igralec tekme, v uvodu v Ligo ABA pa dosegel 13 točk.

Odločilna dva napadalna skoka Clarka
S 14 točkami je bil proti Sutjeski prvi strelec Tajfuna zimzeleni Drobnjak, a junak zmage nad edinim klubom, ki mu je v Črni gori v devetih sezonah uspelo odvzeti lovoriko Budućnosti (pokal 2013), je bil Ceola Clark. Američan je znova izvrstno vodil šentjursko igro, v zadnji minuti zadel štiri zaporedne ključne proste mete (Tajfun celo 19/19!) in zapored ujel dve odbiti žogi v napadu (skok je Tajfun suvereno dobil s 35:20). "Bilo je fantastično. Nisem vedel, kaj lahko pričakujem, ko bomo igrali v drugi dvorani. Naši navijači so izjemni. Prišli so v velikem številu in nas glasno spodbujali. Dvignili so nas v drugem polčasu," je dejal Clark.

"Bili smo malce nervozni, saj smo le novinci v tem tekmovanju. Treba pa je tudi priznati, da je Sutjeska neugodna ekipa. V drugem polčasu smo odigrali bolj sproščeno. To nam je tudi dejal trener. Rekel je, da je prva tekma v Ligi ABA, a ne igramo prvič skupaj in naj zaigramo, kot znamo," je dodal C. C., ki je pristavil, da z Drobnjakom skupaj na treningih mečeta proste mete. Na koncu je bilo sicer zelo vroče, saj so košarkarji iz Nikšića ob nekoliko brezglavi domači obrambi metali kar štiri trojke za izenačenje, a bili nenatančni in slavje z navijači ter ob spremljavi godbe se je lahko začelo.

Tajfun v Ligi ABA debitiral z zmago