Ko je imel prvi
Ko je imel prvi "play" Luka Rupnik težave z osebnimi, je slovenska igra padla. Foto: Vladimir Nikolič
Prepelič in Pajič preprečila poraz

Slovenska reprezentanca mlajših članov se je v Domžalah s težavami prebila do druge zmage na evropskem prvenstvu. Trojka Klemna Prepeliča in koš Marka Pajića sta prinesla uspeh s 70:69, ki že pomeni preboj v drugi del evropskega prvenstva. Slovenija je imela slab dan, prepogosto je delovala neorganizirano. Švedska zunanja linija je brez večjih težav prebijala slovensko obrambo. 49 sekund pred koncem so Skandinavci vodili s 65:69, preobrat pa je zrežiral Prepelič, ki je najprej zadel svojo edino trojko na tekmi, nato pa atraktivno podal Marku Pajiću, ki je dosegel odločilni točki.

Ko je imel Luka Rupnik težave z osebnimi napakami, je slovenska igra padla. Pokazalo se je, da je vse preveč odvisno od Prepeliča, ki je bil tokrat nervozen in je prvič iz igre zadel šele v drugem polčasu. Zmago Sagadin bo moral najti še kakšno drugo rešitev za pomembnejše tekme, ki sledijo.

Slovenija bo ob koncu prvega dela tekmovanja danes ob 20.45 igrata proti Litvi, ki še nima zagotovljenega mesta v drugem delu. Seveda bodo Sagadinovi varovanci motivirani za novo zmago, da bi v naslednji krog nesli maksimalno število točk.

Izjave po tekmi:
Alen Omić:
"Izborili smo si krvavo zmago, zato je ta toliko bolj sladka. Mislim, da smo bili večji del tekme boljši nasprotnik, vendar se nismo mogli odcepiti. V drugem delu tekme, ko nam je uspelo povesti, sem mislil, da se bomo sprostili, a se nismo. Imeli smo zelo slab odstotek meta, kar so Švedi izkoristili. Na srečo smo uspeli izkoristiti premoč pod košem, biti boljši v skoku in zadeti nekaj metov izpod koša."

Marko Pajić: "Kot je bilo opaziti, je bila celotna ekipa precej nervozna. Trener nam je že pred tekmo razlagal, da so zanj Švedi bolj nevarni kot Italijani. Vseskozi nas je miril. Met nam ni stekel, a smo do konca ostali ekipa in z nekaj sreče izvlekli zmago. Na koncu šteje le zmaga. Zdaj se je potrebno spočiti in v soboto premagati še Litvo."

Klemen Prepelič: "Bil sem nervozen, niti meni niti ekipi ni šlo. Na koncu se je še enkrat pokazalo, da Zmago (Sagadin) verjame vame. Dokazali smo, da imamo karakter. Ob trojki sem pokazal, da imam jajca, kot je v sloganu tega prvenstva. Ob moji podaji Pajiću sem se kar obrnil in zatisnil oči, ko mu je žoga sprva ušla iz roke, toda ko je publika ponorela, sem vedel, da je zadel. Na srečo smo potem ubranili zadnji napad in zmagali."

Zmago Sagadin, glavni trener Slovenije: "Švedska je ena izmed tistih reprezentanc, ki so prišle na prvenstvo sproščene, neobremenjene, zato včasih tudi zadenejo kakšen met več. To je bila zelo naporna tekma, saj nekateri igralci niso zadeli metov iz razdalje. Zmaga je tu, tekmo pa je treba čim prej pozabiti."

Prepelič in Pajič preprečila poraz