Derrick Rose se vrača po poškodbi. Prave obrambe ob prodorih eksplozivnega košarkarja Bullsov tako rekoč ni. Foto: EPA
Derrick Rose se vrača po poškodbi. Prave obrambe ob prodorih eksplozivnega košarkarja Bullsov tako rekoč ni. Foto: EPA
Stephen Curry
Glavno orožje Stephena Curryja, ki je sijajen "play", so meti izza črte. Foto: Reuters
Miha Zupan, Kevin Durant
Pred štirimi leti je bil najboljši strelec proti Sloveniji Kevin Durant, ki je dal 22 točk. Foto: Reuters
Slovenski košarkarji že trenirali v Las Palmasu
Harden: Dragić je res izjemen

Dvoboj bo v novi dvorani na Gran Canarri v torek ob 20.00 z neposrednim prenosom na TV Slovenija 2 in MMC-ju. Američani bodo v Španiji branili naslov svetovnega prvaka, ki so ga na krilih Kevina Duranta osvojili v Turčiji, in naskakovali peti naziv najboljše reprezentance na svetu. Slovenci so se z ZDA srečali na obeh svetovnih prvenstvih, obakrat v skupinskem delu in obakrat so bili Američani pričakovano zanesljivo boljši. Na Japonskem, kjer je močna ameriška zasedba razočarala s tretjim mestom, je bilo 114:95, v Carigradu pred štirimi leti pa 99:77.

Američani, ki so v pripravljalnem obdobju ugnali Brazilijo, Dominikansko republiko in Portoriko, so eno tekmo doigrali tudi med sabo, a so jo predčasno končali zaradi strahovite poškodbe Paula Georgea, ki bi bil eden glavnih adutov Mika Krzyzewskega. Nekaj dni pozneje je sledila še odpoved prvega strelca Duranta, že prej je zaradi okrevanja po poškodbi odpadel Russell Westbrook, med nosilci igre pa se je nastopu odpovedal tudi Kevin Love. Nekateri starejši zvezdniki niso bili v načrtu akcije štiriletnega obdobja priprav na olimpijske igre v Riu leta 2016.

Izjemen strokovni štab
Kljub vsemu pa aktualni olimpijski in svetovni prvaki prihajajo na svetovno prvenstvo z zelo močno zasedbo, ki je prvi favorit tekmovanja, edini resni konkurent – vsaj na papirju – pa je Španija. Kdor pravi, da ta ameriška ekipa ni tako kakovostna, teh igralcev preprosto ne pozna dobro. Res je, da manjkajo nekateri superzvezdniki, toda vseeno gre za igralce, ki igrajo ključne vloge v NBA-moštvih. Podobno je bilo tudi pred štirimi leti, ko so Američani v Turčijo prišli s pomlajeno ekipo in zanesljivo osvojili naslov.

Američani tako ali tako na svetovna prvenstva niso hodili z najmočnejšimi ekipami. Verjetno najboljša je bila pred 20 leti, ko so nastopili NBA-jevci in v Kanadi po slavju na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni s pravim Dream Teamom postali s sanjsko zasedbo številka dve še svetovni prvaki, do naslednjega naslova pa so nato ZDA čakale kar 16 let, ko je trener slovitega Duka Krzyzewski, ki ima na klopi tudi slovite pomočnike - člana Hall of fama in trenerja Syracusa Jima Boeheima, stratega Chicago Bullsov Toma Thibodeaua in prvega moža New Orleans Pelicansov Montyja Williamsa - popeljal 12 izjemno nadarjenih mladeničev, željnih dokazovanja.

Dragić in Thomas dobro poznata Američane
O moči ameriške ekipe priča tudi to, da se v ekipo ni uspelo prebiti Damianu Lillardu, kot je izpostavil edini slovenski NBA-jevec Goran Dragić. Lillard, sicer prvi "play" Portland Trail Blazersov, je letos igral na All Staru in bil ob koncu sezone izbran v tretjo peterko lige. "Ni to sanjsko moštvo, a to so izjemno kakovostni igralci, ki dobro igrajo na tej visoki ravni. Celo Damian Lillard ni prišel v ekipo, pa je eden najboljših organizatorjev igre v Ligi NBA. Za njih se ni bati. Bo težko. Skupaj s Španci so glavni favoriti prvenstva. Upamo, da se jim bomo dostojno upirali," je dejal Dragić.

Tekma bo posebna za Chrisa Thomasa, saj je za pomočnikom Jureta Zdovca že šest sezon delovanja v Ligi NBA, kjer je bil videokordinator Bullsov in Golden State Warriorsov ter tako skrbel tudi za pripravo Derricka Rosa, Stephena Curryja in Klaya Thomspona: "ZDA imajo izvrstno ekipo. Morda bodo nekateri na ekipo gledali kot na B-moštvo, a tudi B-zasedba ZDA je sijajna ekipa. Veseli me, da bom igral proti Stephenu Curryju, Klayu Thompsonu in Derricku Rosu, trem košarkarjem, s katerimi sem že sodeloval v NBA-ju. Res se veselim obračuna z njimi. Eden izmed oglednikov ameriške ekipe, ki sicer deluje pri Oklahoma City Thunderju, je eden mojih najboljših prijateljev. Tudi z njim bom preživel nekaj časa. Zame bo to posebno srečanje s starimi znanci daleč od doma."

Trije košarkarji igrali pred štirimi leti
Prvo ime reprezentance je Rose. Sijajni organizator igre Chicaga se vrača po dveh težkih poškodbah, 25-letni košarkar pa je bil leta 2011 MVP lige. Poleg njega sta pred štirimi leti v Turčiji ameriške barve branila tudi Rudy Gay iz Kingsov in Curry, ostrostrelec Warriorsov, ki je bil letos izbran v drugo peterko lige, s 24 točkami v povprečju je bil sedmi strelec, z več kot osmimi podajami pa peti podajalec lige. Z več kot 25 na tekmo je bil še uspešnejši branilec Houston Rocketsov James Harden, ki je bil tudi izbran v prvo peterko lige.

Na zadnjih velikih tekmovanjih so bili Američani najslabši pod obročem, letos pa imajo pet visokih igralcev, ki so vsi odlični skakalci, Andre Drummond iz Detroit Pistonsov celo drugi v ligi, DeMarcus Cousins iz Sacramento Kingsov pa peti. Anthony Davis iz New Orleansa je najboljši bloker Lige NBA. Glede na učinek v klubu je najslabši Mason Plumlee iz Netsov.

Slovenski košarkarji že trenirali v Las Palmasu
Harden: Dragić je res izjemen