Sodeč po prvi pripravljalni tekmi, bo Jure Zdovc v reprezentanci brez zvezdnikov stavil na prvino, pri kateri je kot igralec slovel kot najboljši v Evropi - obrambo. Foto: www.alesfevzer.com
Sodeč po prvi pripravljalni tekmi, bo Jure Zdovc v reprezentanci brez zvezdnikov stavil na prvino, pri kateri je kot igralec slovel kot najboljši v Evropi - obrambo. Foto: www.alesfevzer.com
Zgodba o tekmi Slovenije in Nove Zelandije
Košarkarji v zadnji četrtini strli Novo Zelandijo

Letošnjo reprezentanco septembra na Hrvaškem in v Franciji čaka nastop na evropskem prvenstvu. Kot smo že vajeni, so jo gledalci v Kidričevem sprejeli z izjemnim obiskom in pravim vzdušjem, kot se spodobi za izbrano vrsto.

Čeprav je šlo le za pripravljalno tekmo, je vedno lepše zmagati kot izgubiti. Selektor Jure Zdovc je bil v svojih igralnih časih izjemno tekmovalen človek in najbrž vsega tega ni izgubil. Pred tekmami, ki čakajo njegove izbrance pred odhodom v Zagreb, je poudaril, da ga izid sicer ne zanima, toda po koncu le ni skrival zadovoljstva ob novi mednarodni zmagi.

Kiviji dlje v procesu priprav
Fante z južne poloble tekma leta čaka že sredi avgusta, naše junake dobre tri tedne pozneje. To pomeni, da so kiviji že dlje v trenažnem procesu, Slovenija pa je sinoči zmagala, in to z zares dobro predstavo za to obdobje priprav predvsem v zadnjem delu tekme. To, da po tekmi s prikazanim ni bil nihče pretirano zadovoljen, je tudi pričakovano, saj je časa za vadbo še ogromno.

Ko je selektor Jure Zdovc objavil letošnji seznam, jih ni bilo malo, ki so se takoj prijeli za glave, češ kaj pa bomo s temi v evropski eliti. Res je, da so bili seznami v preteklosti obogateni z velikani ne samo naše košarke, pač pa tudi s tistimi, ki so jih poznali in jih še vedno daleč zunaj naših meja. Tokrat pa je Zdovc, ki je v košarki prestal že skorajda vse, poklical tiste, pri katerih je pričakoval, da mu bodo pokimali z glavami, da so za Slovenijo pripravljeni žrtvovati večji del za mnoge najlepšega dela v letu.

Težje igrati v obrambi kot v napadu
Miho Zupana
je na priprave potegnil dobesedno iz avtodoma in znova je bil deležen kritik. Mnogi pa namreč pozabljajo, da je v vlogi selektorja in tistega, ki nosi glavno breme prav nekdanji odlični igralec in pojem za igro v obrambi. Mersko enoto za dobro igro v tej prvini bi lahko poimenovali kar en zdovc. In očitno bo ob tem izboru, ki ga ima zdaj v Zrečah selektor, stavil prav na to prvino.

Mnogim to znova ne bo všeč, češ igrali bomo povsem negledljivo košarko, ki mora vendarle biti igriva. Mnogi ob tem pozabljajo, da se je predvsem težje uigrati za igro v obrambi kot v napadu. Že sinoči smo videli nekaj potez, ki bi lahko krasile našo igro. Ali bomo nasprotnike po vrsti ustavljali pod 70 točkami ali ne, je zdaj težko reči. Bo pa to zagotovo cilj. Predvsem pa je potrebno verjeti v moštvo, ki bo tudi na naslednjih devetih tekmah med pripravami in potem najmanj v Zagrebu nosilo dres z napisom Slovenija.

Novinci krst opravili kar na sredini parketa
S tem, da ni zraven Gorana Dragića, se košarka pri nas ni niti začela niti se ne bo končala. Poteza, ki so jo fantje opravili sinoči pred nabito polno dvorano v Kidričevem, kaže na zelo složno skupino fantov. Krst novincev so opravili na sredini igrišča, Miha Lapornik je zapel Avsenikovo Slovenijo, Luka Rupnik Cela ulica nori svojih Kingstonov iz Idrije. In v tem se je morda prepoznalo, kje bi lahko iskali moč te reprezentance. Pretepanja na recepcijah praviloma ne bo, nevoščljivosti tudi ne. Saj tako je bilo čutiti. Kam lahko sežejo Zdovčevi fantje, pa počakajmo vsaj do zadnje tekme v zagrebški Areni in jih pustimo, da delujejo v svojem miru.

Zgodba o tekmi Slovenije in Nove Zelandije
Košarkarji v zadnji četrtini strli Novo Zelandijo