Goran Dragić je bil na lanskem evropskem prvenstvu uvrščen v najboljšo peterko prvenstva. Odveč je poudarjati, koliko pomeni slovenski reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić je bil na lanskem evropskem prvenstvu uvrščen v najboljšo peterko prvenstva. Odveč je poudarjati, koliko pomeni slovenski reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić in Tony Parker
Kar je Parker za Francijo, je Dragić za Slovenijo. A Tony Parker na letošnjem SP-ju ne bo igral, Goran Dragić pa bo. Foto: Aleš Fevžer
Dragićev “da” razveselil Zdovca

razmišljal, ali naj Sloveniji pomaga na svetovnem košarkarskem prvenstvu ali ne, in se odločil prav. Če razmišljamo iz fotelja ali tribune.

Po mesecu dni brez košarke je videl, da se igrivost in tekmovalnost v njem zopet prebujata, pa še na vsakem koraku je opazil močno željo ljudi, da bi ga videli v slovenskem dresu. Poškodovani gleženj je bolje in Slovenija bo imela v postavi spet košarkarja, ki ta hip kotira najvišje v svetovni košarki. Goran Dragić bo svojo odločitev pojasnil v torek, kaj pa na to pravi Jure Zdovc?


Verjetno ste z velikim olajšanjem sprejeli novico, da bo Goran Dragić lahko igral v Španiji.
Zavedamo se, kako pomemben je za reprezentanco in trenerje, saj gre za igralca, ki je s to energijo, s tem karakterjem in odnosom, zelo pomemben za ekipo, zato smo vsi zelo veseli.

Bili ste v stiku z njim. Ste imeli občutek, da bo šlo v to smer?
Pošteno povedano, na začetku ne. Dal nam je vedeti, da bi si letos rad odpočil. Sčasoma je našel neki motiv, neko željo, da se vidi v tej ekipi. To se mi zdi najpomembneje. Da se igralec odzove z motivom, željo, da igra v reprezentanci.

Zadnjo sezono je imel težave z gležnjem in utrujenostjo. Bo imel kakšen popust v pripravah na svetovno prvenstvo?
Poškodbe in utrujenost so sestavni del košarke. Svojim igralcem v klubih povem, da ne delajo v knjižnici, ampak je to napor. Za to službo so se odločili. To so potovanja, tekme, pritiski, udarci ... Ni enostavno. Sam se dobro zavedam tega. Vemo, da je bil Goran letos bolj izpostavljen kot preostali igralci. Septembra je igral na evropskem prvenstvu, nato je sledila vsa ta gonja, ko se je s Phoenixom v Ligi NBA boril za končnico. Če bo imel željo, bomo to upoštevali. Že lani mu je Božidar Maljković, kot vem, dal kakšen kredit. Igralcu, kot je on, ni problem dati dan ali dva odmora, saj veš, da ko pride tekma, bo dal vse od sebe.

Dragić je za Slovenijo to, kar je Parker za Francijo. Boste lahko gradili igro okrog njega?
Absolutno. A košarka je kolektivni šport. Gogi sam ne more narediti nič. Imeti moramo dobro ekipo, 12 igralcev, ki bodo lahko v vsakem trenutku na visoki ravni.

Ali to zdaj vpliva na preostale kandidate za mesto organizatorja igre, Jako Lakoviča ali Bena Udriha?
Zagotovo je povezano, ampak ne toliko, kot bi si kdo mislil. Pustimo do naslednjega ponedeljka, ko bo zunaj spisek reprezentantov. Takrat bo več jasno.

Dragićev “da” razveselil Zdovca