Domen Lorbek je bil z 19 točkami najboljši strelec tekme Slovenija - Kanada. Zgrešil je le en met iz igre. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek je bil z 19 točkami najboljši strelec tekme Slovenija - Kanada. Zgrešil je le en met iz igre. Foto: Aleš Fevžer
Miha Zupan
Kanadska reprezentanca, s katero je v Slovenijo prispel tudi legendarni Steve Nash, nekdanji soigralec Gorana Dragića pri Phoenixu, je bila v prvem polčasu še konkurenčna (največ je vodila za pet točk), v nadaljevanju pa je do izraza prišla večja kakovost slovenskih košarkarjev. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci na prvi pripravljalni tekmi ugnali Kanado
Zdovc med minuto odmora oštel svoje varovance

Po precej izenačenem prvem polčasu (39:34), v katerem je Kanada izkoriščala prednost v višini, je Slovenija v tretji četrtini povedla za 16 točk (74:58), vendar nato popustila, kar je razjezilo selektorja Jureta Zdovca, ki je ob minuti odmora grmel: "A je tako težko zapreti prostor in skočiti za žogo? Zakaj ste se tako sprostili? Mislite si: gotovo je. K**** je gotovo!"

Razpoložena zlasti Lorbek in Klobučar
A zmaga, še četrta medsebojna na dvobojih teh dveh reprezentanc, nikakor ni bila ogrožena. Najboljši strelec je bil kapetan Domen Lorbek z 19 točkami, razpoložen je bil tudi Jaka Klobučar (18). Poznalo se je, da so igralci po napornih pripravah precej utrujeni, zato svežine ni bilo. A obrisi igre so očitni: agresivno v obrambi in hitro v napad.

V petek proti Gruziji
Od dvanajsterice, ki jo je določil Jure Zdovc (poleg Gorana Dragića in Erazma Lorbka so na tribunah ostali Edo Murić, Tomaž Bolčina in Aleksej Nikolić), le Matej Krušič ni dobil priložnosti, med strelce pa so se vpisali vsi razen Klemna Prepeliča. V petek bo Slovenija na pokalu Adecco v Murski Soboti igrala proti Gruziji. Prenos bo na TV Slovenija 2.


Izjavi po tekmi:
Jure Zdovc: "Tekmo smo dobili z napadom. Za moj okus smo dobili veliko preveč košev, vsaj trideset točk smo prejeli na lahek način. Hkrati smo se v zadnji četrtini prekmalu sprostili. Imeli smo težave pri organizaciji napadov; Klobučar nosi veliko breme, Rebec je odigral pogumno, a preveč naivno ... Skratka dobili smo dovolj materiala, da bomo lahko na treningih odpravljali te napake. Hkrati smo imeli tudi nekaj dobrih trenutkov, ko smo garali v obrambi in ustavili tekmeca."

Domen Lorbek: "Dobro smo delali na treningih, zato so bile noge nekoliko težje, kar se je videlo v obrambi. A steklo nam je v napadu, ne samo meni, tudi ostali soigralci so dobro zadevali. Lepo je začeti pripravljalne tekme z zmago, saj bo vzdušje v ekipi zdaj še boljše.

Pokal Adecco, Rogaška Slatina:
SLOVENIJA - KANADA
92:80 (18:19, 21:15, 35:24, 18:22)
1.000; D. Lorbek 19, Klobučar 18, Z. Dragić 13, Balažič 12, Omić in Zupan po 9, Slokar in Blažič po 4, Rebec in M. Nikolić po 2; Joseph in Shepherd po 11, Olynak in Nickolson po 10.

Met za tri: Slovenija 13/27 (Lorbek 3, Balažič 3, Klobučar 3, Zupan 2, Dragić 2); Kanada 4/13.
Skoki: Slovenija 22 (16 + 6), Kanada 31 (19 + 12).

GRUZIJA - UKRAJINA
70:62



Murska Sobota, petek ob 20.05:
SLOVENIJA - GRUZIJA (prenos TVS 2/MMC):

Ob 17.15:
UKRAJINA - KANADA

Rogaška Slatina, sobota ob 20.05:
SLOVENIJA - UKRAJINA (prenos TVS 2/MMC)

Ob 17.15:
GRUZIJA - KANADA

Slovenci na prvi pripravljalni tekmi ugnali Kanado
Zdovc med minuto odmora oštel svoje varovance