Košarka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 38 glasov Ocenite to novico!
Željko Obradović
Željko Obradović je z devetimi evropskimi naslovi najuspešnejši trener. Nad Obradovićevo igro je navdušen tudi trener San Antonia Gregg Popovich, ki je priznal, da je nekaj akcij in zamisli zanje prevzel po srbskem strokovnjaku. Foto: Reuters
Željko Obradović
Leta 1992 je na vrhu stopil s Partizanom, leta 1994 z Joventutom, leta 1995 z Realom, v letih 2000, 2002, 2007, 2009 in 2011 s Panathinaikosom in letos s Fenerbahčejem. Foto: Reuters
Željko Obradović
Ob vseh evropskih naslovih je z Realom leta 1997 in Benettonom leta 1999 osvojil tudi pokal Saporta . Obenem je še 14-krat do zdaj postal s svojimi klubi državni prvak, enkrat mu je to uspelo s Partizanom, 11-krat s Paom in zdaj dvakrat s Fenerjem. Foto: EPA
       Igralcem pred tekmo rečem nekaj, kar mi je zelo všeč. Ti ljudje so prišli v dvorano zaradi vas. To ste se tudi zaslužili, ker dobro igrate. Želijo pa, da se borite, od prve do zadnje sekunde. Rezultat ni pomemben, verjemite mi. To želijo gledalci videti. Hočejo, da ste agresivni in trdo delate. Če nimate svojega dne ali je nasprotnik boljši, ni problema. Kdaj je treba pritisniti na igralce, da to razumejo. Spoštovati morajo sebe, nasprotnika in vsakogar. Če gredo s to miselnostjo na igrišče, sem zadovoljen. To je moj prvi cilj.       
 Željko Obradović

Željko Obradović
Kjer koli je deloval, je s svojo karizmo in seveda uspehi obnorel navijače. Goreči Fenerjevi navijači imajo transparente z Obradovićevimi podobami in parole o svojem trenerskem junaku, vedno mu prisrčen sprejem pripravijo tudi navijači Panathinaikosa, kjer je deloval tako uspešno. Ko je prvič s Fenerjem gostoval v Atenha, ga je pričakal ogromen transparent z napisom "Kralj je nazaj". Foto: EPA
Željko Obradović
Kot je večkrat poudaril, se je že kot majhen zaljubil v košarko in v njej še vedno neizmerno uživa. Pravi, da je srečen in vesel vsakega treninga in vsakega trenutka, ko dela z igralci. Foto: EPA
       Takoj po igralski karieri je postal trener. Bil je moj soigralec, cimer in potem trener. Nismo bili presenečeni, saj se nam je to zdela naravna pot zanj. Mislim, da smo mu tudi igralci pomagali s svojim odnosom in delovno etiko. Povedal bom primer, kakšen je Željko kot trener. Mislim, da sem prvi igralec, ki ga je kot trener vrgel s tekme. Pa sva bila velika prijatelja in pred tem cimra.       
 Aleksandar Đorđević
Željko Obradović
V igralski karieri je bil zelo dober organizator igre. Z Jugoslavijo je leta 1988 osvojil olimpijsko srebro, leta 1990 pa postal svetovni prvak. Igral je za Borac v rodnem Čačku in nato za Partizan, s katerim je enkrat postal jugoslovanski prvak in osvojil Koraćev pokal. Foto: EPA
Željko Obradović
"Spoštuj ljudi, če želiš, da tudi tebe spoštujejo," pravi, da so bile najpomembnejše besede, ki mu jih je namenil oče in jih ne bo nikoli pozabil. Kot pravi, se tega drži ves čas. Foto: EPA
VIDEO
Fenerbahče zanesljivo do...

Dodaj v

Željko Obradović - osvajalec košarkarske Evrope

Zdovc: Je oster, kritičen in strog, ampak pošten
23. maj 2017 ob 10:12
Carigrad - MMC RTV SLO

Noro motiviran, nervozen, inteligenten, ustvarjalen, iskren, vodja, zmagovalec … S temi besedami so vrhunski košarkarji in trenerji opisali Željka Obradovića, devetkratnega evropskega prvaka.

V turško košarko je bilo v zadnjih letih vloženo ogromno denarja. Zajetne finančne injekcije so bili deležni številni turški klubi, največji med njimi so po poračunih prišli v evropski vrh. Toda naslova klubskega prvaka vendarle ni bilo. Efes Pilsen se je ob koncu 90. let spogledoval z evroligaškim naslovom, a je dvakrat obstal na tretjem mestu Final foura. Dokler v Carigrad niso pripeljali največjega, Željka Obradovića.

Leta 2013 je danes 57-letni srbski strokovnjak sedel na klop Fenerbahčeja, turške športne institucije. Temelji so bili postavljeni z visokim proračunom, a vseeno je bilo treba na njih graditi. Obradoviću je znova ekspresno uspelo. Že v drugi sezoni je Fener popeljal na Final four, prvega v klubski zgodovini. Klub, ki ima za sabo večmilijonsko množico gorečih navijačev, je po četrtem mestu v Madridu naslednje leto klonil šele v finalu, kjer je moral Željko priznati premoč svojemu učencu, s katerim je kar 13 let sodeloval v Atenah, Dimitrisu Itudisu, ki je vodil CSKA (101:96), klub z najvišjim proračunom v Evropi. Letošnja sezona pa je bila Obradovićeva. Zaključni turnir je bil v Carigradu, sicer ne v Fenerjevi Ülker Sport Areni v azijskem delu turškega velemesta, ampak v največji, Sinan Erdem Domu na drugem koncu Carigrada. Pritisk je bil zaradi organizacije Final foura še večji, a pod pritiskom je Obradović izjemen, najboljši.

Tretjič zapored je popeljal Fener na zaključni turnir. In to v kakšnem slogu, z zanesljivo zmago v četrtfinalni seriji nad nekdanjim klubom Panathinaikosom (3:0), potem ko je grški velikan imel celo prednost domačega igrišča. Fenerbahče se je med sezono bojeval s poškodbami, vendar v ključnem trenutku, na vrhuncu sezone, so bili košarkarji v zdravi in v pravi formi. V Carigradu so najprej odpravili Real (84:75), ki je bil prvak pred dvema letoma, v finalu pa se poigrali še z Oylmpiacosom (80:64) za deveti evropski naslov Obradovića s petim različnim klubom. Dosežek, ki mu ni noben trener niti blizu.

Od Carigrada do Carigrada
Da je Žoc najboljši, pravi tudi njegov nekdanji reprezentančni soigralec in ves čas zelo dober prijatelj Jure Zdovc: "Mislim, da rezultati govorijo sami po sebi in o tem sploh ni dvoma. Res je tudi, da moraš priti v položaj, da vodiš najboljše ekipe. Pri tem zadnjem naslovu mi je zelo všeč, da je dokazal, da se uspe z neko vztrajnostjo. Željko se ni nič spremenil. Dejansko je tak, kot je. Se ne pretvarja. Hoče zmagati na vsaki tekmi. Tekmo hoče imeti ves čas pod nadzorom, vsak položaj, vsako posest, vsak napad in obrambo. Igralcem ne pusti, da bi se sprostili."

Letos je minilo natanko 25 let, ko je prvič postal evropski prvak, tudi takrat v Carigradu. In to mu je uspelo v prvi sezoni v vlogi trenerja. Zgodba Željka je zgodba o uspehu, sanjska pot mladega trenerja, ki je takoj po koncu igralske kariere prevzel močan klub, kot je Partizan. Pred sezono 1991/92 je Dragan Kićanović, legenda Partizana in jugoslovanske košarke, ki je bil tedaj športni direktor kluba, iskal novega trenerja. Kićo je imel velik vpliv na Željkovo kariero. Oba sta iz Čačka in tako je bil njegov idol, ko je igral za Partizana. Vedel je, da ima Obradović, s katerim sta se odlično razumela, trenerske ambicije. Toda Željko ni računal, da bo že tako zgodaj dobil priložnost. Praktično čez noč je Kićanović poklical Obradovića in mu ponudil mesto prvega trenerja. Pogoj je bil le, da nemudoma konča igralsko kariero.

To je bilo leta 1991, ko je bil Željko član reprezentance, ki se je pripravljala na evropsko prvenstvo, kjer je potem v Italiji tudi ubranila naslov. Obenem je bil član izbrane vrste, ki je leto poprej postala svetovni prvak, imel pa je tudi ponudbe tujih klubov, če bi odšel iz Partizana. To je bila velika priložnost, a obenem veliko tveganje, ki pa se je Žocu izplačalo. Obradović je poklical selektorja Dušana Ivkovića, še enega velikega prijatelja, ki je bil tudi njegova poročna priča, in mu sporočil, da končuje športno pot in se bo posvetil trenerstvu. Pred tem, ko je še igral, je za kratek čas moral prekiniti kariero zaradi kratke zaporne kazni po prometni nesreči, o katerem Željko ne želi veliko govoriti.

Na začetku nasvete prejemal od Ace Nikolića
V prvi sezoni je imel veliko pomoč v Aleksandru Nikoliću. Profesor, boter jugoslovanske košarke, je bil mentor številnih izvrstnih trenerjev, v prvem letu pa je bil Obradovićev svetovalec, a nikoli ni sedel na klopi. Željko je sam vodil mlado beograjsko zasedbo, ki je bil v povprečju stara manj kot 22 let. Partizan, ki je zaradi vojne domače tekme igral v Španiji v Fuenlabradi, je na vrh stopil na Final fouru v Carigradu, kjer je v finalu premagal Joventut (71:70). Z noro trojko je tekmo v Abdi Ipekci Areni odločil Aleksandar Đorđević, ki je s Predragom Danilovićem, košarkarjem, ki ga je praktično Obradović, ko je še igral, odkril, tvoril udarni dvojec črno-belih.

Kot je povedal Obradović, mu je Nikolić po naslovu ob čestitki zaželel "mnogo takšnih lovorik". Dodal je, da ni razumel, o čem govori Profesor, saj si je mislil, da je to enkratna zadeva. A hitro so sledili novi uspehi. Po ne najboljši drugi sezoni na čelu beograjskega kluba se je preselil v Španijo k Joventutu. Uprava kluba je želela Božidarja Maljkovića, ki pa je ostal v Limogesu, a obenem Kataloncem priporočil Obradovića. Zadetek v polno. Tudi z Joventutom se je zavihtel na evropski prestol, naslednjo sezono pa je že sedel na klopi Reala, s katerim je prav tako osvojil Evroligo, tretjič v štirih letih je bil na vrhu stare celine. Neverjetno. Po treh letih v Madridu je dve leti vodil še Benetton, nato pa je prišel v Atene k Pau, s katerim je kar petkrat postal najboljši v Evropi. Po 13 letih v grški prestolnici si je vzel nekaj odmora, se spogledoval tudi z Detroitom in NBA-jem, a nato nov izziv našel v Fenerju.

"Zadnji naslov je bil na neki način zanj najtežji, saj je prišel v novo okolje. Imel je štiri leta časa. Spoznal je in videl, kako. Zato mi je ta najljubša od njegovih lovorik, ker je v bistvu dejansko dokazal, kar je meni pri košarki zelo všeč, da še vedno prevladuje ekipni duh in da se morajo vsi podrediti ekipi. Gledam seveda iz trenerskega stališča. Vedno bolj se v košarki pojavlja, da so trenerji tam, da samo čim hitreje prinesejo rezultat in so praktično nepomembni, glavni pa so igralci. Sploh ker sem jaz imel neke take probleme tam v AEK-u. Zato mi je všeč način, kako je prišel do naslova. Njegova filozofija je to delo, dali pa so mu čas in je pokazal svoje," je za MMC zadnji veliki uspeh Obradovića komentiral Zdovc.

Z reprezentanco od vrha do velikega razočaranja
Slovenski košarkar z največ trofejami je ob tem dodal: "Seveda moraš imeti tudi malo sreče, da ne pride, recimo, do poškodb. Vsi igralci so se pravočasno vrnili in dejansko so v pravem trenutku odigrali v najboljši formi, kar pa je seveda največja zasluga trenerja. Sezone so dolge in naporne. Imeli so ogromno tekem in pride do vzponov in padcev. Iz teh padcev so se dvignili in bili v zadnjem mesecu res v vrhunski formi."

Kolajne je Obradović osvajal tudi z reprezentanco. Najprej kot Ivkovićev pomočnik na evropskem prvenstvu leta 1995, kjer je Jugoslavija postala evropski prvak. Dve leti pozneje jo je vodil, ko je ubranila naslov. Vmes je z njim na čelu postala svetovni prvak in leta 1996 osvojila olimpijsko srebrno medaljo. Toda v vlogi selektorja je doživel tudi največja neuspeha v karieri. Razočaral je na olimpijskih igrah leta 2004 in predvsem na domačem evropskem prvenstvu leto pozneje.

Evroliga je o Obradoviću posnela kratek dokumentaren film, ki ga je poimenovala Več kot trener, naslov, povsem primeren najuspešnejšemu trenerju v zgodovini najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Noro motiviran, nervozen, inteligenten, ustvarjalen, iskren, zmagovalec, velika osebnost, vodja so bile besede, s katerimi so njegovi zdajšnji in nekdanji varovanci, trenerji in drugi sodelavci označili Obradovića.

Zdovc: Je oster, kritičen in strog, ampak pošten
Dejstvo je, da je poseben, unikaten na svoj način, ki ga dela velikega, največjega. Ves čas ob parketu energično spremlja tekmo, v ključnih trenutkih krili z rokama, je videti povsem nervozen, razjarjen in zaripel v obraz, toda pod pritiskom je najboljši. Od svojih igralcev zahteva predanost in nepopustljivost, s svojim načinom vodenja pa jim daje dodatno samozavest. Mentalno je izjemno močan in pripravljen na vsako situacijo, kar zahteva tudi od igralcev. Osredotoča se na vsako malenkost, želi nenehno komunikacijo z igralci in je odprt tudi za njihove predloge. Kot je povedal, se je prav iz pogovorov s košarkarji veliko naučil. Vsi poudarjajo, da je Obradović zunaj igrišča popolnoma drugačen in kot je dejal, gre z igralci tudi na večerjo ali na pivo in vino, kar se po njegovih besedah lahko zavleče tudi v pozne ure.

"On zna ekipi vdihniti zmagovalno miselnost. Seveda si moraš poiskati take igralce in največje delo se opravi prej, da dobiš take igralce. Zdaj mi je na primer najbolj všeč Bogdanović, ki je pri njem tretje leto. Spremljam podrobno, ker sem bil v Turčiji in sem velikokrat igral proti Fenerju. Bogdanović je res napredoval. Dolgo je bil tam in poslušal. Igralcu tudi ni lahko vsak dan in vsako tekmo neprestano poslušati trenerjeve pridige. Vztrajala sta eden z drugim in postal je res vrhunski. Z užitkom ga gledam. Met nikoli ni bil sporen, toda v obrambi, kreaciji in v odločitvah je res napredoval. Tako je bil na neki način v tem zadnjem obdobju najboljši igralec," je dodal Zdovc.

Zdovc je vzpostavil pravi ekipni duh. Obradović poudarja, da morajo biti vsi v moštvu osredotočeni na isti cilj. Vsako temo in vsak trening zahteva, da dajejo igralci vse od sebe. Košarkarji se zavedajo, da z njegovim delom in pod njegovim vodstvom poleg lovorik pride tudi osebni napredek. Je trener, ki igralce dela boljše. Velik značaj in veliki vodja. Ceni košarkarje, ki so iskreni in razumejo, kaj pomeni ekipa. Se podrejajo moštvu in se zavedajo, da ni nihče bolj pomemben od ekipe. Zahteva timsko, nesebično in pametno košarko. Še vedno pa je lačen uspeha. Hoče biti in tudi je najboljši. Zanj pravijo, da je še vedno "playmaker " ob igrišču. V pravem trenutku sprejema prave odločitve. Reakcije na spremembe v igre so hitrejše kot pri katerem koli. Zato je tako edinstven. "On je naraven, in to tudi igralci spoštujejo. Je oster, kritičen in strog, ampak pošten. To je tisto, kar je njegova največja odlika. Je tak, kot je, se ne pretvarja in ne igra. On ne potrebuje nobenega PR-a," je zaključil Zdovc.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
lmatjaž
# 23.05.2017 ob 10:23
Kapo dol! !!
crtomirjansa
# 23.05.2017 ob 10:23
Z naskokom najboljsi evropski trener, kapo dol
levak
# 23.05.2017 ob 12:00
Igralcem pred tekmo rečem nekaj, kar mi je zelo všeč. Ti ljudje so prišli v dvorano zaradi vas. To ste se tudi zaslužili, ker dobro igrate. Želijo pa, da se borite, od prve do zadnje sekunde. Rezultat ni pomemben, verjemite mi. To želijo gledalci videti. Hočejo, da ste agresivni in trdo delate. Če nimate svojega dne ali je nasprotnik boljši, ni problema. Kdaj je treba pritisniti na igralce, da to razumejo. Spoštovati morajo sebe, nasprotnika in vsakogar. Če gredo s to miselnostjo na igrišče, sem zadovoljen. To je moj prvi cilj.
Željko Obradović
----
Moj komentar je odveč.
SKing
# 23.05.2017 ob 11:15
urednik01 - po moje pa s Fenerjem nihče drug ni sposoben osvojiti naslova Evrolige. In tudi Panathinaikos je bil do njegovega prihoda enkrat prvak v Evroligi, z njim je osvojil ligo petkrat v manj kot 15 leti. On je najboljši trener vseh časov.
CameraObscura
# 23.05.2017 ob 10:25
Kar je (bil) Phil Jackson čez lužo, je Željko Obradović (še vedno) tule v evropi, trenerska legenda.
ginobili
# 23.05.2017 ob 12:17
Definitivno je CAR

Njegov največji poraz leta 2005 v Beogradu....igralci ga niso spoštovali
Reprezentaci je bila "strašna" vendar ni bilo pravega odnosa
Vendar Željko je na koncu zaključil žal mi je teh ljudi......vendar se ne bojim jaz bom še naprej osvajal lovorike......in to tudi dela! Eden največjih trenerjev.
OMNIC
# 23.05.2017 ob 10:53
Obradović.....ja, pa poleg njega imajo Srbi še Maljkovića, Ivkovića, Nikolića, pa gotovo je še kakšen vrhunski trener. Zanimivo, da so srbski trenerji tako dobri. Zdovc se je zgleda tudi nekaj naučil od njih. Hrvati so tudi imeli dobre trenerje (Novosel, ......). Zgleda, da res gre za nekakšno Yugo-šolo. Tudi slovenski selektor je Srb Kokoškov. Verjamem, da se je kaj naučil tudi od Obradovića.
Fleaa
# 23.05.2017 ob 10:44
naj se Petrol izprsi, Zoki uporabi svoje balkanske naveze in naj pripravi karton Čivaza pa Obradovića v Olimpijo pripelje.... pol bojo pa Stožice polne :)
mend055
# 23.05.2017 ob 11:58
Kako bi sodelovala skupaj Željko in LeBron?

Željko bi tega LeBronastega tako Obradil in izpilil, da bi iz njega bilo še več kot je.
SKing
# 23.05.2017 ob 10:43
Kapo dol - živa legenda. In mislim, da bo do konca kariere dosegel tudi "košarkarsko decimo". Pa tudi če je ne bo - on je največji evropski trener vseh časov. In težko, res težko ga bo kdo kadarkoli presegel.
judoka
# 23.05.2017 ob 12:15
@seba gorican

Ce se ne ves in ce ze nisi prebral clanka, njegov prvi naslov je bil z Partizanom in ekipo mulcev.
Svit-1
# 23.05.2017 ob 10:47
Znanje celotne bivše Juge je v EU košarki neprecenljivo!
Bivši uporabnik
# 23.05.2017 ob 12:46
Me zanima, kaj bi on na reprezentančnem nivoju naredil z našo zlato generacijo.

Tako pa so se na njej učili razni Zrinski, Pipani in Urlepi.
hypatos
# 23.05.2017 ob 13:58
Obradović je CAR! Kjerkoli dela, žanje uspehe. In to na najvišji ravni.

Kar se pa tiče NBA je dobil povabilo več klubov, da pride razgovor (oni pravijo interview), na kar jim je odgovoril, da on intervju (razgovor) daje samo novinarjem. :D :D :D :D :D :D :D

Pa še prav jim je povedal!
odziv
# 23.05.2017 ob 12:46
Lahko se Željko trti, dokler ni vodil slovenske ekipe!
Bivši uporabnik
# 23.05.2017 ob 17:09
@Zbornaja

Ne, ne gre samo za denar. Poglej naprimer CSKA. Celotno ekipo so zasuli s toliko denarja, da so se fantje potem na parketu spotikali ob njega.
Zlobni genij
# 23.05.2017 ob 14:00
Obradovic je tudi edini trener v zgodovini, ki mu je uspelo svoje igralce pripraviti na Luko Doncica do te mere, da slednji ni dosegel niti ene same tocke v kar zajetnih minutah igre. :)
judoka
# 23.05.2017 ob 12:36
@seba gorican

Povprecna starost takratne ekipe (spet..pise v clanku) je bila 21.7 let. Kaj ti ni jasno?
Plus, zaradi vojne niso igrali v Beogradu domacih tekem, temvec nekje v tujini.

Ce ti je nekdo antipaticen se ne pomeni, da mu ne mores priznat vrhunskosti.
Tuemsi
# 23.05.2017 ob 10:47
V evropskih lovorikah mislim da ga ne bo nihče nikoli presegel, pravi King Željko.
schawlly
# 23.05.2017 ob 18:49
Pred leti nazaj je Zmagadin za revijo Playboy na vprašanje "Kdo je najboljši trener v Evropi" izjavil - "ja, trije smo: Messina, jaz in Maljković". Obradovića, ki je imel že takrat 5 naslovov evropskega prvaka, še omenil ni!
hypatos
# 23.05.2017 ob 14:03
@ginobili - Njegov največji poraz leta 2005 v Beogradu....igralci ga niso spoštovali
Reprezentaci je bila "strašna" vendar ni bilo pravega odnosa
Vendar Željko je na koncu zaključil žal mi je teh ljudi......vendar se ne bojim jaz bom še naprej osvajal lovorike......in to tudi dela! Eden največjih trenerjev.


Se popolnoma strinjam. Igralci so ga izdali. Od takrat naprej tudi vedno poudarja, da je lahko biti Srb v Srbiji, težje pa Srb tam kjer on dela (v tujini). Ker ga namreč določeni krogi v Srbiji znova in znova vlačijo po zobeh. Ob vsaki priložnosti.
PONOS
# 23.05.2017 ob 12:29
OMNIC
Pozabil si Čosića temelj YU moderne košarke
SKing
# 23.05.2017 ob 10:50
Fleaa - prepozno je za takšne "štose". Obradovića ne more Olimpija plačati nikdar. On je v različnih obdobjih, s petimi od šestih klubov, ki jih je vodil, osvojil Evroligo. Ni vodil le ene ekipe in z njo zmagoval. Ampak je to storil s petimi različnimi ekipami.
simon-rupsi
# 23.05.2017 ob 20:22
Kot zanimivost, kakšen perfekcionist je.

nekaj let nazaj sem poslušal podcast v katerem je bil gost jaka Lakovič in je povedal, da je Željko tako "napore" trener, da je mislil, da ne zna košarke igrat in mu je bilo v prvi szeoni pri Panathinaikosu izjemno težko.

Pa to ni negativna kritika, pač pa kako se Željko zavzema, da je vse podvrženo trdemu delu na treningu, kjer vadijo do natančnosti kje mora kdo stati, kako se gibati. Zato pa ima toliko naslovov in nesporno izjemna avtoriteta, ki ga vsi spoštujejo.
Winnie the Pooh
# 23.05.2017 ob 19:55
Včasih sem nekaj igral košarko tako da mi je še vedno blizu. Obradović je mojih let in sem ga imel priliko gledati kot igralca. Bil je izjemen in je že takrat kazal izjemno zrelost, vklopljenost v ekipo, zanesljivost, trdnost, inteligenco ... v tej prelepi igri, vse to se odslikava pri njem tudi zdaj v trenerski vlogi...
Nikolaj
# 23.05.2017 ob 12:32
Velik trener !
schultz23
# 23.05.2017 ob 18:41
https://www.youtube.com/watch?v=8r82ArJJ
JUc

nacionale
# 23.05.2017 ob 17:24
Svojo pravo vrednost bi Obradović pokazal če bi prevzel trenersko vlogo v ligi NBA - sam tja se pa ne upa - ali se motim?

Mislim, da je Žoc najboljši trener na planetu, o tem bi vedel kaj povedati tudi Popović. Da si ne upa? Bolj pravilno bi bilo, da noče, oziroma, da ga nočejo ... za to pa obstajajo razlogi. Koliko evropskih trenerjev je bilo v NBA (glavnih trenerjev)?
1a34
# 23.05.2017 ob 15:08
Željko Obradović - Fenomenalen trener z fenomenalnimi uspehi!

Pisec članka naj se pa drugič "priklopi" nanj tudi pred Final Fourom in naj prej piše o njegovih dolgoletnih fenomenalnih uspehih (pošteno) - že takrat je bil toptop trener, kot pa po uspehu (tudi dobro).

Gre le za neke vrednote, ki jih odobrava 99% ljudi v družbi, in ki se jih je treba kot novinar resnega javnega medija držati.

P.S. Vsi učitelji in učenci Željka Obradovića so lahko in tudi so nanj ponosni.
rdečinavijač
# 23.05.2017 ob 10:44
Kako bi sodelovala skupaj Željko in LeBron?
mile952
# 24.05.2017 ob 20:05
Jaz sem pa jezen na njega, ker je preveč naštudiral Dončiča. LOL
reto
# 24.05.2017 ob 05:35
Se spomnite to potezo,ko je Obradoviću cela dvorana potem ploskala,ko je Btista nagnal se opravičit:-)
https://www.youtube.com/watch?v=3LRbS697-uQ
Zbornaya Komanda
# 23.05.2017 ob 16:07
Pri tem zadnjem naslovu mi je zelo všeč, da je dokazal, da se uspe z neko vztrajnostjo.

A tako se po domače reče denarju?
a-dee-jay
# 23.05.2017 ob 14:15
Brez dvoma najboljši košarkarski trener v Evropi.
KavonB
# 23.05.2017 ob 12:34
No.: 1
veteraninsin
# 23.05.2017 ob 12:27
Tista reprezentanca je bila "smrtna" v vseh pogledih. Ampak prebujali so se na splavih namesto v hotelu. Nobody is perfect, vendar je Mr.Obradović najbližje temu , da "call him Nobody". Mega trener in "ljudina"....in prav smešno je, ko se kak nadobudnež obregne ob njegov zaripel in preznojen obraz. Bi mulca kar za ušesa. No respect. Željko O je eden največjih košarkarskih umov. Z igralsko( playmaker) kariero in še uspešnejđšo trenersko..
PONOS
# 23.05.2017 ob 12:25
Dejansko košarko pelje s strastjo zato je Kralj Car trener Evrope.Zdovcu manjka tista energija pri njem trpijo le obrvi...
schultz23
# 23.05.2017 ob 18:40
ena izmed najboljših konferenc po tekmi... tukaj vidiš point njegove filozofije o košarki...

priporočam ogled....

primos
# 23.05.2017 ob 17:48
Bolj je vprašanje kako bi se ameriški trenerji uspeli prilagoditi igri v Evropi in ne kako on
on bi s San Antonijem imel še več naslovov od Popa
ymnenje
# 23.05.2017 ob 16:09
Odlicen trener, ki dokazuje mojo logiko da so eks pleymakerji najboljsi trenerji.
Tako da cakam nestrpno na nasega Lakovica.
No kar se mene tice je bil najboljsi trener s tega prostora Dušan Ivkovic
jjanez110
# 23.05.2017 ob 15:40
Obradović je CAR! Kjerkoli dela, žanje uspehe. In to na najvišji ravni.

Kar se pa tiče NBA je dobil povabilo več klubov, da pride razgovor (oni pravijo interview), na kar jim je odgovoril, da on intervju (razgovor) daje samo novinarjem. :D :D :D :D :D :D :D

Pa še prav jim je povedal!


sej je bil v detroitu neki v času pripravljalnih tekmah. se je učil :D.
sam jst si njega nepredstavljam v nba. Nemorš ti tm igralcem hebat matr
1a34
# 23.05.2017 ob 15:26
Modrost je pamet z dobrimi nameni. Modrost je čustvena inteligenca.

Za pisanje je dobro, da se piše lepo brez slovničnih napak. Ampak tista pika na i, ki jo je treba postaviti, in ki loči dobrega pisca od slabega, pa so dobri nameni.

Le na ta način se da ustvariti kaj zimzelenega na dolgi rok.

P.S. Se pa da marsikaj s pomočjo pošlihtati tudi v glavi; samo priznati si je treba, kar pa je najtežji prvi korak.
Urko
# 23.05.2017 ob 15:13
Obradović je neverjeten. Kapo dol pred njim!

Predlagam pa, da avtor članka prebere za sabo, ker slovničnih in napak iz površnosti je toliko, da je težko brati.
Kauko
# 23.05.2017 ob 12:44
In vse to pri komaj 57letih. Res kapo dol!
seba goričan
# 23.05.2017 ob 12:19
judoka...to so bili drugi cajti, ko ni odločal denar...poglej si takratno ekipo Partizani...kje ti vidiš mulce?Đorđević, Danilović, Rebrača in Nakić so bili daleč od mulcev
urednik01
# 23.05.2017 ob 11:08
s takimi igralci ni težko
jjanez110
# 23.05.2017 ob 15:15
nej še kdo pove kok proračuna ma za igralce. vedno je 10 hudih igralcev ko je zmagval.
SKing
# 23.05.2017 ob 13:11
sistemc. - naša zlata generacija je imela en problem: Marko Milić.

Če ne bi bilo njega, bi morda kaj naredili.
seba goričan
# 23.05.2017 ob 11:45
s takimi ekipami ni nek velik problem, večji problem je da te takšne ekipe najamejo....meni osebno je antipatičen, kar mi je bil že kot igralec....spomnem se ga že kot igralca, skoz je neki pizdako, bil je solist, Vilfan mu je od nekdaj šel v nos, ker je pač bil boljši itd...med drugim je konec 80-tih nekaj časa preživel v restu, ker je zbil pešča
seba goričan
# 23.05.2017 ob 11:54
na koncu zakaj pa ne?naj gre v Olimpijo, Cibono ali Partizan...če s takimi ekipami postane prvak, pol pa lahk rečemo da je najboljši.....
Kazalo