Turčija znova kandidira za košarkarsko svetovno prvenstvo, ki ga je gostila že leta 2010, ko so svetovni prvaki postali Američani. Foto: EPA
Turčija znova kandidira za košarkarsko svetovno prvenstvo, ki ga je gostila že leta 2010, ko so svetovni prvaki postali Američani. Foto: EPA

ajšani seznam kandidatov za izvedbo svetovnih prvenstev za moške v letih 2019 in 2023. Za tekmovanji kandidira šest držav.

Kandidirajo Nemčija (bodisi sama bodisi z možnostjo skupne kandidature s Francijo), Kitajska, Filipini, Katar in Turčija. Prvi korak pri izvedbi SP 2019 bo seja izvršnega odbora Fibe junija naslednje leto, na kateri bodo izbrali prireditelja tekmovanja za leto 2019. Takrat bo krovna košarkarska organizacija sporočila, ali bo za naslednji SP izbrala katero od držav, ki ne bodo uspešne, ali pa bo razširila postopek kandidature. Fiba bo vse kandidate za izvedbo obeh tekmovanj naslednji teden povabila na delavnico, pozneje pa bodo njeni predstavniki še obiskali posamezne države.

"Veseli smo, da lahko objavimo seznam šestih držav, ki si želijo prirediti obe prvenstvi. To kaže na rast košarke, vsem pa je skupno to, da delijo strast do velikih košarkarskih dogodkov," je ob objavi šesterice dejal generalni sekretar Fibe Patrick Baumann. Leta 2019 bo na košarkarskem SP-ju prvič lahko nastopilo 32 ekip. Fiba bo za ta SP tudi prvič uvedla nov sistem kvalifikacij s tekmami doma in v gosteh, začele se bodo leta 2017.