Miha Zupan je v karieri že nič kolikokrat dokazal, da je nemogoče mogoče. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zupan je v karieri že nič kolikokrat dokazal, da je nemogoče mogoče. Foto: www.alesfevzer.com
Uroš Slokar, Miha Zupan
Na zadnjih pripravljalnih tekmah sta pod obročem dobro sodelovala predvsem z Urošem Slokarjem. Foto: www.alesfevzer.com

Nepredstavljivo se zdi, da gluha oseba lahko igra košarko na najvišji ravni. Pri 17 letih se je Zupan preizkusil na visoki ravni pri Slovanu, nato pa ekspresno napredoval in ves čas delal korake naprej. Od Olimpije do reprezentance, želja pa je bila, da se preizkusi tudi v tujini, kjer zdaj uspešno igra že šest let zapored. Dvakrat si je izboril tudi že mesto v reprezentanci. Tako je odigral dve veliki tekmovanji, obakrat je nastopil na svetovnem prvenstvu. Prvič mu je uspelo pred petimi leti v Turčiji, slovenske barve pa je branil tudi lani v Španiji. Blizu je bil tudi v uvrstitvi v izbrano vrsto za premierni nastop Slovenije med svetovno elito leta 2006, a je kot zadnji izpadel.

Evropsko prvenstvo mu doslej ni bilo usojeno, a letos si je izboril tudi to: "Dvakrat sem bil na svetovnem prvenstvu, kjer so izvrstni Američani in dobri Argentinci ter Brazilci. Ampak zame je evropsko prvenstvo nekaj posebnega. Gre za bogato tradicijo in najboljše reprezentance Evrope. Vesel sem, da mi je uspelo dobiti mesto na Eurobasketu. Končno so se mi odprla vrata. Vsi name gledajo drugače, ker sem gluh. To je tudi zame velik uspeh, a v ekipo se nisem uvrstil zato, da sem prvi gluhi košarkar na evropskem prvenstvu, ampak ker sem si izboril mesto v moštvu in se borim za Slovenijo. Sem vesel in srečen, da sem zraven."

Po Zdovčevem sporočilu takoj obrnil volan
32-letni krilni center sicer sprva ni bil na reprezentančnem seznamu, vendar je po odpovedi poškodovanega Gašperja Vidmarja takoj priskočil na pomoč Juretu Zdovcu, ki ga je poklical na Norveško, kjer je bil Zupan na dopustu z družino: "Nisem človek, ki bi kar koli zameril. Četudi me niso poklicali sprva, sem bil potem takoj za. Reprezentanca je prostovoljna stvar in boriš se za svojo državo. To predstavlja neki ponos. Želel sem si nastopiti na vsakem prvenstvu, a sem razumel položaj. Načrtoval sem potovanje po Skandinaviji, ki sva si ga z ženo dolgo želela. Ko sem dobil sporočil od Jureta, ki mi je zaradi problemov Vidmarja ponudil mesto v reprezentanci, sem brez oklevanja privolil. Prižgal sem avtodom in obrnil volan proti Sloveniji, da sem čim prej prišel nazaj."

Kranjskogorčan jasno ni bil takoj v pogonu, saj je za soigralci zaostajal kar za nekaj treningov, obenem pa je za nekaj dni odšel še v Carigrad, kjer je bil gost na svetovnem kongresu gluhih. S trdim delom je pozneje ujel ritem in iz tekme v tekmo kazal napredek ter na zadnjih pripravljalnih srečanjih že dokazal svojo vsestranskost in kakovost: "Takoj sem se želel pridružiti pripravam, a sem odšel na svetovni kongres gluhih, kjer sem bil gost. Moral sem za nekaj dni tja. To je bil zame zelo pomemben dogodek. Poteka pa le na štiri leta in nisem želel zamuditi priložnosti."

V prihajajoči sezoni želi ostati v Turčiji
"Na pripravljalnih tekmah smo videli kar nekaj dobrih, pa tudi nekaj slabih stvari. Seveda nismo zadovoljni z zadnjim porazom proti Srbiji, a predstava je bila zadovoljiva. Zavedamo se, kaj moramo narediti in da lahko premagamo vsako ekipo. Seveda bo veliko odvisno od dnevne forme. Če imaš dober dan, lahko marsikaj narediš in obratno. Javnost od nas ne pričakuje toliko, kot je od reprezentance v preteklosti, in to je lahko naša prednost. Videli pa ste, kakšno košarko lahko igramo predvsem v obrambi. Verjamem v Juretov sistem in soigralce, ki se bojujejo za reprezentančni dres. Če damo vse od sebe, nam nobeden ne bo nič očital
," je o pripravljalnem obdobju in pred odhodom dejal Zupan, ki z izkušnjami in močjo kljub manjkajočim centimetrom uspešno igra tudi na položaju pet.

Zadnje tri leta si Zupan kruh služi v Turčiji, kjer je zadnji dve sezoni preživel pri Ušaku. Pogodba se mu je sicer iztekla, a, kot pravi, se mu ne mudi. Sicer bi rad čim prej razjasnil klubsko usodo, želja pa ostaja Turčija: "Nisem nervozen. Vem, da klubi še iščejo visoke igralce. Zdaj se posvečam le reprezentanci. Verjamem, da se bo kaj odprlo. Želja je, da ostanem v Turčiji, ampak se s tem ne obremenjujem."