Andrea Dovizioso je veliki junak VN-ja Japonske. Foto: EPA
Andrea Dovizioso je veliki junak VN-ja Japonske. Foto: EPA

31-letni Italijan je za las ugnal aktualnega prvaka Marca Marqueza in se mu tri dirke pred koncem v skupnem seštevku približal le na 11 točk zaostanka, tako da je boj za naslov prvaka povsem odprt. "Dovi", ki je dirko po ne najbolj posrečenih kvalifikacijah začel šele z devetega mesta, je v zadnji tretjini dirke ves čas pretil Marquezu, tako da sta se večkrat prehitela, najbolje pa prihranila za konec.

V zadnjem krogu sta v nekaj zavojih izenačeno dirkala drug ob drugem, Dovizioso pa je bil na koncu močnejši. Najprej je Marquez naredil manjšo napako, po kateri se je Dovizioso povsem približal in ga tudi prehitel. Toda svetovnemu prvaku je ostal še zadnji zavoj za napad, kar je tudi izkoristil; je pa zaradi tega nekoliko širše zapeljal v ciljno ravnino, kar je spet izkoristil Italijan in po notranji strani smuknil nazaj na prvo mesto.

Nekaj deset metrov do cilja pa je bilo nato premalo, da bi lahko Marquez še enkrat odgovoril, in "Dovi" je v boju proizvajalcev Ducatiju prav tako prinesel veliko zmago na japonskih tleh. To je skupno sedma zmaga v MotoGP-ju za Doviziosa in že peta v letošnji sezoni, v kateri dirka kot prerojen in je povsem blizu v boju za krstni naslov svetovnega prvaka. Marquez ostaja v vodstvu, ima 244 točk, Dovizioso na drugem mestu pa je zdaj pri 233.

Dovizioso: Dobro smo izbrali gume
"Vedel sem, da bom imel na ravnini priložnost, toda zdelo se je, da je Marquez preveč oddaljen. Ko pa je naredil napako, sem prišel zraven. V zadnjem zavoju sem bil nato na pravi strani. Dobro smo izbrali gume, velika zahvala pa gre tudi naši ekipi, ki je opravila odlično delo,"
je po uspehu žarel Ducatijev dirkač.

Tudi Marquez ni bil preveč razočaran: "Super dirka. Z dvema dirkačema, ki se borita za naslov, na prvih dveh mestih in v boju za zmago do zadnjega metra. Vedel sem, da bo Ducati na ravnini hitrejši, naredil sem majhno napako, ki je odločila. Zdaj prihaja Phillip Island, kjer računamo, da bomo močnejši."

Valentino Rossi odstopil
Tretje mesto je zasedel Danilo Petrucci, drugi iz kvalifikacij. Sobotni zmagovalec kvalifikacij Johan Zarco je takoj na štartu izgubil prvo mesto (s tretjega se je nanj izstrelil Marquez), na koncu pa zasedel osmo mesto. Verjetno pa se je od boja za naslov svetovnega prvaka poslovil veteran Valentino Rossi, ki se je 19 krogov pred koncem na osmem mestu zadrsal s steze in končal dirko v pesku.

V moto2 zmagal brat Marca Marqueza
V razredu moto2 je bil najhitrejši mlajši brat Marca Marqueza Alex Marquez, ki je za tretji uspeh v sezoni premagal rojaka Xavija Viergeja in Malezijca Hafizha Syahrina. V vodstvu SP-ja ostaja Italijan Franco Morbidelli, ki je bil na Japonskem osmi. V razredu moto3 je zmagal Italijan Romano Fenati (Honda) pred rojakoma Niccolom Antonellijem (KTM) in Marcom Bezzechijem (Mahindra). Skupno je še vedno prvi Španec Joan Mir (Honda), ki je danes ostal brez točk, z 271 točkami, drugi je Fenati z 216.

Naslednja dirka bo v avstralskem Phillip Islandu 22. oktobra.

VN Japonske, Motegi                    
MotoGP, končni vrstni red:             
 1. A. DOVIZIOSO   ITA/ducati 47:14,236
 2. M. MARQUEZ     ŠPA/honda     +0,249
 3. D. PETRUCCI    ITA/ducati    10,557
 4. A. IANNONE     ITA/suzuki    18,845
 5. A. RINS        ŠPA/suzuki    22,982
 6. J. LORENZO     ŠPA/ducati    24,464
 7. A. ESPARGARO   ŠPA/aprilia   28,010
 
Moto2, končni vrstni red:              
 1. A. MARQUEZ     ŠPA/kalex  32:08,901
 2. X. VIERGE      ŠPA/tech 3    +1,465
 3. H. SYAHRIN     MAL/kalex      3,134
                                       
Moto3, končni vrstni red:              
 1. R. FENATI      ITA/honda  29:22,278
 2. N. ANTONELLI   ITA/KTM       +4,146
 3. M. BEZZECCHI   ITA/mahindra   5,013
 
Skupni vrstni red (15/18)             
MotoGP:                               
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda        244
 2. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati       233
 3. M. VINALES    ŠPA/yamaha       203
 4. D. PEDROSA    ŠPA/honda        170
 5. V. ROSSI      ITA/yamaha       168
 
Moto2:                                
 1. F. MORBIDELLI ITA/kalex        256
 2. T. LUTHI      ŠVI/kalex        232
 3. A. MARQUEZ    ŠPA/kalex        180
                                      
Moto3:                                
 1. J. MIR        ŠPA/honda        271
 2. R. FENATI     ITA/honda        216
 3. A. CANET      ŠPA/honda        184