Matej Žagar je lani končal na šestem mestu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Foto: Borut Cvetko, mediaspeed.net
Matej Žagar je lani končal na šestem mestu v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Foto: Borut Cvetko, mediaspeed.net
Nejc Dežman, Violeta Freeland, Urša Bogataj, Ema Klinec, Katja Požun in Špela Rogelj
Petkov žreb, ki ga je opravil del slovenske ekipe v smučarskih skokih, je slovenskemu adutu Mateju Žagarju namenil štartno številko 4. Na fotografiji so ob predsednici AMD Krško Violeti Freeland (druga z leve) Nejc Dežman, Urša Bogataj, Ema Klinec, Katja Požun in Špela Rogelj. Foto: Borut Cvetko, mediaspeed.net
Žagar vesel, da se sezona začenja v Krškem

Kljub drugačnim obetom se je vreme le usmililo organizatorjev in po snegu sredi tedna je petkov trening pred 11. dirko za VN Slovenije minil v sončnem in toplem vremenu. Enako ali še toplejše vreme se organizatorjem AMD Krško, voznikom in seveda vsem gledalcem obeta tudi na dan dirke.

Zanimivo in v spidvejskem duhu bo pred stadionom že od 15. ure naprej, organizatorji pa gledalce zaradi nemotenega prihoda na prizorišče naprošajo, da prispejo v Krško vsaj dve uri prej.

Žagar v prvi vožnji s povsem zunanjega položaja
Petkov žreb, ki ga je opravil del slovenske ekipe v smučarskih skokih, je slovenskemu adutu Mateju Žagarju namenil štartno številko 4, domačinu Denisu Štojsu, ki nastopa s posebnim povabilom, pa številko 7.

Za Žagarja to pomeni, da bo na štartu že v prvi vožnji, ko se bo s povsem zunanjega položaja pomeril s Poljakom Piotrom Pawlickim, Avstralcem Jasonom Doylom in Britancem Chrisom Harrisom. Ta položaj bo imel še enkrat, v sklepni dvajseti vožnji rednega dela dirke.

Iz slovenskega zornega kota bo posebej zanimiva tudi 12. vožnja, ko bosta Štojs in Žagar imela ob sebi dva svetovna prvaka, Danca Nickija Pedersena in Američana Grega Hancocka, ki je v Krškem zmagal lani.

Tretji motor pustil doma
Žagar je svoje štiri izhode na stezo na treningu dodobra izkoristil, kljub temu, da je za razliko od večine voznikov s tremi, v Krško pripeljal zgolj dva motorja.

"Trening je bil kar v redu, pri prvih dveh izhodih na stezo sem imel sicer nekaj težav z vplinjačem, a ko smo to odpravili, je bilo v redu. Motorja sta dokaj enakovredna in zato tretjega niti ne rabim, saj progo v Krškem res dobro poznam in tako lahko tretji motor počiva doma v Črni vasi," je povedal Žagar, ki je lansko sezono odprl z zmago v Varšavi.

Nad žrebom ni bil navdušen: "Zunanji položaj v prvi vožnji je v Krškem dejansko kar velik hendikep, precej boljša sta za začetek dirke položaja na notranjem delu proge." Bolj zadovoljen je s pripravo proge: "Precej podobna je tistemu, kar sem letos že preizkusil tukaj, morda je le za odtenek trša, kot je bila na dirki državnega prvenstva."

Po trije Poljaki, Švedi in Danci, dva Avstralca in Britanca ter Američan in Slovenec, to je elitna petnajsterica spidvejistov, ki bo od sobote dalje na enajstih dirkah letošnje serije Speedway Grand Prix lovila naslov svetovnega prvaka.

Spored voženj:

1. Pawlicki, Doyle, Harris, Žagar
2. Janowski, Štojs, Jonsson, Woffinden
3. Pedersen, Kildemand, Iversen, Zmarzlik
4. Lindbaeck, Holder, Lindgren, Hancock
5. Hancock, Pawlicki, Janowski, Iversen
6. Holder, Pedersen, Doyle, Jonsson
7. Kildemand, Lindbaeck, Štojs, Harris
8. Žagar, Woffinden, Zmarzlik, Lindgren
9. Jonsson, Lindgren, Pawlicki, Kildemand
10. Zmarzlik, Janowski, Lindbaeck, Doyle
11. Woffinden, Iversen, Harris, Holder
12. Hancock, Žagar, Pedersen, Štojs
13. Štojs, Zmarzlik, Holder, Pawlicki
14. Doyle, Hancock, Woffinden, Kildemand
15. Lindgren, Harris, Pedersen, Janowski
16. Iversen, Jonsson, Žagar, Lindbaeck
17. Pawlicki, Woffinden, Lindbaeck, Pedersen
18. Iversen, Doyle, Štojs, Lindgren
19. Harris, Zmarzlik, Hancock, Jonsson
20. Janowski, Holder, Kildemand, Žagar

Žagar vesel, da se sezona začenja v Krškem