Marc Marquez in Valentino Rossi sta v boju za tretje mesto prehitevala drug drugega, dokler ni Rossi Španca zrinil s steze. Mnenja o tem, ali si je za to potezo prislužil kazen treh točk (ker je imel točko kazni že od prej, to pomeni, da mora na naslednji dirki štartati z zadnjega položaja), so si različna. Foto: EPA
Marc Marquez in Valentino Rossi sta v boju za tretje mesto prehitevala drug drugega, dokler ni Rossi Španca zrinil s steze. Mnenja o tem, ali si je za to potezo prislužil kazen treh točk (ker je imel točko kazni že od prej, to pomeni, da mora na naslednji dirki štartati z zadnjega položaja), so si različna. Foto: EPA
Stane Kos
Stane Kos: "Na posnetku ni jasno videti, da bi Rossi Marqueza brcnil. Vsekakor ga je, potem ko so mu popustili živci, zrinil in vsekakor poteza ni bila 'fair', ampak - takšne kazni ne bi smel dobiti." Foto: MMC RTV SLO
Jorge Lorenzo
Jorge Lorenzo bo poskušal na zadnji dirki sezone (8. novembra v Valencii) nadoknaditi sedem točk zaostanka za Rossijem in si priboriti tretji naslov svetovnega prvaka v razredu MotoGP. Foto: Reuters

Redko se zgodi, da dirka motociklistov tako razvname strasti, toda nedeljsko dogajanje v Sepangu so včeraj komentirali tudi v frizerskih salonih. Na VN Malezije je namreč v razredu MotoGP Valentino Rossi na sporen način s steze zrinil Marca Marqueza. Ali se je Doktor, kot pravijo Rossiju, res požvižgal na vsa pravila športne etike in pri tem celo brcnil tekmeca ali pa v želji po naslovu prvaka njegovo dejanje lahko razumemo, in kaj za skupni seštevek svetovnega prvenstva pomeni, da bo Rossi (zaradi kazni) na zadnji dirki (8. novembra v Valencii) štartal z najslabšega položaja, smo se pogovarjali z dvema poznavalcema motošporta z RTV Slovenija Stanetom Kosom in Nikom Miheličem, ki imata povsem nasprotujoča si mnenja.

Marquez se je bojeval le za ranjen ponos
"Rossijeva poteza ni bila lepa, je bila pa razumljiva. Marqueza bi razumel, če bi se z Rossijem bojeval za naslov prvaka, v tem kontekstu pa se je po mojem mnenju obnašal nešportno, tako da imam enako mnenje kot nekdanji dirkač, zdaj pa komentator Colin Edwards, ki ni Rossijev navijač, a je vseeno rekel: Marc Marquez se je bojeval za ranjen ponos, Valentino Rossi pa za osvojitev naslova," je povedal Stane Kos, ki meni, da Rossi ne bi smel biti kaznovan: "Na posnetku ni jasno videti, da bi Marqueza brcnil. Vsekakor ga je, potem ko so mu popustili živci, zrinil in vsekakor poteza ni bila 'fair', ampak - takšne kazni ne bi smel dobiti."

"Rossi za naslov prvaka potrebuje manjši čudež"
Stane Kos opozarja še na vedenje Jorgeja Lorenza po dirki: "To, da je protestiral pri vodstvu dirke, ni bilo vredno svetovnega prvaka. Kam pa pridemo, da bi vsak dirkač protestiral za nekaj, v kar sploh ni bil vpleten?" Kaj se bo zgodilo na zadnji dirki? Bi lahko španski dirkači v njihovi Valencii združeno nastopili proti Rossiju? "Načrtno se to ne bo zgodilo, utegne pa vsekakor Marquez dirkati za Lorenza. Pedrosa se ne bo vmešaval in bo poskušal spet zmagati. Rossiju bo v tem španskem kotlu težko. Prepričan sem, da se bo hitro prebil v ospredje, potem ga pa čaka trd boj. Do petega ali četrtega mesta se lahko prebije, potem pa vprašanje. Da bo v skupnem seštevku obdržal prednost pred Lorenzom, potrebuje manjši čudež."

Mihelič: Možnosti so polovične
Niko Mihelič razmišlja drugače in je prepričan, da ima Rossi ravno takšne možnosti za naslov prvaka kot Lorenzo: "Rossi bo moral na dirkališču, ki mu ne ustreza in kjer se bo počutil, kot da bi prišel med krdelo divjih živali, pokazati vse. Če bo zaradi svoje izjemne vožnje postal svetovni prvak, bo to njegov drugi doktorat. Gotovo bo že v prvem krogu prehitel deset ali več dirkačev. A vendarle, zanj ni tako slabo, da bo štartal v ozadju. Nikogar ne bo okrog njega, lahko se bo osredotočil samo na dirkanje. Na začetku bo bistveno hitrejši od preostalih, potem pa bo imel čas, da pride blizu Lorenza. Če bo ta zmagal, bo seveda problem, ker bosta obe hondi nekje vmes. Možnosti za Rossija so 50:50."

Rossi namenoma izločil Marqueza?
Miheliča je zelo zmotilo, kaj je Rossi počel v nedeljo v Sepangu: "To je katastrofa za šport. Motoristi so po vsem svetu že tako ožigosani za norce. Veliko ljudi je to dirko gledalo z velikim veseljem, saj je v tem športu kaj videti, zdaj pa, da nekdo nekoga porine z nogo in ta pade, je malce prehuda. Da nekdo, ki sodi že med veterane, še vedno 'špila' klovna kot vse življenje, res ni v redu." Na MMC-jevo opombo, da vsi gledalci "brce" niso videli, Mihelič odgovarja: "Kako ne? Na posnetku od spredaj se točno vidi, da je Rossi iztegnil nogo, pa ne zato, da bi bil hitrejši. Sploh ni imel namena odpeljati ovinka, ampak je Marqueza počakal, ga porinil na tla in se odpeljal naprej. S tem si je naredil slabo uslugo."

Umazani triki, ki ne sodijo v šport
Niko Mihelič opozarja da v tej sezoni za Rossija očitno nekatera pravila ne veljajo. "V Argentini se je nastavil Marquezu, da je zadel njegovo gumo in padel, v Assnu si je skrajšal pot čez pesek in zmagal, tisto, kar je Stonerju naredil v Laguni Seci, ko ga je prav tako prehitel čez pesek, a ni bil kaznovan, pa mi je bilo že smešno. Treba se je zavedati, kaj je Rossiju ta šport dal in kaj pomeni številka 46 povsod na svetu. V motociklizmu nimamo Ferrarija, imamo pa Rossija. Nekdo, ki je toliko dobil od tega športa, ne more izpasti kot pobalin, kot mulci na skuterju na Rakovi Jelši, ki se porivajo levo in desno. V nobenem športu tako ne gre. V nogometu grizejo, v košarki porivajo prst v zadnjico ... Morda je bilo včasih to še dovoljeno. Spomnim se gospoda Zanoškarja, ki je pravil, kako so včasih dirkali kolesarji. Če je bil kdo prehiter, so mu 'pumpo' porinili med 'špice', da so ga ustavili."