Motošporti
()
Pod Gorjanci bo znova dirkaški praznik. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grajžl

Dodaj v

Konec tedna dirkaški praznik pod Gorjanci

Udeležba bo letos skromnejša
11. junij 2018 ob 15:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

Konec tedna bo na sporedu tradicionalna gorska hitrostna dirka Gorjanci. Prva domača postaja državnega prvenstva v sezoni šteje tudi za evropski pokal. Na čelu domače vrste, ki se bo skupaj z mednarodnimi udeleženci merila na progi med Dolnjo Težko Vodo in Velikim Cerovcem, je Milan Bubnič.

Adrenalinskih voženj ne bo manjkalo, na čelu mednarodne delegacije udeležencev velja vsekakor izpostaviti češka dirkača Vaclava Janika in Jiržija Svobodo, lani drugo- in tretjeuvrščena.

Tokrat bo udeležba nekoliko skromnejša kot lani. Preizkušnja na Gorjancih namreč ne šteje več za točkovanje avstrijskega državnega prvenstva, saj se z novim vodstvom avstrijske zveze niso dogovorili za sodelovanje, kar se bo po besedah predsednika organizacijskega odbora Viktorja Levca poznalo zlasti na manjšem zastopstvu dirkačev iz severne sosede Slovenije.

Za letošnjo izvedbo tega tekmovanja z dolgo tradicijo se je prijavilo 82 dirkačev iz desetih držav. Še vedno je največ tujih udeležencev, 34 dirkačev prihaja iz Slovenije, preostali pa iz Avstrije (12), lani jih je bilo 40 iz Italije (16), Češke (10), Hrvaške (3), Slovaške (3), Poljske (1), Francije (1), Bolgarije (1) in Švice (1).

Dirko bosta skupaj izvedla ljubljansko društvo SA-I in Avto športno društvo Novo mesto. Dirkači se bodo potegovali za točke slovenskega prvenstva in pokala, dirka pa bo štela tudi za srednjeevropsko prvenstvo starodobnih dirkalnikov, evropski gorski hitrostni pokal ter pokal Alpe–Adria.

Dirkaški konec tedna se bo začel s petkovimi tehničnimi pregledi ter tudi sestankom krovne mednarodne zveze Fia in domače AŠ 2005 o prihodnosti evropskega pokala.

Dirkači bodo prvič preizkusili progo na sobotnih uradnih treningih v treh vožnjah, v nedeljo pa bosta na sporedu še dve tekmovalni vožnji, prva ob 10. in druga ob 13. uri.

Odvisno od vremena organizatorji pričakujejo ob trasi od 3.000 do 5.000 ljubiteljev gorskih dirk in bencinskih hlapov, ki bodo lahko uživali, ne le v hitrih odsekih, ampak tudi v zanimivih vozilih.

Bolgar Nikolaj Zlatkov bo na ogled postavil audi quattro S1, Švicar Ronnie Bratschi bo pripeljal posebnega mitsubishija lancerja. Veliko bo zanimivih vozil med starodobniki, med njimi stari fiati, abarthi, pod Gorjanci bosta zapeljala redka DeTomaso Pantera in porsche 935, ki ju na cestah sicer ni videti.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo